Ziare.com

Telejustitia, singura care functioneaza

de Ioana Ene Dogioiu, Senior editor
Joi, 08 Aprilie 2010, ora 12:53

   

Telejustitia, singura care functioneaza
CSM, unul dintre cele mai antireformiste si autoprotectoare organisme de breasla din Romania, a fost nevoit sa ia o decizie cu adevarat spectaculoasa: aviz pozitiv pentru retinerea si arestarea unui judecator. Si ce judecator! Insusi presedintele Sectiei Civile a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Florin Costiniu.

Aceasta decizie vine dupa ce, luni de zile, Consiliul Superior al Magistraturii s-a facut ca nu vede ditamai scandalul de la ICCJ, unde doi inalti magistrati erau acuzati de coruptie in dosarul Voicu. Luni de zile, CSM nu a socotit necesar sa dispuna un control acolo, nu s-a intrebat daca e indicat pentru credibilitatea actului de justitie ca doi astfel de judecatori sa continue sa faca naveta intre sediul DNA si sala de judecata, unde sa fie recunoscuti ca autoritate suprema.

Abia dupa ce transcrierea convorbirilor telefonice interceptate de DNA a ajuns in presa si tot poporul a putut vedea cu ce se ocupau cei doi judecatori, CSM a avut o prima reactie, declansand ancheta disciplinara care, pasamite, s-ar fi incheiat inca de la sfarsitul lunii trecute, dar ale carei rezultate nu au fost date publicitatii.

O reactie ferma a CSM a venit abia acum, prin avizul dat pentru retinerea si arestarea lui Florin Costiniu. Si, ma intreb, daca n-ar fi existat transcrierile interceptarilor si protestul celor 300 de magistrati care n-au mai suportat umilinta profesionala si s-au revoltat impotriva CSM, oare ar fi existat acest aviz, ar fi existat vreo actiune disciplinara? Ma indoiesc sincer.

Florin Costiniu are dreptate cand spune ca asistam la telejustitie. Asa este. Cazul domniei sale este inca unul in care normalitatea a fost impusa de presiunea opiniei publice asmutita de presa. Este foarte probabil ca nici parlamentul sa nu fi dat aviz pentru arestarea lui Catalin Voicu fara o astfel de presiune.

Am mai avut recent o mostra de functionare a aceleiasi retete, in cazul tanarului care a batut un bunic, decedat ulterior la spital, din cauza unui infarct. Patru zile magistratii au sustinut ca nu exista motiv pentru retinere, dar, dupa ce tambalaul din presa s-a umflat precum cozonacul pus la dospit, au decis totusi sa-l retina, iar instanta a emis mandat de arestare preventiva.

Ori lasarea initiala in libertate a fost un gest de mare incompetenta corectata de presiunea publica, ori nu exista motive de retinere a tanarului, insa presiunea a fost mai puternica. Ambele ipoteze sunt la fel de rele, pentru ca reprezinta simptomul aceleiasi maladii: o Justitie foarte slaba.

Nu este admisibil pentru un stat de drept ca magistratii si principala lor institutie de breasla sa nu ia decizii corecte decat atunci cand nu mai au loc de intors sau sa ia decizii incorecte pentru ca nu pot face presiunii publice. Nu este admisibil ca deciziile magistratilor, procurori si judecatori, sa fie discutate la televizor ca si cum ar fi vorba despre deciziile unor presedinti de bloc.

S-a ajuns aici din cauza coruptiei si politizarii ingrozitoare a sistemului, din cauza promovarilor pe orice alte criterii decat cele profesionale, in ultima instanta, din cauza nereformarii acestui domeniu vital. Increderea in actul de Justitie este grav viciata, iar eficienta acestuia ca mijloc de educare si inhibare a comportamentului deviant este diminuata.

Iar solutia de iesire din aceasta fundatura nu poate exista decat in interiorul aceluiasi sistem. Reforma impusa exclusiv din exterior, neasumata de catre chiar cei vizati de ea nu are nicio sansa de reusita. Este posibil ca justitia sa fi ajuns acum pe fundul gropii, ca respect si credibilitate. Este rolul magistatilor sa inceapa urcusul. Deocamdata se arata dispusi la asa ceva doar 300 dintre ei. Multi, putini, vom vedea. Actualul CSM este pe final de mandat, iar viitoarea lui componenta, rezultata din votul magistratilor din intreaga tara, nu va arata cati sunt de fapt cei care nu mai suporta actuala stare a Justitiei.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 5353 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
38 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Dea Domnul sa pice pe mainile unuia care si-a propus razbunarea!

adica, sa fie judecat de unul care la randul lui s-a considerat nevinovat dar care a primit o rasplata pe (ne)masura.

