Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Cristina Guseth (Freedom House): Asistam la o campanie orchestrata impotriva Justitiei - Interviu

Miercuri, 03 Iunie 2015, ora 07:08
9134 citiri
Cristina Guseth (Freedom House): Asistam la o campanie orchestrata impotriva Justitiei - Interviu
Foto: Freedom House Romania

Atacurile impotriva presedintelui Inaltei Curti si a procurorului sef al DNA fac parte dintr-o campanie orchestrata, neexistand niciun temei pentru demiterea lor, declara Cristina Guseth (foto), director al Freedom House Romania.

Intr-un scurt interviu acordat Ziare.com, Cristina Guseth reaminteste ca in ultimii ani DNA a devenit una dintre cele mai credibile institutii, fiind nominalizata de catre Comisia Europeana intre cele mai eficace institutii anticoruptie din UE, in timp ce Livia Stanciu este un magistrat care s-a impus prin "integritate, curaj si profesionalism", fiind "singura persoana nominalizata in discursul vicepresedintelui SUA, Joe Biden, la Cotroceni, in 2014".

Ce parere aveti despre asaltul asupra Justitiei declansat dupa cazul Rarinca?

Orice om cu bun simt care se uita la televizor isi da seama ca acolo este vorba de un santaj, iar pe de alta parte, chiar invinuita a cerut schimbarea incadrarii din santaj in hartuire.

Am citit un articol in care au fost date numele judecatorilor care au prelungit decizia de arestare preventiva si pot sa va spun ca noi am facut multe seminare la care am cunoscut si eu judecatori, asa ca m-am uitat pe numele celor care au prelungit arestarea preventiva. Nu ii cunosc pe toti cei de pe lista, dar pe unii i-am cunoscut, sunt oameni pe care ii respect si despre care stiu ca sunt profesionisti onesti.

Ponta, atac la Justitie: Exista o singura putere. Judecatoarele lui Dragnea, daca era achitat, acum erau arestate (Video)

Ponta, in vizorul CSM. Un judecator cere sesizarea Inspectiei Judiciare - premierul reactioneaza

Un atac neasteptat a venit din partea fostului membru al CSM Toni Neacsu. Il cunoasteti. Ce credeti ca l-a determinat sa faca acum acest gest?

Luni seara, am vazut ca Toni Neacsu a tinut sa spuna ca el nu a fost condamnat pentru fapte de coruptie. Dar a fost condamnat pentru fapte asociate celor de coruptie - falsifica niste acte ca sa isi ia niste bani pe benzina si reusea astfel sa obtina aproape 4.000 de lei pe luna. Sunt aproape 2 salarii medii pe luna, cand tu ai un salariu mare, si cand esti acolo sa reformezi Justitia si sa te lupti cu coruptia din sistem!

Imi explic gestul sau prin faptul ca el vede lucrurile prin prisma personala. Nu vede problema de fond, vede lucrurile intr-o sfera restransa, legata de cariera lui. De ce face aceste afirmatii? Ca sa se pozitioneze. Probabil crede ca acum bate vantul dintr-o anumita directie si incearca sa se pozitioneze favorabil.

Si ce am spus despre el este valabil si pentru alte asociatii, de tipul Asociatia Magistratilor din Romania. Am avut proiecte menite sa sustina asociatiile de magistrati si am constatat ca de multe ori oamenii lor nu inteleg profund rolul de reformare a sistemului, de impunere a unor standarde de integritate care sa asigure respectul profesiei si o stabilitate a reformei, ci folosesc aceste asociatii ca vehicule pentru mize personale.

Pe de alta parte, impactul lor in cadrul magistratilor este destul de mare, dar e unul de tip sindical, nu profesional.

Credeti ca asistam la o campanie orchestrata impotriva presedintelui Inaltei Curti si a procurorului sef al DNA?

Da, de catre acele institutii de presa cu proprietari care au probleme legate de justitie. Eu cred ca acum vor canta in cor aceeasi arie. Acum s-au "aliniat stelele" si institutiile de presa, prin mogulii lor.

Si lucrul acesta se vedea dupa anchetarea Elenei Udrea. Atunci s-a pornit si blocul asa-zis "basist", care folosea platforma anticoruptie, se urca pe acest "cal alb", dar, de fapt, si acolo erau oameni extrem de corupti. Ei au vazut ca anticoruptia "vinde" si au incercat sa profite de acest mesaj.

