Timmermans, fata in fata cu Comisia Iordache: Romanii vor sa vorbim de problemele lor, nu de reforma Justitiei, mai ales daca e facuta pentru interese personale

Joi, 01 Martie 2018, ora 14:53
14610 citiri
Timmermans, fata in fata cu Comisia Iordache: Romanii vor sa vorbim de problemele lor, nu de reforma Justitiei, mai ales daca e facuta pentru interese personale
Foto: Arhiva Hepta.ro

Prim-vicepresedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, care joi face un tur de forta in Romania, avand intalniri cu majoritatea liderilor si decidentilor politici cu rol in reforma Justitiei, a poposit si la Comisia Iordache.

Timmermans le-a spus clar membrilor Comisiei ca isi doreste ca Romania sa scape de MCV in 2019, cand va prelua presedintia UE, fiind astfel o incununare a muncii depuse in ultimii 10 ani, insa le-a atras atentia ferm politicienilor ca, daca nu respecta recomandarile Comisiei Europene, aceasta nu va ezita sa prelungeasca supravegherea tarii noastre, pentru ca MCV-ul nu are deadline si va fi mentinut oricat e nevoie.

Membrii Comisiei, in frunte cu Florin Iordache, si-au spus rand pe rand pasul, acuzandu-se intre ei. USR a povestit cum Puterea a respins dezbaterile si comunicarea, PSD a acuzat CE ca face "o confuzie grosolana" cand spune ca parlamentarii au imunitate in fata Justitiei si i-a "parat" pe cei de la USR ca au adus o boxa la lucrarile comisiei, iar UDMR a sustinut ca toti liderii comunitatii maghiare sunt urmariti de "pericol si terorism si altele" ca DNA sa le faca dosare.

Dupa ce i-a ascultat rabdator, Timmermans le-a spus ca el crede ca rolul politicienilor e sa faca lucruri pentru oameni.

"Cetatenii vor ca noi sa vorbim despre problemele lor, despre visurile lor, aspiratiile lor, daca cream impresia ca ne pasa doar de problemele noastre, despre ce vrem noi, nu despre ce vor ei, pierdem. Guvern sau Opozitie, pierdem toti!

Sunt convins ca romanii vor ca politicieniii sa vorbeasca de locuri de munca, de securitate sociala, imigratie, nu despre reforma Justitiei, mai ales daca aceasta reforma e facuta pentru interese personale, nu pentru binele societatii", le-a spus Timmermans membrilor Comisiei Iordache, potrivit unei inregistrari obtinute de Ziare.com de la intalnirea tinuta in spatele usilor inchise, in Parlament.

"Daca tot ati alergat acest maraton, nu incepeti sa alergati inapoi"

Dar sa va povestim mai pe larg cum s-au desfasurat discutiile.

Primul care a luat cuvantul a fost Florin Iordache, care a inceput sa ii explice lui Timmermans cum comisia pe care o conduce nu face altceva decat sa puna legislatia in acord cu deciziile CCR si legislatia europeana.

Iordache a mai spus ca spera ca MCV sa fie ridicat, pentru ca, in opinia sa, Romania a indeplinit toate conditiile: "Din punctul nostru de vedere toate aceste obiective pe care Romania le are in fata le tratam cu maxima seriozitate, ne dorim sa fie ridicat MCV si ca dvs. sa constatati pasii importanti pe care Romania i-a facut".

Apoi a luat cuvantul Timmermans, care le-a spus parlamentarilor prezenti ca ridicarea MCV tine de respectarea recomandarilor si ca ar fi pacat sa ne inecam la mal in ce priveste reforma Justitiei.

"Ridicarea MCV e o ambitie ce poate fi implinita doar daca Romania respecta recomandarile Comisiei. Am avut privilegiul sa vin in Romania inca din 1990 si, in domeniul Justitiei, ceea ce a realizat Romania e cu adevarat remarcabil. Daca tot ati alergat acest maraton, si sunteti la ultima suta de metri, haideti sa gasim modalitati sa-l si terminati si nu sa creati impresia ca pe ultima suta nu doar ca va opriti, dar incepeti sa alergati inapoi.

Avem o responsabilitate comuna sa gasim aceste solutii anul acesta. Spun asta pentru ca Europa e cu ochii pe Romania. Uneori, ne intrebam de ce e o confrunatre intre Parlament si sistemul judiciar, de ce sunt oamenii in strada, si e rolul nostru sa informam. Daca exista dubii in legatura cu calitatea informatiilor pe care Comisia le obtine, nu-i nicio problema, sa-mi spuneti.

Cu cat includeti mai multe parti si cooperati, cu atat progresele vor fi mai mari. Cooperati cat mai mult posibil", le-a spus Timmermans celor prezenti.

Cooperare la nivel de gradinita

Ca si cum nici nu ar fi auzit ce a spus oficialul european, Florin Iordache a repetat discursul cu "va asigur ca depunem toate eforturile ca legislatia romaneasca sa fie in concordanta cu deciziile CCR".

Apoi, cu totii i-au aratat lui Timmermans care e nivelul de cooperare la care se afla. Primul care a luat cuvantul a fost Stelian Ion de la USR care a facut o scurta prezentare a modului in care Puterea a bagat pumnul in gura Opozitiei si reprezentantilor sistemului judiciar, la dezbaterile pe Legile Justitiei.

El a vorbit si de pericolul ce pandeste la modificarile Codurilor Penale. "Tot ce s-a castigat in foarte multi ani cu mult efort se poate pierde foarte usor. Din decembrie 2016, suntem pe cale sa pierdem dintr-o data ce am castigat in foarte multi ani de zile".