 

Madam "ulivia":

Q. E. D.
I give up!!!

 

Puterea media

Iata in ce consta adevarata putere mass-media; felicitari jurnalistilor care au aparat o cauza dreapta care putea fi musamalizata de catre sistemul corupt din justitie. La fel ca si in orice domeniu de activitate dupa aceasta recesiune pe care o traversam, vor ramine pe piata doar profesionostii. La cit mai multe realizari de genul asta, domnilor jurnalisti!

 

sistemul trebuie schimbat complet

Nu este acceptabil nici sa facem justitie pe baza de pile, nici pe baza de linsare publica (cum se intimpla acum). Amindoua extremele sunt periculoase. Citi dintre romani daca sunt ascultati la telefon (si daca extrapolam din cit primesc serviciile respective de la buget, probabil ca mareea majoritate sunt ascultati)ar fi cu constiinta impacata ca nu li se descopera vreun "aranjament" stil mioritic dubios din punct de vedere strict legal. Cine decide care va fi urmarit penal? Urmariti penal numai aia care nu convin la moment (nu cotizeaza, nu sunt de-ai nostrii etc)?. Trebuie schimbat intreg sistemul. Daca se obiecteaza ca e greu, copiati domnilor de la altii la care merge bine. La noi practic nu functioneaza, e brambureala de sus in jos si sunt oamenii plimbati de la un tribunal la altul, un grefier la altul (cu greselile de rigoare: daca un grefier face o greseala la dosar, de ce nu e penalizat? in schimb se mai amina la alt termen de judecata...) pina mor cu adevarul in brate. De ce partide ca PNL care se dau de opozitie nu pun la un loc un comitet de juristi care sa vina cu idei, proiecte concrete de schimbare, care sa le faca publice si sa ceara discutarea lor in ziare si foruri publice? Sa vezi atunci ca i-ar vota lumea.

 

TELEJUSTITIA NU ARE FUNDAMENT LEGAL

Rolul mass-mediei este sa informeze dar si sa formeze opinii,adica mass-media poate fi portavocea poporulului , portavocea lui Dumnezeu.Atat timp cat telejustitia comunica fapte injuste,FAPTE PENALE savarsite de catre cei ce reprezinta JUSTITIA,fapte care desfiinteaza fundamentul justitiei de aparare a persoanei si de educare a cetatenilor in litera si spiritul LEGII,atunci telejustitia desfiinteaza justitia ,TELEJUSTITIA NU FACE JUSTITIE,ceea ce este impotriva umanitatii si al tuturor drepturilor fundamentale ale OMULUI,asadar in Romania OMUL ESTE DESFIINTAT ,nu justitia stalinist-cOmunista preluata de kgb-istul iliiescu ion si transformata in cadrul PSD-ului intr-o RETEA DE CRIMA ORGANIZATA in care angajati sunt si judecatori si procurori.Daca doar un singur judecator este dovedit corupt atunci vinovatia sa se rasfrange asupra tuturor judecatorilor.Avizul dat de CSM pentru arestarea lui Costiniou florin este o facatura comuna si dovedeste ca-n acest moment telejustitia a devenit o masa de manevra in mana justitie corupte de tip mafioto-stalinist-nazista.Au trecut deja 24 de ore de la comunicarea galagioasa de catre CSM a avizului de arestare a lui Costiniu florin.L-au arestat cumva?Si daca il aresteaza ce vor face ?Vor achizitiona o cladire SPECIALA pentru puscariasul Costiniu florin,(adica alti bani publici cheltuiti pentru a-l pazi pe arestat de furia celor copndamnati pe nedrept de el,deoarece ce temeinicie mai au Sentintele date de puscariabilul Costiniu florin?)Nu este posibila inchiderea acestuia printre cei condamanti ca urmare a sentintelor incerte, netemeinice date de falsul judecator Costiniu DEOARECE ar insemana sa i se puna viata in pericol, cea ce contravine legislatiei internationale a drepturilor "locatarilor" din petenciare.Stati cuminti, cele doua telearestAri Voicu si Costiniu sunt false ,asa cum falsa a fost si revolutia ,asa cum fals este si pluralismul politic romanesc asa cum inexistenta este si democratia in Romania. LA ACEASTA FOLOSESTE IN 2010 JUSTITIA IN ROMANIA, PENTRU A ASCUNDE TOATE FALSITATILE SECURIST-COMUNSIT-PSD-PDL-PNL ,ETC din tara.TRAIM IN MINCIUNA, TRAIM INTR-O MOCIRLA CARE UCIDE OMUL DIN Romania mai bestial si total decat se facea in lagarele de exterminare naziste.

