Costiniu spune ca de la sfarsitul lunii martie nu mai este seful Sectiei Civile a ICCJ

Joi, 08 Aprilie 2010, ora 07:45
1370 citiri
Costiniu spune ca de la sfarsitul lunii martie nu mai este seful Sectiei Civile a ICCJ

Judecatorul Florin Costiniu a declarat, miercuri, ca mandatul sau de presedinte al Sectiei Civile a Inaltei Curti de Casatie si Justitie a expirat la 31 martie si nu a vrut sa comenteze in niciun fel avizul dat de CSM privind retinerea si arestarea sa, la cererea procurorilor DNA.

De asemenea, Florin Costiniu le-a spus jurnalistilor prezenti in fata casei sale ca si-a luat concediu de odihna incepand cu 1 aprilie, pentru ca in ultimii trei ani nu o facuse si "a simtit nevoia".

"Mi s-a terminat pur si simplu mandatul de presedinte de sectie la Sectia Civila si pur si simplu am simtit nevoia unui concediu de odihna, pentru ca, practic, in ultimii trei ani nu am avut concediu", a spus magistratul.

Florin Costiniu le-a mai declarat jurnalistilor veniti in fata locuintei sale ca a fost citat la DNA pentru joi, la ora 12.00, si ca se va prezenta, asa cum a facut-o intotdeauna. "Eu am incredere in echidistanta, atat a procurorilor, cat si a judecatorilor. Nu am de facut alte comentarii si o sa astept ziua de maine", a precizat magistratul.

Pe de alta parte, Florin Costiniu nu a vrut sa comenteze in niciun fel avizul de arestare dat de Consiliul Superior al Magistraturii, la solicitarea procurorilor Directiei Nationale Anticoruptie.

Cu toate acestea, Costiniu a precizat ca la judecarea unei eventuale cereri de arestare preventiva a sa, colegii de la ICCJ ar putea sa simta o oarecare presiune mediatica, "pentru ca de trei saptamani avem parte de o telejustitie, eu vad la televizor acte din dosar la care nu am avut acces, dar eu am incredere, repet, in autoritatile statului si o sa astept, facandu-mi apararile, in cadrul legal".

Un alt subiect pe care fostul presedinte al Sectiei Civile a ICCJ nu a dorit sa il comenteze a fost arestarea senatorului Catalin Voicu, cercetat in acelasi dosar.

Pe de alta parte, Costiniu a precizat ca nu se simte vinovat si ca are incredere in echidistanta magistratilor care il vor judeca. "Nu credeam ca voi ajunge vreodata in aceasta postura, dar ma simt absolut nevoinovat, nu am facut nicio fapta penala, sunt absolut nevinovat. Este absolut nedrept, dar am incredere in justitie, in general", a concluzionat judecatorul.

Procurorii DNA i-au citat, joi dimineata, pe Florin Costiniu, Costel Casuneanu si Marius Locic, toti inculpati in dosarul senatorului Catalin Voicu, in care procurororii anticoruptie au primit aviz de la CSM pentru retinerea si arestarea judecatorului Costiniu.

Surse judiciare au declarat pentru NewsIn ca, alaturi de cei trei, la DNA au fost chemati si avocatii persoanelor implicate in dosarul senatorului Catalin Voicu. Mai mult, spun sursele NewsIn, este posibil ca procurorii anticoruptie sa ceara instantei arestarea si altor inculpati din dosar, pe langa cea a judecatorului Costiniu, pentru care au primit aviz de la CSM.

Conform procedurii, la DNA sunt chemati avocatii tuturor partilor atunci cand persoane din cauza sunt audiate si se dispune, ulterior, retinerea acestora.

Ulterior, cererea de arestare preventiva va fi facuta la Inalta Curte de Casatie si Justitie, iar recursul va fi judecat de Completul de 9 judecatori.

DNA a obtinut, miercuri, de la Consiliul Superior al Magistraturii, aviz pentru retinerea si arestarea judecatorului Florin Costiniu. Aceasta este pentru prima data cand procurorii anticoruptie cer si obtin un aviz de retinere si arestare in cazul unui judecator de instanta suprema.

In momentul retinerii, inainte de propunerea de arestare preventiva, procurorii DNA vor pune in miscare actiunea penala pe numele judecatorului Florin Costiniu, moment in care CSM trebuie sa il suspende pe acesta din functie, pana la terminarea procesului, dupa trimiterea in judecata.

DNA a precizat, pe 17 decembrie 2009, ca judecatorul Florin Costiniu, seful Sectiei Civile a instantei supreme, este cercetat penal pentru complicitate la trafic de influenta, infractiune ce ar fi fost savarsita de Catalin Voicu, senatorul PSD pus sub urmarire penala saptamana trecuta.

"Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie efectueaza cercetari penale fata de invinuitul Florin Costiniu, judecator la Inalta Curte de Casatie si Justitie, presedintele Sectiei Civile si de Proprietate Intelectuala, pentru complicitate la infractiunea de trafic de influenta. Infractiunea de trafic de influenta este retinuta in sarcina inculpatului Catalin Voicu, cercetat in acelasi dosar penal", se arata in comunicatul DNA.

Ulterior, in februarie 2010, procurorii DNA au inceput urmarirea penala pe numele judecatorului Cristian Jipa, in dosarul in care senatorul Catalin Voicu este acuzat de trafic de influenta, au declarat, pentru NewsIn surse judiciare. Judecatorul Jipa s-a prezentat la Directia Nationala Anticoruptie, unde a luat la cunostinta invinuirea de complicitate la trafic de influenta.

Senatorul Catalin Voicu a fost arestat preventiv, pe 30 martie, pentru 30 de zile, de magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie, acesta prezentandu-se la Directia de Cercetari Penale, unde a intrat in jurul orei 20.00. Pe 2 aprilie, Completul de 9 Judecatori al ICCJ a mentinut decizia de arestare preventiva.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
#Florin Costiniu, #Florin Costiniu Inalta Curte de Casatie , #justitie