Cristian Preda va fi audiat in secret de Consiliul de Onoare al ordinului Steaua Romaniei. I s-a refuzat audierea publica. Cine vor fi "judecatorii"

Joi, 22 Martie 2018, ora 13:34
8675 citiri
Cristian Preda va fi audiat in secret de Consiliul de Onoare al ordinului Steaua Romaniei. I s-a refuzat audierea publica. Cine vor fi "judecatorii"
Foto: Facebook/Cristian Preda

Palatul Cotroceni va permite unei majoritati pesediste din consiliul ordinului "Steaua Romaniei" sa-si faca de cap in incinta Presedintiei, acuza Cristian Preda, dupa ce i-a fost refuzata solicitarea ca audierea sa pentru presupuse fapte de defaimare a tarii sa fie publica. Acuzatia a fost criticata de Andrei Plesu si Ion Vianu, care vad in ea o intoarcere la principii nedemocratice.

"Interesul vadit de public pentru dezbaterea despre defaimare si libertate ar justifica - am zis eu - transmiterea online sau tv. a "procesului". Dl. consilier de stat Angelescu, care pastoreste Cancelaria ordinelor, a raspuns "nu", precizand ca legea prevede ca, in afara membrilor consiliului de onoare si a "acuzatului", doar o persoana mai poate participa la audiere, si anume presedintele", relateaza pe Facebook Cristian Preda.

Desi a reiterat solicitarea, explicand de ce anume e necesar ca audierea sa fie transparenta, Cristian Preda nu a avut castig de cauza.

Facebook/Cristian Preda

"Credeti ca e normal sa fiu judecat de Firea, Andronescu, Geoana, Bradisteanu etc. in spatele usilor inchise? E firesc ca Palatul Cotroceni sa ingaduie unei majoritati pesediste din consiliul ordinului sa-si faca de cap in incinta Presedintiei? In fond, am primit Steaua Romaniei, nu Steaua PSD...", scrie europarlamentarul.

In 14 martie, ca urmare a criticilor aduse Guvernului PSD-ALDE, europarlamentarul Cristian Preda a fost chemat sa dea explicatii in fata Consiliului de Onoare al ordinului Steaua Romaniei.

Cine il va judeca pe Cristian Preda

La solicitarea Ziare.com, Administratia Prezidentiala a transmis componenta comisiei in fara careia va da explicatii Cristian Preda:

Membrii Consiliului de Onoare al Ordinului National "Steaua Romaniei" sunt:

- Costin Georgescu, cavaler al Ordinului National "Steaua Romaniei" in grad de Mare Ofiter (Presedinte);

- Constantin Degeratu, cavaler al Ordinului National "Steaua Romaniei" in grad de Mare Cruce;

- Serban Bradisteanu, cavaler al Ordinului National "Steaua Romaniei" in grad de Mare Ofiter;

- Mircea Geoana, cavaler al Ordinului National "Steaua Romaniei" in grad de Comandor;

- Gabriela Firea, cavaler al Ordinului National "Steaua Romaniei" in grad de Ofiter;

- Ecaterina Andronescu, cavaler al Ordinului National "Steaua Romaniei" in grad de Cavaler.

- Ionel Haiduc, cavaler al Ordinului national "Steaua Romaniei" in grad de Mare Cruce, a transmis demisia in data de 13.03.

Scriitorii Andrei Plesu si Ion Vianu critica initiativa PSD de a incrimina defaimarea tarii

Audierea lui Cristian Preda pentru presupuse gesturi si declaratii care ar fi adus prejudicii de imagine tarii vine in contextul in care PSD intentioneaza sa avanseze un nou proiect de lege, prin care actiunea de defaimare a tarii sa fie incriminata.

"M-am saturat de prosti tantosi! Si cred ca spunand asta ma comport patriotic si trezitor", a declarat Andrei Plesu pentru Ziare.com, referindu-se la intentia liderului PSD de a propune o lege care sa incrimineze defaimarea tarii.

"Din pacate, ideea domnului Dragnea nu are, pentru mine, nimic nou. Asa ii ameninta si fosta Securitate pe cei care, la Europa Libera sau la unele intalniri, cu straini isi permiteau sa spuna ca in Romania e saracie, cenzura, minciuna, politie politica etc.

Tradatori de tara au fost, deci, toti cei care, semnaland raul, incercau sa stimuleze responsabilitatea tarilor avansate in efortul de a apara drepturile omului, libertatea de exprimare, democratia adevarata".

In acest context, Andrei Plesu se declara pregatit sa "denunte" ne-patrioti ca Virgil Ierunca si Monica Lovinescu.

Niciodata in ultimii 28 de ani, Romania nu a fost atat de aproape de dictatura ca in momentele pe care le traim acum, spune si scriitorul si psihiatrul Ion Vianu, pentru care intentia PSD de a incrimina defaimarea tarii inseamna ca suntem in fata Partidului-Stat care, pentru "a-si salva pepenii", arunca in joc ultimul joker: sugrumarea libertatii de exprimare.

"Nici nu avem nevoie sa vorbim despre proiectul de lege care ar pedepsi defaimarea tarii, pentru a spune ca prigoana impotriva criticilor regimului PSD a inceput. Deputatul european Cristian Preda (Partidul Popular European) a fost convocat la Consiliul de onoare al ordinului Steaua Romaniei. Urmeaza sa fie "judecat" pentru a fi "defaimat" tara, in speta a fi criticat guvernele Grindeanu si Tudose in Parlamentul european", aminteste Ion Vianu.

"Nimeni si nimic nu justifica aceasta propunere care desfide regulile democratiei, asa cum rezulta ele din Constitutia tarii. Ecuatia: PSD egal Romania este de a dreptul sinistra. Dar nu trebuie sa ne facem iluzii. Daca o asemenea propunere legislativa va fi adoptata, vor urma alte legi si dispozitii mergand impotriva liberei exprimari, mergand pana la restaurarea comunismului in Romania, la care fara indoiala tanjeste conducerea actuala a PSD", explica acesta.

"Am sentimentul ca niciodata in ultimii 28 de ani nu am fost atat de aproape de dictatura ca momentele pe care le traim. Explicatia este simpla: coalitia PSD-ALDE sprijinita de UDMR simte ca ii fuge pamantul de sub picioare si arunca in joc ultimul joker de care mai dispune: sugrumarea libertatii de exprimare, a concluzionat Ion Vianu.

Citeste amanunte despre subiectul defaimarii::

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Cristian Preda medalie PSD, #defaimare Geoana Iohannis , #europarlamentar