Sa va mai dau un exemplu. A fost rastalmacita afirmatia presedintei Inaltei Curti, Liviei Stanciu. Eu eram in sala atunci, la bilantul DNA din 2014, cand a spus ca institutiile trebuie sa fie partenere in a combate coruptia. Aceasta era ideea - de parteneriat institutional, prin urmare si cu DNA, la al carei bilant a facut acea afirmatie. Atunci nu a deranjat pe nimeni.

Acum unii acuza dezlantuit si transforma acest parteneriat institutional firesc intr-o conspiratie impotriva unor "nevinovati". Sa ne amintim ca inainte aveam o tara plina de coruptie si niciun corupt condamnat.

Multi politicieni afirma ca aceste procese sunt procese politice. Dar daca stai si te uiti la dosare o sa vezi niste fapte de coruptie care sunt probate, fapte ale unor politicieni.

Exista riscul sa se obtina demisiile Liviei Stanciu si Laurei Codruta Kovesi?

Nu cred, pentru ca nu au niciun temei sa faca acest lucru. Ar fi un risc foarte mare pentru noi, romanii, si pentru Romania. Sa nu uitam ca DNA a devenit una dintre cele mai credibile institutii in ochii romanilor, credeti ca e intamplator? Sau e intamplator ca DNA este data exemplu de bune practici in Europa de catre Comisia Europeana? DNA a fost nominalizata de catre Comisie intre cele mai eficace cinci institutii anticoruptie din UE.

Livia Stanciu s-a impus intre magistratii romani prin integritate, curaj si profesionalism. Este un reputat magistrat si in afara tarii. Nu intamplator, Livia Stanciu a fost singura persoana nominalizata in discursul vicepresedintelui SUA, Joe Biden, la Cotroceni, in 2014. Si asta a fost intamplator? Vi se pare relevant ca urmeaza sa judece dosare grele, ale unor importanti politicieni?

Prima reactie a Liviei Stanciu, dupa ce Tariceanu i-a cerut demisia (Video)

Unii spun ca asistam la o reluare, intr-o alta versiune, a evenimentelor din vara lui 2012.

Da, seamana, numai ca intre timp baricada lor s-a ingrosat cu o zona asa-zis basista. Ciprian Ciucu (presedintele CNI - n.red.) spunea inspirat ca-i primavara neagra.

De o parte avem politicieni, posturi de televiziune, unele asociatii ale magistratilor, iar de partea cealalta doar CSM si cateva ambasade occidentale. Cine se mai alatura? Balanta pare dezechilibrata.

Da, mai sunt ambasadele, Comisia Europeana, MCV, cateva organizatii care au ramas pe pozitii, cativa oameni. Si mai sunt magistratii, sa stiti, acei magistrati care au inteles ca acum au libertatea sa aplice legea. Eu vad ca exista si o lupta in interiorul sistemului.

Incepand din 2007, prin seminarele organizate de noi au trecut peste 1.000 de magistrati. I-am vazut pe oamenii acestia si am vazut si schimbarea in bine. Sistemele nu se schimba peste noapte 100%. Nu exista asa ceva. Dar o schimbare pozitiva se vede.

Discutam cu un procuror din tara care mi s-a parut un om inteligent si curat. Daduse examen la DNA si nu stia inca daca luase si mi-a zis sub imperiul emotiei: "Eu cred ca noi o sa-i invingem pe corupti pana la urma". L-am intrebat: "Chiar crezi? Sunteti mai multi?" Mi-a raspuns: "Mai multi nu suntem, dar suntem mai puternici". Sunt oameni in sistem care sunt determinati.

Credeti ca se va incheia cu bine acest scandal, adica vom ramane in limitele legii?

Sper ca da. Exista o sustinere publica tot mai mare pentru DNA. Si cu cat sunt mai numeroase atacurile asupra Justitiei din partea unor personaje precum Serban Nicolae (senator PSD - n.red.), cu atat mai mult increderea oamenilor o sa creasca.

Si mai sper sa ne tina in limitele legii si faptul ca suntem intr-o structura euro-atlantica. Asta este marele nostru noroc. Eu acum doua saptamani am fost la Erevan, cu Consiliul Europei. Sa o luati un pic spre est, nu spre vest, si o sa vedeti ce noroc avem. Luati-o un pic spre Moscova, sa vedeti chipurile oamenilor. Sunt tristi, sunt fara speranta.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Cristina Guseth Livia Stanciu, #Guseth demitere Stanciu Kovesi, #Ponta Stanciu Kovesi, #Rarinca demitere Stanciu Kovesi , #justitie