 

Stimata persoana , telejustitia are menirea de a ne face sa pricepem un proces ; nu da sentinte decat morale .

Prea multa vreme s-au ascuns unii in spatele unor usi inchise . Putem sa judecam si noi , chiar daca nu suntem abilitati si nu avem cine-stie-ce recunoasteri oficiale . Sa stim , sa cunoastem care este drumul parcurs de un proces , si sa-i putem dibui pe impostori sau pe FALSIFICATORII dreptatii .
Eu as vrea reluate anumite procese , uite , procesul Ceausescu de exemplu !

hooooo

...curata indoctrinare stalinista.Sentinte "morale", vrei sa repeti si sa si explici ce-s alea "sentinte morale"???!!!Morala cui?A asasinilor nazisto-comunisti,stalin,ceausescu,iliescu ,constantinescu sau acum mai nou a lui basescu?Tu esti morala ,cand te multumesti cu oasele PSD-PDL-iste ,exPCR-iste,sau cu drepturi imorale ,"drepturi" care ar umili un OM MORAL?
Vezi scumpete, in boxa ACZATILOR AR TREBUI SA STEA TOTI CEI ASEMENI TIE, CARE VAD IN JUSTITIA STALINIST -ILIIST-BASEASCA "MORALITATEA" JIVINILOR COMUNISTE.
UITE EU SUNT AVOCATUL TAU, si te compatimesc. Voi populatia "coborata de pe tancurile sovietice"(Dan Puric)sunteti nu persoane ci umbre,umbrele calailor neamului romanesc,comunistii PSD-PDL,etc.,exPCR..

spre stiinta ghilotinei,

"Procesul ceausescu " a fost asemeni arestarilor lui Voicu si costiniu o prefacatorie, la zid a fost pusa una din clonele criminalului comunist ceausescu nicolae, adica o fiinta cretinizata de comunisti.
Mai bine ai fi nemultumita de "procesul comunismului " basesco-securist din Parlamentul stalinsito-iliisto-PSD-DPL-al tarii, proces care a fost ,este si va fi o grava jignire adusa eroilor anticomunisti ai Romaniei, deoarece toti criminalii securisto -comunisti au ramas liberi si mecondamnati;mai mult decat atat li s-a dat "voie" sa-si perfectioneze RETEAUA DE CRIMA ORGANIZATA DIN PSD ,Retea care a asasinat justitia romana si implicit si pe cea europeana.

Pentru "ulivia"... care nu stie pe ce lume e...

Madam “ulivia", esti atit de confuza! Cum s-ar zice: “vorbesti ca sa vorbesti". Frazele tale sint un sir de propozitii care se contrazic intre ele. Pacat ca nu-ti dai seama. Calmeaza-te, respira adinc si reciteste atent ce spui:
“Rolul mass-mediei este sa informeze, dar si sa formeze opinii, adica mass-media poate fi portavocea poporulului , portavocea lui Dumnezeu." (!?)
“… Atat timp cat telejustitia comunica fapte injuste (FAPTE PENALE savarsite de catre cei ce reprezinta JUSTITIA, fapte care desfiinteaza fundamentul justitiei - de aparare a persoanei si de educare a cetatenilor in litera si spiritul LEGII), atunci telejustitia desfiinteaza justitia. (?!)
“… TELEJUSTITIA NU FACE JUSTITIE, ceea ce este impotriva umanitatii si al tuturor drepturilor fundamentale ale OMULUI, asadar in Romania OMUL ESTE DESFIINTAT." (!?) s. a. m. d…
Si te-ai repezit s-o contrazici pe Ghilotina("hooooo ...curata indoctrinare stalinista"), fara sa intelegi ca de fapt ea nu era impotriva impotriva divagatiei tale… nicidecum intr-o tabara adversa. (?!)

