Va discuta CSM cu Tariceanu? Alina Ghica nu exclude o forma de presiune asupra Consiliului

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 30 Aprilie 2015, ora 11:56
5666 citiri
Va discuta CSM cu Tariceanu? Alina Ghica nu exclude o forma de presiune asupra Consiliului
Foto: Ziua News

CSM este dispus la dialog institutional cu Senatul, in urma invitatiei facute de Calin Popescu Tariceanu, insa membrii Consiliului au cateva conditii.

In primul rand, dupa cum a declarat pentru Ziare.com judecatoarea Alina Ghica, CSM considera necesara o agenda concreta a discutiilor si nu pot fi abordate cazuri concrete aflate pe rolul instantelor si al parchetelor pentru ca dosarele nu pot face obiectul niciunui tip de discutii.

"Am luat in discutie in sedinta de plen a CSM invitatia Biroului permanent al Senatului, adresata prin presedintele Senatului, si am avut aceeasi pozitie, in sensul ca dialogul institutional intre puterile statului este benefic. Singura problema este inexistenta unei agende prestabilite, adica indicarea temelor de interes comun pentru societate care ar urma sa fie dezbatute in cadrul intalnirii interinstitutionale.

Practica presupune pezentarea unei agende. De aceea am decis ca in cadrul fiecarei sectii, de judecatori si procurori, sa agream unele teme de interes public pentru justitie, care fie prezentate Biroului permanent al Senatului", a spus Alina Ghica.

Tariceanu invita CSM la discutii: Fara ordine de zi, fara presa, fara concluzii

Judecatoarea a aratat ca, personal, nu va participa la nicio intalnire fara "indicarea prealabila a unor teme de interes comun pentru justitie si buna ei functionare". De altfel, acest tip de intalnire nu a mai existat in relatia dintre CSM si reprezentantii altor puteri ale statului: "Au existat intalniri cu conducerea CSM, cu membri ai CSM, dar toate au fost in limtele impuse de cadrul instituitional, adica pe teme punctuale de interes comun, initiative legislative, modificari constitutionale, aflate in marja de competenta a fiecarei autoritati".

In viziunea Alinei Ghica, presa ar trebui sa fie prezenta la intreaga intalnire, nu doar in prima parte, dupa cum propune conducerea Senatului, pentru ca "o intalnire formala presupune publicitate".

In invitatia adresata CSM de Biroul Permanent al Senatului se arata ca "este posibil ca in discutiile ce vor avea lor sa fie invocate ca argumente o serie de spete concrete". Judecatoarea Alina Ghica spune ca o asemenea tema "nu este posibila in raport cu independenta judecatorilor si procurorilor. Este neconstitutionala. Dosarele instantelor si parchetelor nu pot face obiectul niciunui tip de discutii".

Intrebata daca propunerea unei intalniri fara o agenda precisa, in absenta presei poate fi considerata o forma de presiune asupra CSM, Alina Ghica nu a exclus aceasta posibilitate: "Faptul ca aceasta invitatie nu se incadreaza in limitele acestui dialog institutional poate fi interpretat in acest fel. Nu ma simt amenintata, dar poate fi interpretat asa".

Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanua transmis, miercuri, o scrisoare conducerii Consiliului Superior al Magistraturii in care o invita la o intalnire "informala", fara agenda, cu prezenta limitata a presei si fara concluzii.

"Propunerea noastra este ca in luarile de cuvant sa fie exprimate opinii si sa fie adresate intrebari. De asemenea, va propunem ca reprezentantii mass media sa participe doar la deschiderea sedintei, inclusiv la discursurile de deschidere ale presedintilor Senatului si CSM.

Propunem ca intalnirea noastra sa nu se incheie printr-o rezolutie sau printr-un comunicat de presa, ceea ce nu exclude libertatea fiecarui participant de a se exprima ulterior in fata reprezentantilor mass-media. (...) Este posibil ca in discutiile ce vor avea lor sa fie invocate ca argumente o serie de spete concrete", se mai arata in invitatia semnata de Presedintele Senatului.

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#CSM Senat invitatie, #Tariceanu CSM consultari Senat , #justitie