Contract semnat ilegal la Ministerul Sanatatii - Corpul de Control sesizeaza Parchetul (Video)

Duminica, 16 Iunie 2013, ora 12:19
2906 citiri
Contract semnat ilegal la Ministerul Sanatatii - Corpul de Control sesizeaza Parchetul (Video)

Corpul de Control al Primului Ministru va sesiza Parchetul in legatura cu semnarea unui contract, in mod ilegal, de catre directorul Directiei de Contabilitate si Patrimoniu din cadrul Ministerului Sanatatii, fara acordul ministrului.

Contractul incheiat in mai 2012 avea ca obiect furnizarea de catre societatea comerciala SC.ADI Com Soft SRL a unui program informatic de contabilitate la pretul de 78.120 lei, destinat activitatii proprii a directoarei Georgeta Bumbac, se arata intr-un comunicat al Ministerului Sanatatii.

Ulterior, in februarie 2013, in baza contractului de mentenanta, firma a transmis Ministerului Sanatatii o oferta prin care punea la dispozitia institutiei utilizarea gratuita a unui numar de 300 de licente pentru un program informatic de contabilitate destinat institutiilor publice din subordinea ministerului.

"Raportul Corpului de Control arata ca desi SC.ADI Com Soft SRL a propus initial incheierea unor contracte de mentenanta cu institutiile publice din subordinea MS, ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, nu si-a exprimat acordul cu privire la aceasta propunere, intrucat Protocolul incheiat in data de 15.02.2013 nu a cuprins clauze referitoare la incheierea contractelor de mentenanta.

Cu toate acestea, directorul Directiei de Contabilitate si Patrimoniu, Bumbac Georgeta, a transmis catre toate institutiile din subordinea MS adresa nr 17693/15.03.2013, prin care preciza ca 'MS a luat decizia adoptarii unui sistem unitar de contabilitate la nivelul intregii structuri'. Raportul Corpului de Control al Primului Ministru arata ca imprejurarea invocata in continutul adresei nu corespunde adevarului din urmatoarele considerente:

- Conducerea MS nu a luat o decizie in sensul adoptarii "unui sistem unitar de contabilitate la nivelul intregii structuri", intrucat prin semnarea Protocolului din data de 15.02.2013 a fost de acord doar cu primirea cu titlu gratuit a unui numar de 300 de licente, lasand la latitudinea fiecarei institutii optiunea de a utiliza sau de a nu utiliza aceste licente

- In Protocolul mai sus mentionat nu se fac referiri/mentiuni cu privire la conditiile ulterioare de utilizare a licentelor", se arata in comunicat difuzat de Ministerul Sanatatii.

Intr-o interventie telefonica la Romania TV, ministrul Eugen Nicolaescu a confirmat ca in urma anchetei desfasurate in interiorul ministerului, s-a descoperit ca functionara "a angajat in nume propriu, in nume personal, contracte de mentenanta".

"Contractul de care vorbim este incheiat in anul 2012, pe vremea cand eu nu eram ministru. Acordul de a pune la dispozitia niste licente in mod gratuit nu a fost pus in aplicare pentru ca nicio unitate nu le-a aprobat. Daca aceasta initiativa ar fi avut consecinte practice, daca unele unitati ar fi preluat contractele de mentenanta, atunci aceasta doamna ar fi avut niste avantaje", a precizat Eugen Nicolaescu.

Directoarea Directiei de Contabilitate si Patrimoniu va fi sanctionata administrativ, dupa care dosarul acesteia isi va urma cursul la Parchet, a adaugat ministrul Sanatatii. Fapta functionarei ar putea constitui obiectul unei infractiuni de fals intelectual.

"Prin urmare, Corpul de Control al Primului-Ministru, ca organ cu atributii de control, va sesiza organele de urmarire penala, respectiv Parchetul de pe Langa Inalta Curte de Casatie si Justitie in legatura cu operatiunile sau actele ilicite constatate in urma desfasurarii actiunii de control la MS care pot intruni elementele constitutive ale unei infractiuni urmand ca organul de urmarire penala sau, dupa caz, Instanta de judecata, sa hotarasca asupra existentei sau inexistentei infractiunii respective si asupra vinovatiei", se mai arata in comunicatul Ministerului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#fals intelectual Ministerul Sanatatii, #contract semnat ilegal Ministerul Sanatatii, #contracte mentenanta contabilitate Parchet , #justitie