Unii dintre judecatorii care i-au pus in libertate pe violatorii din Vaslui, cercetati disciplinar (Video)

Vineri, 24 Iulie 2015, ora 14:48
8334 citiri
Unii dintre judecatorii care i-au pus in libertate pe violatorii din Vaslui, cercetati disciplinar (Video)
Foto: site/Curtea Constitutionala a Romaniei

O parte dintre magistratii care au dispus punerea in libertate a celor sapte tineri din Vaslui, judecati pentru ca au violat o fata de 18 ani, sunt cercetati disciplinar pentru exercitarea functiei cu rea-credinta sau grava neglijenta, potrivit Inspectiei Judiciare.

Inspectorii din cadrul Directie de inspectie pentru judecatori si a Directiei de inspectie pentru procurori au inceput, vineri, cercetarea disciplinara fata de unii dintre magistratii implicati in dispunerea masurilor preventive in cazul celor sapte tineri judecati de Judecatoria Vaslui pentru viol si lipsire de libertate in mod ilegal.

Ponta i-a cerut demisia lui Cazanciuc daca nu ia masuri dupa violul din Vaslui (Video)

Potrivit unui comunicat trimis de Inspectia Judiciara, cercetarea disciplinara a fost inceputa pentru abaterile prevazute de articolul 99 litera t "exercitarea functiei cu rea-credinta sau grava neglijenta" si litera m. "nerespectarea in mod nejustificat a dispozitiilor ori deciziilor cu caracter administrativ dispuse in conformitate cu legea de conducatorul instantei sau al parchetului ori a altor obligatii cu caracter administrativ prevazute de lege sau regulamente" din Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata.

"Cercetarea disciplinara este o etapa confidentiala si obligatorie a procedurii disciplinare in cadrul careia se stabilesc faptele si urmarile acestora, imprejurarile in care au fost savarsite, precum si orice alte date concludente din care sa se poata aprecia asupra existentei sau inexistentei vinovatiei persoanelor vizate", se arata in comunicatul Inspectiei Judiciare.

Conform Legii 303/2004 sanctiunile care pot fi aplicate magistratilor sunt avertismentul, diminuarea indemnizatiei de incadrare lunare brute cu pana la 15% pe o perioada de la o luna la 3 luni; mutarea disciplinara pentru o perioada de la o luna la 3 luni la o instanta sau la un parchet, situate in circumscriptia aceleiasi curti de apel ori in circumscriptia aceluiasi parchet de pe langa curtea de apel; revocarea din functia de conducere ocupata si excluderea din magistratura.

PICCJ, verificari la parchetele din Vaslui in cazul fetei violate de sapte baieti

Povestea judecarii celor 7 violatori

Sapte tineri cu varste cuprinse intre 18 si 27 de ani, din localitatea vasluiana Valeni, sunt judecati, sub control judiciar, dupa ce ar fi sechestrat si violat, timp de mai multe ore, in noiembrie 2014, o eleva de 18 ani, care ulterior a fost transportata la spital. Potrivit cercetarilor facute de anchetatori, adolescenta a fost abuzata sexual in doua randuri, in aceeasi seara, de catre cei sapte tineri.

Retinuti initial de catre politisti, cei sapte tineri au fost arestati preventiv de Judecatoria Vaslui la trei zile dupa viol. La inceputul lunii aprilie, aceeasi instanta a decis eliberarea, pe rand, din arestul Politiei a celor sapte vasluieni acuzati de viol, fiind plasati in arest la domiciliu. In 19 iunie, Judecatoria Vaslui a inlocuit masura arestului la domiciliu cu cea a controlului judiciar in cazul celor sapte tineri.

Violul din Vaslui: Identitatea fetei a fost dezvaluita la TV. De ce au fost eliberati cei 7 violatori

Prin acea decizie, instanta i-a obligat pe cei sapte sa se prezinte la IPJ Vaslui in zilele stabilite prin programul de supraveghere. De asemenea, cei sapte tineri au primit interdictia de a parasi satul Valeni, de a merge in baruri, la adunari publice si in locuri de agrement, de a participa la manifestari sportive, culturale sau alte adunari publice si de a detine, folosi sau purta arme. Acestia sunt obligati, de asemenea, sa nu ia legatura cu tanara, cu parintii acesteia si cu martorii din dosar.

In 23 iunie, in urma unei sesizari facute de Asociatia pentru Implementarea Democratiei (AID), CSM a sesizat Inspectia Judiciara sa faca verificari privind eliberarea din arest a celor sapte tineri.

Tot in 23 iunie, AID a sesizat Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie in cazul deciziei de eliberare din arest a tinerilor din Valeni care ar fi violat-o pe eleva pana cand aceasta si-a pierdut cunostinta. Parchetul instantei supreme a facut verificari interne, concluziile urmand sa fie prezentate in perioada urmatoare, conform AID.

Cazul fetei violate de sapte baieti are ecouri in Parlament: Se cere castrarea chimica

In 25 iunie, mai multe organizatii neguvernamentale si asociatii care promoveaza prevenirea si combaterea violentei sexuale au solicitat Ministerului Justitiei si Presedintiei sa se implice in cazul elevei din judetul Vaslui, dupa ce autorii au fost pusi in libertate de catre instanta. In acest sens, reteaua "Rupem tacerea despre violenta sexuala", din care fac parte 15 asociatii, grupuri si ONG, a transmis o scrisoare deschisa celor doua institutii ale statului intitulata "Nu uitati drepturile victimelor".

Cei sapte tineri din judetul Vaslui sunt obligati sa se prezinte zilnic la Politie, masura fiind dispusa, marti, de conducerea IPJ Vaslui, in urma mediatizarii cazului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
#ciol Vaslui judecatori cercetati disciplinar, #masuri judecatori eliberare violatori Vaslui , #justitie