Un fost secretar de stat a fost trimis in judecata in dosarul certificatelor de revolutionar false

Joi, 16 Martie 2017, ora 14:43
3215 citiri
Un fost secretar de stat a fost trimis in judecata in dosarul certificatelor de revolutionar false
Foto: site Asociatia 21 Decembrie

Procurorii Parchetului General au dispus trimiterea in judecata a fostului secretar de stat Adrian Sanda, alaturi de alte persoane, in dosarul certificatelor de revolutionar false.

Adrian Sanda, la data faptelor avand functia de secretar de stat al Secretariatului de stat pentru Revolutionari, este acuzat de savarsirea a cinci infractiuni de abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave si a patru infractiuni de abuz in serviciu, se arata intr-un comunicat al Parchetului General.

De aceleasi acuzatii sunt vizate Denisa-Corina Tanase (fost secretar general al SSPR) si Cristina-Valentina Cechi (fost sef serviciu Departament pentru Revolutionari din cadrul SSPR).

In acelasi dosar au mai fost trimisi in judecata pentru trafic de influenta Gheorghe Neagu, Ionel Iosef si Ciprian Albert Arnausi, iar pentru cumparare de influenta Cristian Adam, Stefan Paduraru, Nelu-Zoltan Vranceanu, George Avram, Ioan Blaga si Ionita Angheluta.

Potrivit rechizitoriului intocmit de procurori, Legea 341/2004 a fost modificata si completata in anul 2014, fiind introdusa o noua categorie de revolutionari - si anume "Luptator cu rol determinant", insa doar pentru cei din localitatile in care s-au inregistrat morti si raniti.

Procedura de obtinere a certificatelor pentru acordarea titlului de "Luptator cu rol determinant" consta in avizarea dosarului la nivelul SSPR, deciziile emise in acest sens putand fi contestate la Comisia parlamentara a Revolutionarilor din Decembrie 1989 (CPRD). Prin patru decrete semnate de presedintele Romaniei in anii 2015 si 2016, a fost conferit titlul de "Luptator pentru victoria Revolutiei din Decembrie 1989 - Luptator cu rol determinant" unui numar total de 3.505 persoane, arata PICCJ.

"Potrivit probelor administrate in cauza de procurori, o parte din aceste persoane au obtinut insa acest titlu prin incalcarea dispozitiilor legale. In mod concret, procedura de obtinere a acestui certificat, fiind bazata aproape exclusiv pe documente si declaratii provenind de la persoane direct interesate, a favorizat aparitia, atat la nivelul asociatiilor judetene de revolutionari, cat si la nivelul celor doua institutii cu atributii in acordarea acestor titluri, a unor persoane dispuse sa promoveze actiunile revolutionarilor din tara, solicitandu-le acestora in schimb diferite sume de bani pentru obtinerea in mod fraudulos a titlurilor de 'Luptator cu rol determinant' in cadrul Revolutiei si, implicit, obtinerea ilegala a drepturilor banesti aferente", se mentioneaza in comunicatul PICCJ.

Procurorii precizeaza ca, spre deosebire de celelalte categorii de revolutionari, in acest caz este vorba de drepturi banesti majorate, in baza titlului respectiv detinatorii primind, incepand cu 1 ianuarie 2015, o indemnizatie lunara de gratitudine in valoare de 2.020 de lei.

Din ancheta a reiesit ca membrii Comisiei de avizare din cadrul SSPR au deturnat scopul pentru care legiuitorul a clarificat dispozitiile legale, si anume eliminarea abuzurilor, creand conditiile prin care persoane din localitatile incluse in mod abuziv in categoria celor cu rol determinant au obtinut de la bugetul de stat sume importate de bani, cu titlu de indemnizatie de gratitudine.

Potrivit procurorilor, o persoana care a parcurs tot circuitul legal si a intrat la plata a incasat pana in prezent aproximativ 50.000 de lei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Adrian Stanca revolutionari trimis judecata , #justitie
Comentarii