Condamnare record pentru judecatorul care a sarit gardul: De ce a primit 22 de ani de inchisoare - motivare

Luni, 09 Martie 2015, ora 19:04
5574 citiri
Condamnare record pentru judecatorul care a sarit gardul: De ce a primit 22 de ani de inchisoare - motivare
Foto: galleryhip.com

Judecatorul de la Tribunalul Bucuresti Mircea Moldovan se ghida dupa principiul "serviciu contra serviciu", iar referitor la cei care incalcau aceasta regula el spunea "sa vezi ce i-o trag", se arata in motivarea deciziei de condamnare la 22 de ani de inchisoare a magistratului suspendat.

Judecatorii de la Curtea de Apel Bucuresti (CAB) motiveaza decizia de condamnare a lui Moldovan prin faptul ca infractiunile comise de el au un impact negativ major in randul societatii, in conditiile in care el era magistrat la Tribunalul Bucuresti.

"Inculpatul privea profesia de judecator ca un mijloc de inavutire si se considera indreptatit sa pretinda de la persoanele implicate in mod direct sau indirect in cauzele pe care le avea de solutionat bani dar si orice alte avantaje, de la cherestea, ceasuri de firma, televizoare de ultima generatie la produse alimentare sau angajarea unor rude", se arata in motivarea judecatorilor, care citeaza probele procurorilor.

Mai mult, judecatorii de la CAB precizeaza, in motivarea condamnarii, ca interesele de ordin patrimonial erau realizate de Moldovan intr-o "maniera organizata", prin folosirea unor persoane interpuse, el implicand in activitatile infractionale rude, carora le incredinta sarcina de a prelua mita.

Judecatorii au tinut cont si de atitudinea procesuala a lui Mircea Moldovan, calificand-o drept de "rea credinta evidenta", el incercand de mai multe ori sa tergiverseze solutionarea dosarului.

"Semnificativ este si faptul ca inculpatul a continuat si in fata instantei atitudinea din faza de urmarire penala, refuzand, intr-o maniera insidioasa, la toate termenele de judecata din camera preliminara si sedinta publica sa faca declaratii si uzitand in exces formula "imi rezerv dreptul" pentru a conditiona acordarea unui alt si alt terme", se mentioneaza in motivarea instantei.

Condamnare record pentru judecatorul care a sarit gardul: 22 de ani de inchisoare. Adamescu, 4 ani si 4 luni

Adamescu, patru ani cu executare

Referitor la Dan Adamescu, condamnat si el in acelasi dosar, la patru ani si patru luni de inchisoare cu executare, judecatorii Curtii de Apel Bucuresti au tinut cont, la evaluarea gradului de pericol, ca omul de afaceri s-a folosit de un mecanism in care au fost implicati juristul si directorul financiar al unora dintre firmele sale, un avocat cu care se incheiau diverse contracte de asistenta juridica sau un lichidator judiciar agreat. El se folosea de aceste persoane pentru a influenta astfel deciziile judecatorilor investiti cu solutionarea dosarelor de insolventa ale societatilor sale.

Curtea de Apel Bucuresti i-a condamnat, in 2 februarie, pe Dan Adamescu la patru ani si patru luni de inchisoare cu executare, pe judecatorul Mircea Moldovan la 22 de ani de inchisoare, pe Elena Roventa la cinci ani si zece luni, pe Sorin Viziru la cinci ani si pe Ion Stanciu la trei ani si opt luni.

Instanta Curtii de Apel Bucuresti a decis, in dosarul privind interventii in cauze de insolventa, ca omul de afaceri Dan Adamescu este vinovat pentru faptele de coruptie de care l-au acuzat procurorii si l-au condamnat la patru ani si patru luni de inchisoare cu executare si trei ani interdictia unor drepturi, printre care si dreptul de a fi director si administrator al unei firme sau de a coordona societati comerciale, in tara sau in strainatate.

Judecatorul Mircea Moldovan, de la Tribunalul Bucuresti, a primit cea mai grea pedeapsa din dosar - 22 de ani de inchisoare cu executare -, pentru interventii in cauze de insolventa. Instanta Curtii de Apel i-au aplicat lui Moldovan pedepse de aproximativ sase ani pentru fiecare fapta de care a fost acuzat. In urma contopirii pedepselor, instanta a decis ca Moldovan sa fie condamnat la sase ani si zece luni de inchisoare, la care a adaugat un spor de 15 ani si doua luni de inchisoare, ceea ce reprezinta o treime din totalul celorlalte pedepse.

Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Odată cu retragerea medicului Cătălin Cîrstoiu și renunțarea la candidatura comună PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, liderul social-democraților, Marcel Ciolacu, se găsea în situația...
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
#Dan Adamescu condamnat inchisoare, #Mircea Moldovan judecator condamnat , #justitie