Cum a fost pacalita CE de "caraghiosii" de la Bucuresti (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Joi, 31 Ianuarie 2013, ora 12:24
8696 citiri
Cum a fost pacalita CE de "caraghiosii" de la Bucuresti (Opinii)
Foto: cristv.ro

Dincolo de premiera mentionarii presei in raportul de tara pe Justitie, Comisia Europeana mai inregistreaza totusi o premiera, una care a scapat atentiei generale pana acum. La pagina 6, in mijlocul documentului publicat la Bruxelles, dupa infierarea mass media, se introduce un paragraf chiar si mai greu de inteles:

"Noul Guvern si-a facut deja cunoscut angajamentul fata de independenta sistemului judiciar si suprematia statului de drept in cadrul Acordului institutional de colaborare dintre presedinte si prim-ministru. Acesta ar trebui sa fie acum urmat de: ....."

Urmeaza apoi doua pagini cu indicatii exacte despre lucruri care trebuie sa vina in continuarea "Acordului institutional de colaborare dintre presedinte si prim-ministru".

Cei care au fost socati - sau razbunati, dupa caz - de urecherea presei poate ca nu au mai avut nervi si rabdare sa insiste si asupra acestui pasaj, insa el trebuie repus in context, pentru ca apoi poate vom intelege ceva mai multe despre modul in care judeca oficialii europeni, despre sursele lor de inspiratie si, mai ales, despre prejudecatile care bantuie Uniunea Europeana.

Evident ca nimanui nu-i place sa vada cum Parlamentul si alesii care-l populeaza fac zid in jurul penalilor cu imunitate, dar asta s-a mai intamplat si se va mai petrece in mod sigur. Comisia Europeana in fond asta critica foarte dur - faptul ca politicul si institutiile controlate politic se opun unor decizii ale altor institutii (juridice sau de control) si nu respecta hotararile judecatoresti, indiferent cum cred sau stiu ei ca sunt acestea din urma.

E un punct corect si de bun simt, de care nici noua putere politica uselista nu se oboseste deloc sa se lipeasca trup si suflet.

Dar! "Acordul institutional de colaborare dintre presedinte si prim-ministru", atat de elogiat si respectat de catre CE, simbolizeaza si exprima foarte bine cancerul care s-a instalat in politica romaneasca. El este in sine o anomalie, o idiotenie colosala, tocmai pentru ca snu aduce nimic nou legilor si institutiilor existente deja, dar vine si se instaleaza peste ele, ca o intelegere intr-o bodega cu pretentia de a instaura pacea, linistea si respectul intr-un cartier imbibat de smardoi recidivisti.

Crin Antonescu a catalogat acordul dintre presedinte si premier drept unul caraghios, ceea ce l-a infuriat pe Victor Ponta si, probabil, amuzat pe Traian Basescu. Dar el asta este si nimic mai mult. Pentru ca transcende Constitutia, institutiile reprezentate de cei doi semnatari, celelalte institutii si legi ale statului, pentru ca sfideaza statul de drept - atat de clamat chiar de catre cei care invoca acordul! - acea hartie semnata la miezul noptii, pe un colt de birou, conspirationist si primitiv, defineste esenta bolii care a defectat total statul roman.

Iar Comisia Europeana nu doar ca nu critica dur - asa cum ar fi normal din partea unor institutii care dau lectii despre statul de drept si sanctiuni pentru ca nu sunt respectate principiile acestuia - dar tehnicienii au gasit de cuviinta sa elogieze si sa faca din acord nodul central de la care trebuie sa se dezvolte toate progresele pe care sa le aduca viitorul.

Doar asta e drumul spre insanatosire considera CE! Insa el e deja simptomul degenerarii si al bolii care a ajuns la cel mai inalt nivel, nicidecum vreun semn de insanatosire!

Uniunea Europeana considera ca asta e primul semn pozitiv, ceea ce este o uriasa neintelegere si ne poate face sa punem sub semnul intrebarii si sursele lor de documentare si modul in care inteleg cu adevarat realitatile si problemele noastre.

Iar daca nu intelegi boala, ce sanse ai sa ajuti la tratarea ei? Evident, nu prea multe.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#raportul MCV justitie, #Comisia Europeana acord Ponta Basescu, #acord presedinte prim ministru , #justitie