Telejustitia, singura care functioneaza

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 08 Aprilie 2010, ora 12:53
5980 citiri
Telejustitia, singura care functioneaza

CSM, unul dintre cele mai antireformiste si autoprotectoare organisme de breasla din Romania, a fost nevoit sa ia o decizie cu adevarat spectaculoasa: aviz pozitiv pentru retinerea si arestarea unui judecator. Si ce judecator! Insusi presedintele Sectiei Civile a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Florin Costiniu.

Aceasta decizie vine dupa ce, luni de zile, Consiliul Superior al Magistraturii s-a facut ca nu vede ditamai scandalul de la ICCJ, unde doi inalti magistrati erau acuzati de coruptie in dosarul Voicu. Luni de zile, CSM nu a socotit necesar sa dispuna un control acolo, nu s-a intrebat daca e indicat pentru credibilitatea actului de justitie ca doi astfel de judecatori sa continue sa faca naveta intre sediul DNA si sala de judecata, unde sa fie recunoscuti ca autoritate suprema.

Abia dupa ce transcrierea convorbirilor telefonice interceptate de DNA a ajuns in presa si tot poporul a putut vedea cu ce se ocupau cei doi judecatori, CSM a avut o prima reactie, declansand ancheta disciplinara care, pasamite, s-ar fi incheiat inca de la sfarsitul lunii trecute, dar ale carei rezultate nu au fost date publicitatii.

O reactie ferma a CSM a venit abia acum, prin avizul dat pentru retinerea si arestarea lui Florin Costiniu. Si, ma intreb, daca n-ar fi existat transcrierile interceptarilor si protestul celor 300 de magistrati care n-au mai suportat umilinta profesionala si s-au revoltat impotriva CSM, oare ar fi existat acest aviz, ar fi existat vreo actiune disciplinara? Ma indoiesc sincer.

Florin Costiniu are dreptate cand spune ca asistam la telejustitie. Asa este. Cazul domniei sale este inca unul in care normalitatea a fost impusa de presiunea opiniei publice asmutita de presa. Este foarte probabil ca nici parlamentul sa nu fi dat aviz pentru arestarea lui Catalin Voicu fara o astfel de presiune.

Am mai avut recent o mostra de functionare a aceleiasi retete, in cazul tanarului care a batut un bunic, decedat ulterior la spital, din cauza unui infarct. Patru zile magistratii au sustinut ca nu exista motiv pentru retinere, dar, dupa ce tambalaul din presa s-a umflat precum cozonacul pus la dospit, au decis totusi sa-l retina, iar instanta a emis mandat de arestare preventiva.

Ori lasarea initiala in libertate a fost un gest de mare incompetenta corectata de presiunea publica, ori nu exista motive de retinere a tanarului, insa presiunea a fost mai puternica. Ambele ipoteze sunt la fel de rele, pentru ca reprezinta simptomul aceleiasi maladii: o Justitie foarte slaba.

Nu este admisibil pentru un stat de drept ca magistratii si principala lor institutie de breasla sa nu ia decizii corecte decat atunci cand nu mai au loc de intors sau sa ia decizii incorecte pentru ca nu pot face presiunii publice. Nu este admisibil ca deciziile magistratilor, procurori si judecatori, sa fie discutate la televizor ca si cum ar fi vorba despre deciziile unor presedinti de bloc.

S-a ajuns aici din cauza coruptiei si politizarii ingrozitoare a sistemului, din cauza promovarilor pe orice alte criterii decat cele profesionale, in ultima instanta, din cauza nereformarii acestui domeniu vital. Increderea in actul de Justitie este grav viciata, iar eficienta acestuia ca mijloc de educare si inhibare a comportamentului deviant este diminuata.

Iar solutia de iesire din aceasta fundatura nu poate exista decat in interiorul aceluiasi sistem. Reforma impusa exclusiv din exterior, neasumata de catre chiar cei vizati de ea nu are nicio sansa de reusita. Este posibil ca justitia sa fi ajuns acum pe fundul gropii, ca respect si credibilitate. Este rolul magistatilor sa inceapa urcusul. Deocamdata se arata dispusi la asa ceva doar 300 dintre ei. Multi, putini, vom vedea. Actualul CSM este pe final de mandat, iar viitoarea lui componenta, rezultata din votul magistratilor din intreaga tara, nu va arata cati sunt de fapt cei care nu mai suporta actuala stare a Justitiei.

ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
Declarațiile ministrului Energiei, Sebastian Burduja, referitoare la ritmul extraordinar de instalare a fotovoltaicelor și eolienelor, au fost contrazise de președintele ANRE (Autoritatea...
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Dan Barna lansează un atac la actuala guvernare care protejează în opinia sa "sinecurile şi pensiile speciale" pe care PSD şi PNL le plătesc în continuare. Aceste cheltuieli vor duce la...
#Florin Costiniu CSM, #mandat arestare Florin Costiniu, #DNA CSM Costiniu , #justitie