Iordache sustine ca CSM i-a propus ca abuzul in serviciu sa nu mai fie incriminat, la privat, daca paguba e sub 50.000 de euro si banii recuperati

Marti, 15 Mai 2018, ora 18:48
5733 citiri
Iordache sustine ca CSM i-a propus ca abuzul in serviciu sa nu mai fie incriminat, la privat, daca paguba e sub 50.000 de euro si banii recuperati
Foto: Hepta.ro

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a prezentat in Comisia pentru legile justitiei, un amedament la Codul penal care prevede un prag de 50.000 de euro pentru abuzul in serviciu comis de alte persoane decat functionarii publici, Florin Iordache precizand ca PSD va sustine propunerea.

"Este un articol 308 la care intr-adevar CSM a venit cu un amendament - si eu am spus de la inceput ca toate amendamentele CSM vor fi sustinute de catre PSD. Nu stiu ce fac altii, dar noi consideram ca peste CSM nu e nimic. Si atunci, CSM prin amendamentele propuse noi consideram ca sunt niste amendamente bune si acest articol 308 in formula aceasta il vom sustine. Acel 50.000, daca va uitati bine, cand discutam despre codul vamal acea suma si pana acum a existat, deci nu e nimic nou", a declarat, marti, Florin Iordache, presedintele Comisiei pentru legile justitiei unde se dezbat modificarile Codului penal.

Acesta a adaugat ca nu s-a ajuns inca la discutiile legate de cum va fi definita infractiunea de abuz in serviciu, dar ca in opinia sa, ar fi bine sa nu existe prag pentru aceasta infractiune.

"Ca sa merg mai departe, nu am discutat inca cum va fi formulat articolul 297, cu abuzul in serviciu care preocupa o serie de colegi de-ai dumneavoastra din presa si nu numai, si pe dumneavoastra personal. Am spus asa, avem in acest moment in ceea ce priveste abuzul in serviciu 14 propuneri cu un prag mai mare sau mai mic. Eu am spus ca este foarte bine ca abuzul in serviciu sa fie redefinit, sa nu aiba prag, pentru ca in momentul in care exista un prag, de ce este 10 lei, de ce nu este 100.000 de euro. Si atunci va fi permanent ideea in societate ca de fapt definitia abuzului in serviciu este facuta pentru o persoana sau alta. De aceea, cred ca in urma dezbaterilor si in urma unei largi consultari a tuturor celor interesati, vom avea o buna definitie a articolului 297", a completat Iordache.

CSM propune urmatoarele modificari ale articolului 308, referitor la "Infractiuni de coruptie si de serviciu comise de alte persoane":

"Dupa alin (2) se introduc patru noi aliniate, alin 3-6 cu urmatorul cuprins:

(3) In cazul infractiunilor prevazute de art 295 (delapidarea), savarsite in conditiile alin 1 impacarea partilor inlatura raspunderea penala

(4) Infractiunile prevazute la art 295, 297-300 (abuz in serviciu, neglijenta in serviciu, folosirea abuziva a functiei in scop sexual si uzurparea functiei) si 304 (divulgarea informatiilor secrete de serviciu sau nepublice) savarsite in conditiile alin 1, daca au produs un prejudiciu material, nu se pedepsesc atunci cand valoarea prejudiciului este de cel mult 50.000 de euro, in echivalentul monedei nationale, iar faptuitorul ii acopera pana la momentul sesizarii instantei de judecata.

(5) Daca infractiunile prevazute la alin 4 au produs un prejudiciu material iar faptuitorul acopera integral prejudiciul cauzat, in cursul urmaririi penale sau al judecatii, pana la ramanerea definitiva a hotararii judecatoresti, limitele prevazute la alin 2 se reduc la jumatate

(6) Dispozitiile alin 4 si 5 se aplica tuturor persoanelor care au comis impreuna una dintre faptele prevazute de alin 4, indiferent daca plata a fost efectuata doar de unul sau o parte dintre acestia."

In forma actuala a articolului 308 sunt prevazute urmatoarele: " (1) Dispozitiile art. 289-292, 295, 297-301 si 304 privitoare la functionarii publici se aplica in mod corespunzator si faptelor savarsite de catre sau in legatura cu persoanele care exercita, permanent ori temporar, cu sau fara o remuneratie, o insarcinare de orice natura in serviciul unei persoane fizice dintre cele prevazute la art. 175 alin. (2) ori in cadrul oricarei persoane juridice. (2) In acest caz, limitele speciale ale pedepsei se reduc cu o treime."

Intrebat daca suma de 50.000 de euro din amendamentul CSM poate fi interpretata ca fiind un prag pentru abuzul in serviciu, Florin Iordache a raspuns "Nu. Sunt doua lucruri diferite".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciolacu laudă candidatura lui Firea la primărie: "Este cea mai bună alegere pentru bucureștenii care își doresc mai puțin spectacol"
Ciolacu laudă candidatura lui Firea la primărie: "Este cea mai bună alegere pentru bucureștenii care își doresc mai puțin spectacol"
După decizia luată în coaliția PSD-PNL de a retrage sprijinul pentru candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la primăria Capitalei, Marcel Ciolacu o prezintă pe Gabriela Firea ca cea mai bună...
Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Klaus Iohannis a răspuns marţi, 23 aprilie, de ce s-a deplasat în Coreea de Sud cu un avion de lux în timp ce miniştrii au mers cu un avion de linie, precizând că a venit într-o deplasare...
#amendamente CSM Iordache , #justitie
Comentarii