Nicolicea l-a certat pe Timmermans ca nu intelege ca parlamentarii n-au imunitate. "Sper ca nu incurajati dezordinea, anarhismul"

Lui i-a raspuns Eugen Nicolicea (PSD), care a inceput sa-i povesteasca prim-vicepresedintelui Comisiei Europene cum cei de la USR au pus muzica la boxa in timpul lucrarilor si au vorbit la portavoce in Parlament.

"Sper ca nu incurajati dezordinea, anarhismul", l-a apostrofat preventiv Nicolicea pe Timmermans.

Social-democratul si-a aratat nemultumirea ca inca e prezent in raportul MCV punctul referitor la imunitatea parlamentarilor, sustinand ca nici vorba ca lucrurile sa stea asa.

"In rapoartele MCV de-a lungul vremii au fost foarte multe inexactitati. Si acum avem la punctul 10 sa avem grija ca imunitatea parlamentara sa nu blocheze anchetele Justitiei si sa nu fie folosita ca scut. Aceasta e o eroare extraordinara, deputatii si senatorii nu au niciun fel de imunitate decat pentru voturi si pentru declaratii.

E o confuzie grosolana intre imunitatea ministrilor si cea a parlamentarilor. Cred ca o discutie directa intre experti elimina astfel de neintelegeri. Romania vede aceste neintelegeri si isi face o impresie gresita despre rapoarte. Aceasta recomandare 10 dureaza de un an si ceva, am mai avut intalniri si de fiecare data am avut aceeasi problema", l-a lamurit Nicolicea.

Dar inainte sa incheie i-a explicat lui Timmermans si ca n-ar trebui sa se mai vorbeasca de afectarea independentei Justitiei, pentru ca CCR s-a pronuntat pe Legile Justitiei si a decis ca nu exista astfel de probleme: "Va spun cu incantare ca am putut sa eliminam aceasta ingrijoarre a dvs".

UDMR se simte vanat de servicii si DNA

Dupa ce reprezentantii PNL au reluat mai pe larg si punctual problemele pe care le ridica modificarile dorite de PSD-ALDE, a luat cuvantul Marton Arpad, de la UDMR, cu un discurs cel putin ciudat.

"In Romania exista o problema destul de mare. Se pare ca au existat si niste intelegeri secrete intre servicii si parchete, ceea ce a ingrijorat populatia tarii si pe noi ne ingrijoreaza mai mult.

Majoritatea conducatorilor comunitatii noastre sunt pe urmarire, pe pericol, terorism, alte asemenea, ca sa li se intenteze un dosar de DNA.

De aceea, judecatorii si procurorii nu pot fi membri ai serviciilor secrete, nici agenti acoperiti, nici informatori si trebuie sa fie verificati. De aceea, a aparut acea idee ca Parlamentul sa fie cel care verifica daca sunt sau nu sunt membri ai serviciilor secrete. CCR a spus ca asta nu se poate, ramane la Executiv sa verifice aceasta situatie", a spus liderul UDMR.

Timmermans: Creati impresia ca e un razboi si asta nu e bine pentru nimeni. Stati linistiti, urmarim situatia indeaproape

Dupa cateva replici ale deputatului PNL Ioan Cupsa si o alta pledoarie pro-modificari marca Robert Cazanciuc, care a subliniat ca doreste ca "statul de drept sa nu fie un instrument politic in mana unora sau a altora", Timmermans a luat iar cuvantul, spunandu-le ca rolul lor nu e sa se certe, ci sa colaboreze in slujba cetatenilor.

"De obicei, sunt destul de bine informat, mai ales in legatura cu tara dvs, deci daca e un caz in care spuneti ca nu sunt bine informat, sa ma anuntati. Stati linistiti, urmarim situatia indeaproape.

In al doilea rand, ati acumulat atat de multe de cand ati devenit membri ai UE si ati inceput reforma sistemului judiciar.

A treia remarca (...) se creaza situatii unde impresia e ca Guvernul si Parlamentul incearca sa incalce independenta Justitiei. (...) A ataca independenta Justitiei constant in presa e de asemenea (...) As sugera sa rezolvati prin cooperare daca e o problema cu sistemul judiciar, pentru ca luptandu-va in presa creati impresia ca e un razboi si asta nu e bine pentru nimeni", le-a spus Timmermans.

El nu a uitat sa mentioneze nici Comisia de la Venetia: "Nu vedeti Comisia de la Venetia ca o inchizitie. Nu e! E un organism de experti independenti care vor sa ofere sprijin".

"Sa fie foarte clar, daca conditiile nu sunt intrunite, nu ridicam MCV"

In final, Timmermans le-a spus care va fi mesajul clar pe care il va transmite inclusiv la conferinta de presa: ridicarea MCV nu are deadline, mecanismul va ramane in vigoare oricat e nevoie.

"Nu avem un termen limita, sa fie absolut clar. Daca continuam sa lucram, vom termina toate recomandarile, daca nu continuam sa lucram si ne intoarcem din drum, nu voi ezita sa spun 'imi pare rau, nu am ajuns acolo, conditiile nu sunt intrunite'. Daca vreti sa spunem ca MCV e incheiat, raspunsul e simplu: uitati-va la recomandari!

Voi tine o conferinta dupa-amiaza si voi spune clar ca atitudinea mea fata de Romania ramane aceeasi ca intotdeauna - nu sunt de partea niciunui partid, sunt aici pentru cooperare, vreau sa spun ca incheiem MCV, dar voi face asta doar daca voi putea spune ca au fost intrunite conditiile", a conchis Timmermans.

Vezi aici cum s-a desfasurat vizita oficialului european in Romania si cu ce oficiali s-a intalnit

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#Timmermans comisia Iordache MCV inregistrare , #justitie