Tudorel Toader, un ministru al Justitiei care face balet pe sarma

Luni, 13 Martie 2017, ora 19:52
16611 citiri
Tudorel Toader, un ministru al Justitiei care face balet pe sarma

In timp ce prin centrul Bucurestiului marsaluiau, duminica seara, mii de oameni, domnul Tudorel Toader se afla in studioul Antenei 3.

Protestatarii anticoruptie sunt in strada de doua luni. In acest timp, PSD cauta solutii disperate sa-l salveze pe Liviu Dragnea, presedintele partidului. Acesta e judecat pentru coruptie, iar o decizie de condamnare ar insemna sfarsitul carierei sale politice.

Tudorel Toader, actualul ministru al Justitiei, actioneaza din postura de tehnocrat, il recomanda perioada petrecuta la CCR ca judecator. A fost adus sa carpeasca gaurile facute de Florin Iordache, fostul ministru.

Dar aceasta atitudine imi pare a fi doar o aparenta. Ministrul Toader imbraca un program politic al PSD intr-o mantie profesionala. Cred ca scopul sau este acelasi cu cel al lui Florin Iordache - anihilarea luptei impotriva coruptiei.

Tudorel Toader a declarat ca va evalua activitatea Codrutei Kovesi, procuror-sef DNA si pe cea a lui Augustin Lazar, procuror general al Romaniei. Cei doi s-au opus dezincriminarii abuzului in serviciu legiferat prin Ordonanta Iordache, DNA si Parchetul General au pornit o ancheta privind eventuale ilegalitati ce au stat la baza adoptarii acelei ordonante, iar acum, ministrul Justitiei a declansat o operatiune de neutralizare a celor doi procurori.

Intoarcerea dinozaurilor

Liviu Dragnea nu are un control politic absolut asupra lui Tudorel Toader. In opinia mea, fraiele in ce priveste salvarea liderului PSD si, implicit, a partidului, au fost preluate in acest moment de aripa conservatoare-comunista, oamenii lui Ion Iliescu.

Afacerile partidului sunt administrate in acest moment pe axa Valer Dorneanu, presedinte CCR, - Serban Nicolae, senator PSD. Acest fapt arata ca formatiunea social-democrata trece printr-o criza de identitate. Revenirea in prim plan a oamenilor lui Ion Iliescu inseamna si o rezolvare a acesteia prin mijloace traditionale. In acest sens cred ca ar trebui citita si motivarea CCR, cel mai probabil scrisa de Valer Dorneanu. Ea reprezinta munitie juridica pentru politicieni in campania de decredibilizarea a procurorilor Kovesi si Lazar.

Foto: Hepta.ro - Serban Nicolae, un sustinator al gratierii coruptilor, alaturi de ministrul Justitiei, un sustinator al revocarii procurorilor Kovesi si Lazar

Strategia PSD este, dupa parerea mea, simpla. Prin institutiile pe care le controleaza - Guvern, Parlament, CCR, creeaza presiune sufocanta asupra institutiilor pe care nu le controleaza - Presedintie, Ministerul Public (Parchet) - DNA, agentii de informatii (SRI, SIE).

Aceasta presiune are scopul de a le deteriora imaginea pentru ca, in final, sa-si piarda din sprijinul popular. Dupa ce aceasta pierdere a credibiltatii se va concretiza, vor aparea miscari din interiorul institutiilor pentru ca acestea sa cada sub influenta PSD.

Liviu Dragnea, dupa castigarea alegerilor, a crezut ca e cel mai puternic politician si si-a dorit sa devina prim-ministru cu orice pret. Aceasta strategie nu i-a reusit, ba, mai mult, incercarea de legiferare in domeniul penal prin ordonante date pe furis a aruncat tara intr-o criza poltica.

In acest moment, Dragnea este la mana nucleului dur al PSD care doreste reintoarcerea la vechiul status-quo din perioada 2000-2004, stoparea dosarelor Revolutiei si Mineriadei, anihilarea DNA si castigarea pozitiei de presedinte al Romaniei la viitoarele alegeri din 2019.

Anticorp impotriva cancerului coruptiei

Tudorel Toader a fost numit judecator CCR in 2006, la propunerea PNL. Domnia sa este un apropiat al nucleului liberal, nostalgic dupa USL. Cred ca ministrul va face mutari atent calculate, dar va merge pe linia dictata de social-democrati.

In interviul de la Antena 3 nu a vorbit transant despre revocarea celor doi procurori. A facut mai mult apel la convingerea lor "launtrica". Ceea ce il pozitioneaza intr-o zona in care incearca sa impace si capara si varza. Dupa declaratiile referitoare la analizarea activitatii procurorilor Lazar si Kovesi a revenit si a spus ca "voi stabili procedura care e de urmat".

Confruntarea celor doua partide - pro-coruptie si anti-coruptie - e in desfasurare si a trecut in zona institutionala. Dar marele castig e faptul ca protestele au generat o miscare politica informala care se opune viguros partidei pro-coruptie.

Pentru prima data dupa 27 de ani, clasa de mijloc a creat un anticorp eficient impotriva cancerului coruptiei. Orice politician, orice functionar public se va gandi de doua ori inainte de a lua o decizie. Stie ca oamenii au decis sa se implice si sa reactioneze. Nu mai suporta minciuna.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#Tudorel Toader CCR ordonanta 13, #Liviu Dragnea justitie PSD, #Valer Dorneanu ordonanta 13 , #justitie