Tiberiu Nitu, primul bilant la sefia Parchetului: Ne-am insusit valorile europene

Miercuri, 05 Martie 2014, ora 16:07
1962 citiri
Tiberiu Nitu, primul bilant la sefia Parchetului: Ne-am insusit valorile europene
Foto: TVR News

Tiberiu Nitu, procurorul general al Romaniei, a prezentat, miercuri, bilantul Ministerului Public pe anul 2013, primul dupa preluarea mandatului, la inceputul anului trecut. El i-a laudat pe procurori si a apreciat activitatea depusa de acestia ca fiind "foarte buna".

Bilantul a fost prezentat la sediul SRI, in absenta presei, iar la final Tiberiu Nitu a sustinut doar o declaratie de presa, refuzand sa raspunda la intrebarile jurnalistilor.

Procurorul general a vorbit mai intai despre lipsa resurselor, umane si financiare, precizand, printre altele, ca exista 4 Parchete cu un singur procuror, iar investitiile sunt in continua scadere din 2007 si pana acum.

In ceea ce priveste performantele procurorilor, Tiberiu Nitu a spus ca acestea au inregistrat o tendinta ascendenta.

Aproape 2 milioane de dosare de solutionat

Conform datelor statistice, procurorii au avut de solutionat 1.826.000 de dosare penale, cu 4% mai mult decat in 2012. Dintre acestea au fost solutionate 635.000, cu 7% mai mult decat in anul anterior.

De asemenea, numarul rechizitoriilor a crescut cu 11%, iar ponderea cauzelor solutionate a crescut cu 1 %.

"In 2014, ne propunem si ne bazam pe principiul oportunitatii din noul Cod Penal, sa solutionam cat mai multe dosare. Vom acorda o prioritate degrevarii de cauzele marunte", a mai declarat procurorul general.

Pe de alta parte, numarul inculpatilor trimisi in judecata a fost in crestere cu 10%, iar numarul celor arestati preventiv a crescut cu 4%, ceea ce arata "fermitatea cu care actioneaza procurorii", a subliniat Tiberiu Nitu.

De asemenea, datele statistice arata ca din totalul persoanelor trimise in judecata, peste 50% au fost cauze care au avut ca obiect infractiuni contra persoanei si contra patrimoniului.

"Numarul cauzelor ramase nesolutionate a scazut cu 2,6%. E pentru prima data in ultimii 10 ani cand scade. O explicatie ar putea fi ca am reusit sa ne organizam mai bine resursele, sa fim mai eficienti. Bineinteles este si rezultatul unei acumulari calitative si a maturitatii procurorilor", a subliniat procurorul general.

Datele statistice mai arata ca au fost achitati 853 de inculpati, insa doar 0,1% din totalul rechizitoriilor au fost restituite la procurori de instanta.

"In 2013 au fost 17.900 de plangeri impotriva solutiilor de netrimitere in judecata dispuse de procurori, adica 3%. Au fost solutionate 16.000 si admise 2.416", a mai declarat Tiberiu Nitu, subliniind faptul ca 85% dintre solutiile date de procurori in astfel de cazuri au fost apreciate ca fiind "legale si temeinice".

In context, procurorul general a facut din nou trimitere la aplicarea principiului oportunitatii, prevazut la art.7, alin.2 din noul Cod Penal, care se refera la cauzele marunte, spunand ca va fi mentinuta tendinta de degrevare a procurorilor de asemenea cauze.

"Datele ne indreptatesc pe noi sa ne evaluam activitatea in 2013 ca fiind foarte buna", a mai afirmat procurorul general, adaugand ca este rezultatul muncii depuse de procurori, grefieri si ceilalti angajati din Ministerul Public, in colaborare cu judecatorii, politistii si reprezentantii celorlalte institutii ale statului.

DNA a avut rezultate foarte bune, apreciate si de expertii straini

Tiberiu Nitu a vorbit si despre domeniile prioritare asumate la nivelul Ministerului Public, mai ales despre combaterea coruptiei, domeniu in care au fost trimisi in judecata, in 2013, 1.184 de inculpati, cu 28% mai mult decat in anul anterior.

"Rezultatele DNA au fost foarte bune, fiind apreciate inclusiv de expertii straini", a subliniat acesta.

In ceea ce priveste combaterea micii coruptii, numarul rechizitoriilor a crescut cu 13%, iar numarul inculpatilor trimisi in judecata cu 15,6%, procentul celor achitati definitiv fiind de doar 1,5%.

"Rezultatele au fost evidentiate si in raportul tehnic care insoteste MCV si in raportul anticoruptie al UE (...) Suntem pe drumul cel bun, am inteles si ne-am insusit valorile europene, schimbarea mentalitatilor", a concluzionat procurorul general al Romaniei.

In plus, au fost solutionate 381 de dosare privind conflictul de interese, in crestere cu 46%, au fost intocmite 46 de rechizitorii, de 6 ori mai multe ca in anul anterior, iar 51 de inculpati au fost trimisi in judecata.

Alte prioritati mentionate de Tiberiu Nitu au fost combaterea evaziunii fiscale, a fraudelor vamale si spalarii banilor.

Formarea profesionala continua - garantia independentei si impartialitatii procurorului

In ceea ce priveste evaziunea fiscala, au fost solutionate cu 17% mai multe dosare, procentul de rechizitorii a crescut cu 17%, iar numarul inculpatilor trimisi in judecata a crescut cu 26%.

Bilant DIICOT: Peste 10.000 de cauze solutionate in 2013. Vosganian, in vizorul procurorilor

In context, Tiberiu Nitu a subliniat ca procurorii au beneficiat, in premiera, de ajutorul celor 280 de inspectori antifrauda, a caror activitate a fost reglementata prin Ordonanta de Urgenta.

Tiberiu Nitu a laudat activitatea DNA si in privinta confiscarii averilor, reamintind ca a fost obtinuta prima hotarare de confiscare extinsa.

Kovesi a prezentat bilantul DNA: Peste 7.900 de cauze rezolvate, 1.000 de inculpati trimisi in judecata

Ponta, glume si sfaturi la bilantul DNA: Nu puteam sa ratez ocazia de a avea un breaking news!

Procurorii au instituit masuri asiguratorii in valoare totala de 1, 820 miliarde de lei, in crestere cu 5%, in conditiile in care prejudiciile au insumat 8 miliarde de lei.

In incheiere, procurorul general a reamintit ca la 1 februarie au intrat in vigoare noile Coduri Penale si a subliniat necesitatea pregatirii profesionale continue a procurorilor.

"Formarea profesionala este garantia independentei si impartialitatii procurorului. Cu cat esti mai bine pregatit profesional, cu atat iti poti exercita atributiile mai bine", le-a transmis Tiberiu Nitu procurorilor din subordine, mentionand ca si in anul 2014 directiile prioritare de activitate vor fi continuarea luptei impotriva coruptiei, spalarii banilor, evaziunii fiscale, si cresterea gradului de recuperare a banilor, prin confiscari.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Eșec în instanță pentru Cătălin Cherecheș. Primarul fugar a încercat să obțină anularea condamnării pentru luare de mită
Eșec în instanță pentru Cătălin Cherecheș. Primarul fugar a încercat să obțină anularea condamnării pentru luare de mită
Curtea de Apel Cluj a decis joi, 18 aprilie, că fostul primar din Baia Mare Cătălin Cherecheș rămâne în închisoare. Curtea de Apel a respins ca neîntemeiată contestaţia în care...
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
#bilant Tiberiu Nitu 2013, #bilant Procuror general 2013, #bilant procurori 2013 , #justitie