Personal, sint de acord ca procesul lui Ceausescu sa fie reluat si judecat la rece…Cu asta, poate ne-am sterge si eticheta internationala de “primitivi". Cred ca injustitia justitiei a inceput atunci!

traducere

1. deontologia jurnalistului
2. vox populi vox dei(dumnezeu,mica licienta ...)
3.Telejustitia nu este Tribunal,ea nu da Sentinte si nici nu condamna pe nimeni, fara justitie omul nu mai este om ci primata, adica omul se reintoarce la grota si bata(asa cum sunt ,multi dintre cei coborati de pe tancurile sovietice in asta tara de mucava kgb-ista.)
Acum ai inteles?In ceea ce privesc sentintele "morale"ma cuprinde frigul,imi amintesc de tribunalele populare ...

Mandat de arestare pentru Florin Costiniu

Am ajuns sa vedem si asa ceva, mi se pare un lucru normal si corect.Foarte bine ca judecatorul Costiniu care este presedintele Inaltei Curtii de Casatie si Justitie, foarte bine, daca acesta a gresit trebuie sa raspunda pentru faptele sale,nu conteaza ce statut are!!!

 

Imi permit sa insist

Justitia are nevoie de o legislatie teafara construita pe o constitutie teafara.Altfel vom LALAI ca pina acum. O zi buna!

 

Judecatorul Costiniu

Cred ca Voicu este ceva mai optimist , gandindu-se ca nu va avea coleg de camera cine stie ce borfas, ci un judecator cu vasta experienta in toate cele.Pe cand ii urmeaza si celalalt judecator ??

 

de ce

nu pot fi discutate deciziile judecatorilor,in platouri de filmare sau oriunde? presa doar discuta nu poate lua decizii! a,ca pune presiune,asta este altceva!fara presiune,amenintari,greve ,proteste,nu se rezolva nimic in romania!

 

Oribil!

Ceea ce mi se pare socant in cazul justitiei din Romania este faptul ca oameni care au facut ani de facultate si specializari par atinsi de cecitate in fata unor probe care, facute publice, pot sa-i indice oricarui analfabet unde se afla dreptatea. Scurgerea probelor din dosare a devenit singura sansa de dreptate pentru multi nedreptatiti din Romania. Spiritul mafiot este atat de bine infipt in sistem,iar metodele de autoaparare atat de dezvoltate incat ma tem ca nicio reforma nu va razbate prea curand dincolo de suprafata lucrurilor.

 

Romănii au o slaba memorie a răului

"Gresalele in politică sunt crime;
căci in urma lor suferă milioane de oameni nevinovati, se-mpiedică dezvoltarea unei tari intregi si se-mpiedică pentru zeci de ani inainte, viitorul ei!"

Miha Eminescu
13 februarie 1882

 

desteapta-te, romane!

din secolul XIX, de peste veacuri, Eminescu va indeamna sa fiti destepti!
si el si Mihai Viteazul si Stefan cel Mare, etc, etc, va indeamna sa traiti frumos, sa nu lasati le pre le din Romania, in cardasie cu alea de la bruxelles sau din alte parti, sa va cocoseasca, sa va fure casa si pamantul de sub voi, sa va fure tara si sa va faca sclavi moderni, pe voi si pe copiii vostri.
desteapta-te, romane!

iar incepeti cu porcariile astea sinistre

dreptatea sociala e o mantie greu de purtat pentru securistii ordinari din societatea acuala

 

Indiferent despre ce discutam...

... ajungem tot la justitie si spunem ca, daca justitia ar fi functionat, daca justitia ar fi fost corecta, lucrurile ar fi fost altfel, mai bune si Romania ar fi facut niste pasi spre progres...

 

PRESA, REDUTA PENTRU INTERESE?!

Vrajeala! Presa face presiuni doar pentru interesul finantatorilor sai si pentru prostirea lumii cu subiecte incadescente... Acelasi instrument abuziv si oprimator pe care il foloseste puterea il foloseste si presa. Noua ne lipseste SOCIETATEA CIVILA naturala si spontana iar acest deficit ne aseaza in randul civilizatiilor tropicale. Hai sa tra'ti bine!

 

Inceputul !!!!

