CSM nu e de acord cu abrogarea legii privind detinutii-scriitori. Decizia a fost luata dupa dezbateri aprinse

Joi, 28 Ianuarie 2016, ora 14:30
3066 citiri
CSM nu e de acord cu abrogarea legii privind detinutii-scriitori. Decizia a fost luata dupa dezbateri aprinse
Foto: site CSM

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a respins, joi, abrogarea articolului de lege care ii vizeaza pe detinutii-scriitori, propunere initiata de ministrul Justitiei, Raluca Pruna.

Decizia a fost luata dupa dezbateri aprinse. Avizul CSM este insa unul consultativ pentru ministrul Justitiei, iar Raluca Pruna a anuntat ca isi va continua demersul, informeaza Digi24.

In schimb, CSM si-a insusit punctul de vedere al directiei juridice cu privire la inasprirea conditiilor de eliberare a detinutilor care redacteaza lucrari stiintifice, votul fiind de 9 voturi la 8.

Astfel, s-a hotarat elaborarea unor criterii obiective, echitabile si transparente in ceea ce priveste stabilirea caracterului stiintific al lucrarilor elaborate si publicate, precum si al unor criterii mai riguroase pentru procesul de elaborare a lucrarilor.

"Literatura de Jilava", un fenomen imoral. Infractorii sunt sprijiniti de profesori universitari - Interviu

Judecatorul Cristi Danilet, printre cei plagiati

In timpul dezbaterilor, Raluca Pruna l-a informat pe judecatorul Cristi Danilet, membru al Consiliului Superior al Magistraturii, ca unele dintre lucrarile sale au fost plagiate de detinuti.

"Stii ca esti printre cei plagiati in penitenciare? (...) In 2014, cand erau cateva lucrari stiintifice, ai fost plagiat", a spus Raluca Pruna in sedinta plenului CSM, informeaza Agerpres.

Judecatorul declarase anterior ca este in favoarea abrogarii respectivei prevederi legale, pentru ca "s-a abuzat de ea, si in litera si in spiritul ei".

"Peste 350 de lucrari, eu ma mir ca au trecut de comisiile din penitenciare si de judecatori. Eu va spun drept ca judecatorii nu au capacitatea, nu avem noi cum sa stabilim caracterul stiintific al unei lucrari, iar legea ne invata ca, atunci cand nu ne pricepem la o materie, apelam la un expert. Nu s-a folosit aceasta procedura a expertizei. Deci eu zic ca nu are rost sa lasam aceasta dispozitie legala, care in momentul de fata este folosita abuziv si ne face de ras pe noi, pe toti", a afirmat Cristi Danilet.

George Copos a plagiat in inchisoare: A copiat si greselile din lucrarea originala!

Argumente pro si contra

Membrii CSM care s-au impotrivit abrogarii legii au sustinut ca ar fi o masura discriminatorie fata de detinutii cu pregatire intelectuala in raport cu cei care muncesc cat timp sunt in penitenciare si beneficiaza de reducerea pedepsei.

Contre la CSM pe ordonanta care nu le mai permite detinutilor-scriitori sa fie eliberati mai devreme (Video)

In replica, ministrul Justitiei a sustinut ca dimpotriva, articolul pe care il vrea abrogat este discriminatoriu pentru ca in schimbul unei "colectii de hartii" unii detinuti beneficiaza de reducerea pedepsei cu 30 de zile, in timp ce pentru cei care muncesc fizic timp de 4 zile, pedeapsa este reduca cu doar o zi.

In context, ministrul Justitiei a subliniat faptul ca daca anul trecut au fost redactate peste 350 de lucrari in inchisori, numai in prima saptamana din acest an erau deja in pregatire 50 de volume.

C.B.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#CSM lege detinuti scriitori, #CSM lege carti inchisoare , #justitie