UNJR cere ca racolarea magistratilor de catre servicii sa fie pedepsita cu inchisoare pana la 10 ani

Joi, 14 Septembrie 2017, ora 16:36
2200 citiri
UNJR cere ca racolarea magistratilor de catre servicii sa fie pedepsita cu inchisoare pana la 10 ani
Foto: Arhiva Pixabay

UNJR a propus CSM completarea legilor Justitiei astfel incat racolarea sau tentativa de racolare a magistratilor de catre serviciile de informatii sa fie pedepsita cu inchisoare de la 5 la 10 ani.

"Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania a propus Consiliului Superior al Magistraturii, pe data de 13 septembrie, completarea proiectului de modificare a Legii 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor prin includerea unei noi infractiuni si pedepse pe masura gravitatii faptei pentru angajatii serviciilor de informatii care incearca sa racoleze magistrati", se arata in propunerea UNJR transmisa CSM si publicata pe pagina de internet a Uniunii.

Potrivit propunerii facute de UNJR, "Serviciilor de informatii le este interzis sa racoleze persoanele prevazute de alineatul 1 ca lucratori operativi, inclusiv acoperiti, informatori sau colaboratori ai serviciilor de informatii.

Incalcarea acestei interdictii este infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 5 la 10 ani".

Asociatia judecatorilor precizeaza ca pedeapsa aplicata lucratorilor serviciilor de informatii vine ca o completare la interdictia care deja ii priveste pe magistrati si personalul auxiliar, carora le este interzis sa fie lucratori operativi ai serviciilor de informatii.

Mai mult, UNJR a mai propus ca "in cazul in care infractiunea (de racolare a unui judecator, procuror sau personal auxiliar) este comisa de un ofiter cu functii de conducere sau la instigarea acestuia, limitele pedepsei pentru acesta se majoreaza cu jumatate".

De asemenea, "tentativa (de racolare a unui magistrat) se pedepseste".

Articolul 7 alineatul 2 din Legea 303/2004, in forma modificata de ministrul Justitiei, prevede ca "persoanele prevazute la alineatul 1 completeaza anual o declaratie olografa pe propria raspundere din care sa rezulte ca nu au fost si nu sunt sunt lucratori operativi, inclusiv acoperiti, informatori sau colaboratori ai serviciilor de informatii. Declaratiile se depun si se arhiveaza la compartimentul de resurse umane".

UNJR a propus, in plus, ca "verificarea veridicitatii datelor din declaratiile prevazute la alineatul 2 se face de catre CSAT si Comisiile din Parlament de control a serviciilor, anual, din oficiu sau ori de cate ori aceste autoritati sunt sesizate de Ministerul Justitiei, Consiliul Superior al Magistraturii, instantele de judecata sau judecatorul sau procurorul vizat".

"Serviciile de informatii sunt obligate sa puna la dispozitia comisiei toate datele, informatiile sau documentele necesare in acest sens", potrivit UNJR.

Impunerea unei sanctiuni lucratorilor din serviciile de informatii si superiorilor acestora care incearca sa racoleze un magistrat este una dintre propunerile noi de modificare a Legilor Justitiei facute de UNJR.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#UNJR racolare magistrati pedepsita inchisoare , #justitie