Coruptia cu sase zerouri (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 16 August 2013, ora 17:00
4143 citiri
Coruptia cu sase zerouri (Opinii)

Tigari, cafea, 100 de euro, caltabosi, carnati, vin sau whisky. Ce spagi, ce vremuri! Pe Traian Remes il privesti aproape cu duiosie cand afli unde a a ajuns bursa mitei - sume cu sase zerouri. 1 milion de euro pentru judecatoarea Carstoiu, 1,2 milioane de euro pentru sefii de la APIA, este numai bilantul ultimelor zile.

La prima vedere, sumele acestea uriase ar putea fi o veste buna - functionarii sunt mai greu de cumparat, pretul coruptiei e mai mare. Intr-un fel, asa si este pentru ca, iata, DNA se arata un instrument anticoruptie de temut. Dar suntem departe de un semn bun, dimpotriva as zice.

Adevarate concluzii nu sunt deloc imbucuratoare si spun multe mai ales despre economia subterana si despre profesionalizarea retelelor de coruptie.

Probabil ca nu isi imagineaza nimeni ca milioanele date mita sunt bani albi, impozitati. Este clar ca ele vin din strafundurile evaziunii fiscale. Avem o mostra, minuscula probabil, a sumelor rulate dincolo de orice control si impozitare. Cat de mare este coruptia, daca evaziunea este atat de mare?

Si apoi, daca aceasta e "investitia", cat e profitul? Nu ma refer la banii dati, de exemplu, de Dinel Staicu, pentru a-si cumpara libertatea. Dar in cazul APIA, cat ar urma sa fie profitul celui care a dat spaga de 1,2 milioane de euro, daca a meritat o asemenea investitie. Si, atentie!, discutam despre zona cel mai putin impozitata a economiei romanesti, agricultura.

Spaga creste asadar nu pentru ca este mai scumpa coruptibilitatea, ci si pentru ca disponibilul pentru ea, dar si profiturile de pe urma ei sunt tot mai mari. Si acestea sunt mai mari tot ca urmare a coruptiei. Adica un cerc vicios.

Coruptia este nu numai in expansiune, ci si cu mult mai profesionista. Priviti spre exemplu reteaua judecatoarelor corupte. Femeile lucrau cu multa metoda, bine gandita, pusa la punct si exersata, care includea pana si coafura. Spaga se lua cu o luna mai devreme, confirmarea primirii ei se facea prin coafura judecatoarei in ziua sedintei de judecata - coada impletita si asezata pe o parte.

Asa ceva nu arata o coruptie accidentala. Si nici punctuala. De altfel, se pare ca ne asteapta un nou soc in justitie, dupa ce unul dintre avocatii aflati in arest a denuntat la DNA, 49 de judecatori si grefieri din Bucuresti. Iar marea problema a retelelor de coruptie atat de puternice si de bogate este ca sunt extrem de greu de penetrat pentru ca isi pot cumpara imunitatea. De aceea, am mai spus, reusita DNA este cu atat mai remarcabila.

Dar ma intreb cat va mai reusi DNA sa isi pastreze duritatea. Are de luptat cu retele tot mai dezvoltate si mai bogate, unele chiar in interiorul sistemului, aflandu-se in acelasi timp sub presiunea tot mai mare a unei clase politice care vede in anticoruptie principalul sau adversar.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#coruptie justitie, #mita judecatori, #mita magistrati Romania, #retele coruptie judecatori avocati , #justitie
Comentarii
Poza Doresc disparitia PSD
Doresc disparitia PSD
rank 5
ANUNT ! Presedintele BASESCU a luat examenul de comandant de nava!