Uitati ce se intimpla in Kirkizistan,si luati aminte domnilor guvernanti !
Totul a inceput cu un guvern corupt care incerca sa puna mina pe toata puterea in stat. Coruptia,hotia,si o JUSTITIE INDIFERENTA au condus la deversarea paharului .Si in aceasta tara pierduta prn muntii Himalaiei,cel ce in decembrie anul trecut recistigase alegerile mai mult s-au mai putin fraudulos,crezindu-se Dumnezeu pe pamint,primeste in aceste ore ceea ce a semanat.Nu vi se pare ca sintem in aceeasi situatie ? Ca FRUCTUL e copt ?
Ca a venit timpul sa ne descotorosim de acesti PADUCHI care ne suge singele de 20 ani ?
Ce mai asteptam ? Sa ne zdrobeasca ?
Ce aveti de pierdut ? Ei au totul,voi nimic,decit mizerie ,somaj,salarii de *** pentru nu se stie inca cit timp,sinteti permanent mintiti,se fac imprumuturi pe spinarea voastra ca sa intre in buzunarul lor.
Ce se poate face ? Sa decretati greva generala nelimitata pina cind acest guvern condus de Presedinte va cadea.
Daca nu inteleg cu frumosul,ii scoateti in suturi din BIRLOG, asa cum o fac astazi Kirkizii,si bine fac.Ei se vor descotorosi de PADUCHI,cu pretul a citeva zeci de vieti. Voi ce asteptati ?
Ziarele si televiziunea nu va arata nimic,s-au trunchiat,realitatea este de neinchipuit. Hoardele de politisti si militari au tras in multime. La ora asta sint peste 67 mo-rti, dar au reusit sa patrunda in Parlament. Aici i-au luat la CAPACIT pe cei ce i-au dus cu miia de ani de zile. Presedintele a fugit,mina lui dreapta a fost scos in fata multimii si obligat sa strige :Jos Presedintele ! Actiunea populara inca nu sa terminat. La numai 500 m se afla baza militara Americana si cea ruseasca. Nimeni nu indrazneste sa se amestece. Stau rusi si americani cot la cot si PRIVESC multimea dezlantuita. Ce pot face ,daca insasi armata Kirkiza este doborita la pamint ? Tinerii pun mina pe armele luate prin forta ,pe RPG-uri,pe masinile blindate,si continua sa avanseze. Nebunia si vitejia se amesteca intr-un mod
incredibil.Sint femei care ies in fata trupelor de soc cu miinile goale,armata pare in deruta,politia batuta cu propiile lor bastoane. Am trait sa o vad si pe asta. Intrati pe situl RIANOVOSTI si vedeti clipuri video,pe RUSSIA TODAY. pe Reuter,pe Russia.net,pe CNN, CCTV9.Sint doar citeva accesibile din Rominia. Uitati-va si luati exemplu ! Asti-a DA ! fac revolutie,nu sint manipulati.
Cine sint in primele rinduri ? Tinerii ca de obicei !Ei nu au nimic de pierdut,cei ce i-au furat zilnic vor plati nesabuinta lor. Aveti curaj si ve-ti scapa tara de INBUIBATI pe munca voastra.Criza ia imbogatit si mai mult. Lacomia lor a ajuns la paroxism.Vina o purtam cu totii pentru ca i-am lasat prea mult timp sa-si bata joc de noi.Luati inima in dinti si zvirlitii afara !

 

"O, esti frumos cum numa-n vis. Un demon se arată, Dară pe calea ce-ai deschis. N-oi merge niciodată !"

Exaltat cam de dimineata .
Vrei lovituri de stat ca sa ce ?
Ce-ti doresti de fapt , pe cine ai pune in loc ?

Si tocmai vroiam sa-i scoatem in lume pe "moldovenii" astia.

Ca si Ketroiul, si asta bate campii de la rasarit doar,doar se vor intoarce vremurile cand adierea siberiana ii mangaia pe teasta seaca si le stimula oarece orgolii nestinse. Duce-ti-va dragilor de-a dreapta lui Lenin si lasa-ti-ne.

propunere:

crin antonesc...

cred ...

... ca si printre dumneavoastra, cei care comentati pe ziare punct com, se gasesc destui care ar putea inlocui pe multi dintre cei care guverneaza romania.
citind comentariile facute de cineva timp de 1-2 ani, se poate cunoaste foarte bine ce-i in mintea cuiva.
cu siguranta ca sant in romania destui oameni demni de asa ceva.
desteapta-te, romane!

@ghilotina-PE EBA

Ca sa-ti faca tie placere,s.luga persedentiala!


Prima   1   2   Ultima
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor