Comisia de la Venetia a anuntat cand va adopta doua opinii privind Romania

Duminica, 14 Octombrie 2018, ora 07:57
4412 citiri
Comisia de la Venetia a anuntat cand va adopta doua opinii privind Romania
Foto: Arhiva Pixabay

Comisia Europeana pentru Democratie prin Drept, mai cunoscuta sub numele Comisia de la Venetia (organ consultativ al Consiliului Europei, alcatuit din experti independenti in domeniul dreptului constitutional), are, in ce priveste Romania, pe ordinea de zi a sedintei plenare din 19 octombrie, adoptarea unei opinii cu privire la amendamentele la Codul Penal si la Codul de Procedura Penala, anunta un comunicat al Consiliului Europei.

Se asteapta de asemenea ca plenul Comisiei sa aprobe opinia preliminara publicata in luna iulie cu privire la proiectele de amendamente la trei proiecte de modificare a legilor justitiei din Romania, si anume legea privind organizarea judiciara, legea privind Consiliul Superior al Magistraturii si legea privind statutul judecatorilor si procurorilor.

Expertii Comisiei vor avea un schimb de opinii cu Florin Iordache, presedintele Comisiei parlamentare speciale pentru amendarea legilor justitiei, mai precizeaza comunicatul citat.

Curtea Constitutionala a Romaniei a admis partial, vineri, sesizarile transmise de Inalta Curte de Casatie si Justitie, de PNL si USR, precum si de presedintele Klaus Iohannis, in legatura cu proiectul legii pentru modificarea Codului de procedura penala, precum si pentru modificarea Legii privind organizarea judiciara.

Presedintele Klaus Iohannis a semnat, vineri, decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea si completarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor.

Potrivit unui comunicat transmis de Administratia Prezidentiala, seful statului solicita coalitiei majoritare reluarea de urgenta a procesului legislativ cu privire la toate cele trei legi ale justitiei, prin consultari reale cu profesionistii din domeniu si preluarea expertizei acestora pentru a alinia legislatia la standardele Comisiei de la Venetia si subliniaza ca modificarile aduse cadrului legal existent in materie judiciara reprezinta "un regres pentru democratia din Romania, pericol semnalat si de partenerii nostri europeni, de Comisia Europeana si de GRECO".

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Melescanu, a declarat, vineri, ca, in principiu, luni dimineata, la ora 09:00, este programata o sedinta de Guvern pentru adoptarea unei ordonante de urgenta pe legile Justitiei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Sebastian Burduja, candidatul PNL la Primăria Capitalei: ”Bucureștenii să nu mai fie forțați să aleagă răul cel mai mic"
Sebastian Burduja, candidatul PNL la Primăria Capitalei: ”Bucureștenii să nu mai fie forțați să aleagă răul cel mai mic"
Candidatul liberal la Primăria Capitalei, anunțat odată cu retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursă, vrea să propună „un model liberal de administrație”. Sebastian Burduja, liderul...
Românii au investit sume record în titlurile de stat. Depozitele în lei ale populației la bănci, la un maxim istoric
Românii au investit sume record în titlurile de stat. Depozitele în lei ale populației la bănci, la un maxim istoric
Românii au investit o sumă record de aproape 3,2 miliarde de lei, echivalentul a 643 milioane de euro, în titluri de stat Fidelis, săptămâna trecută. De asemenea, depozitele în lei ale...
#opinii Romania Comisia Venetia , #justitie