USR si PNL sesizeaza Avocatul Poporului pe Ordonanta Toader, dar Ciorbea e in concediu

Miercuri, 17 Octombrie 2018, ora 12:03
9097 citiri
USR si PNL sesizeaza Avocatul Poporului pe Ordonanta Toader, dar Ciorbea e in concediu
Foto: Andreea Alexandru/Mediafax/Hepta.ro

Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, singurul care poata ataca Ordonanta Toader la Curtea Constitutionala, a intrat de miercuri in concediu de odihna, au confirmat pentru Ziare.com reprezentantii institutiei.

Surse din presa transmit ca Ciorbea va sta in concediu doua saptamani.

Magda Stefanescu, unul dintre adjunctii lui Ciorbea, este cea care il inlocuieste in aceasta perioada, ne-au mai spus reprezentantii Avocatului Poporului.

Pe de alta parte, parlamentarii USR au anuntat ca, desi Avocatul Poporului a intrat in concediu, vor merge miercuri la sediul institutiei pentru a depune o sesizare in care cer sa fie atacata la CCR Ordonanta Toader.

"Este esential sa oprim aceasta ordonanta. Ea nu trebuie sa isi produca efectiv efectele. Exista cai procedurale pentru a ajunge la acest obiectiv. Una dintre ele este sa il determinam pe Avocatul Poporului care este singurul in momentul actual ce poate invoca o exceptie de neconstitutionalitate sa faca acest demers.

De asemenea, mai exista si alte modalitati. Exista posibilitatea ca presedintele CSM sa sesizeze CCR cu un conflict juridic de natura constitutionala intre puterea executiva si autoritatea judecatoreasca. Aceasta posibilitate o are si presedintele Romaniei. Am identificat foarte multe motive de neconstitutionalitate.

Noi, dupa sedinta de plen, vom merge toti parlamentarii USR la Avocatul Poporului si ii vom depune o sesizare in care ii vom prezenta motivele de neconstitutionalitate. Trebuie sa existe cineva care sa ii tina locul. Avocatul Poporului este o institutie", a sustinut deputatul USR Stelian Ion.

Si Partidul National Liberal va depune miercuri, la ora 15:00, o sesizare la Avocatul Poporului, prin care solicita contestarea la Curtea Constitutionala a ordonantei de urgenta care modifica Legile justitiei.

La randul sau, procurorul general Augustin Lazar a declarat marti seara, pentru Ziare.com, ca in OUG pentru Legile Justitiei sunt suspiciuni de neconstitutionalitate si ca se va adresa Avocatului Poporului.

"Aceasta OUG a creat numeroase probleme functionale pentru parchete, in special pentru DNA, inclusiv suspiciuni de neconstitutionalitate care sunt in curs de analiza! Solutiile vor fi identificate in zilele urmatoare.

Studiem suspiciunile de neconstitutionalitate ale noului act normativ pentru a ne adresa institutiei Avocatului Poporului, care poate sesiza CCR", ne-a spus Lazar.

Amintim ca Guvernul a adoptat in sedinta de luni dimineata OUG pentru modificarea si completarea unor acte normative in domeniul Justitiei.

Ministrul Tudorel Toader a explicat, luni seara, la un post de televiziune, ca noile prevederi o vor lasa inclusiv pe Laura Codruta Kovesi fara functia de conducere (procuror-sef Serviciul de indrumare si control) de la Ministerul Public, condus de Augustin Lazar.

Ordonanta a fost publicata marti in Monitorul Oficial, dupa aproape 30 de ore de la adoptare.

Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că semnalele primite din rândul societăţii arată clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. "În...
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Europarlamentarul REPER Dacian Cioloş a declarat la Iaşi, după ce a fost întrebat de un bărbat dacă în spatele partidului din care face parte se află George Soros, că nu s-a întâlnit...
#Victor Ciorbea concediu , #justitie