Cum au ajuns toti neavenitii revolutionari cu 2.000 de lei pe luna de la stat

Joi, 17 Noiembrie 2016, ora 20:48
13713 citiri
Cum au ajuns toti neavenitii revolutionari cu 2.000 de lei pe luna de la stat
Foto: Arhiva Ziare.com

Presedintele unei asociatii de revolutionari si unul dintre consilierii Secretariatului de stat pentru revolutionari erau persoanele care se ocupau, pe linia influentei, de facilitarea obtinerii in mod nelegal a certificatelor de revolutionar de catre cei care plateau pentru acest lucru, arata Parchetul instantei supreme in referatul cu propunere de arestare preventiva a fostului secretar de stat Adrian Sanda si a altor sase persoane.

Persoanele care vor fi prezentate magistratilor cu propunerea arestarii preventive sunt Adrian Sanda, Denisa Corina Tanase si Cristina Valentina Cechi pentru patru infractiuni de abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave si o infractiune de abuz in serviciu.

De asemenea, procurorii cer arestarea lui Mihail Valentin Gadina, pentru doua fapte de trafic de influenta, Andreea Dragomir, pentru o fapta de trafic de influenta, Gheorghe Neagu, pentru cinci fapte de trafic de influenta si Ionel Iosef pentru trafic de influenta si fals in inscrisuri sub semnatura privata (sub forma instigarii).

In acelasi dosar, anchetatorii au luat masura controlului judiciar fata de Ciprian Albert Aranusi, pentru trafic de influenta, Stefan Paduraru, pentru cumparare de influenta, Cristian Adam, pentru cumparare de influenta (sub forma complicitatii), George Avram si Ioan Blaga, pentru cumparare de influenta si fals in inscrisuri sub semnatura privata.

Anchetatorii Parchetului instantei supreme noteaza in referatul transmis judecatorului de drepturi si libertati de la Curtea de Apel Bucuresti ca Legea nr. 341/2004 a recunostintei pentru victoria Revolutiei Romane din Decembrie 1989 si pentru revolta muncitoreasca anticomunista de la Brasov din noiembrie 1987 a fost modificata si completata prin Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 95/2014 prin introducerea unei noi categorii de revolutionari, aceea de "Luptator cu Rol Determinant".

Aceasta distinctie era atribuita celor care, in perioada 14-22 decembrie 1989, au avut un rol determinant la declansarea si victoria Revolutiei Romane din Decembrie 1989, si-au pus viata in pericol in confruntarile cu fortele de represiune, au ocupat si aparat obiectivele de importanta deosebita, care au apartinut regimului totalitar, doar in localitatile in care, in urma acestor actiuni si confruntari, au rezultat persoane ucise, ranite sau retinute, pana la fuga dictatorului.

Acest aspect, noteaza anchetatorii, a favorizat aparitia, atat la nivelul asociatiilor judetene de revolutionari, cat si la nivelul celor doua institutii publice cu atributii in acordarea acestor titluri (Comisia Parlamentara a Revolutionarilor din Decembrie 1989 - CPRD si Secretariatul de Stat pentru Recunoasterea meritelor luptatorilor impotriva regimului comunist instaurat in Romania in perioada 1945-1989- SSPR) a unor persoane interesate sa promoveze actiunile revolutionarilor din tara, solicitandu-le acestora in schimb diferite sume de bani pentru obtinerea in mod fraudulos a titlurilor de "Luptator cu rol determinant" in cadrul Revolutiei si, implicit, obtinerea ilegala a drepturilor banesti aferente.

Pentru ca este obligatoriu ca o persoana care solicita acordarea titlului de "Luptator cu rol determinant in Revolutie" sa fi desfasurat actiuni revolutionare in localitatile incluse in categoria celor cu rol determinant in cadrul Revolutiei, mai multe asociatii de revolutionari din tara au depus la nivelul SSPR cereri si documentatie aferenta, in vederea includerii si altor localitati in categoria celor in care au rezultat persoane ucise, ranite sau retinute, pana la fuga dictatorului, altele decat Deva, Buzau, Herculane, Targoviste, Braila, se mai arata in referat.

"In urma evaluarii modului in care Comisia de analiza din cadrul SSPR a introdus si alte localitati in categoria celor cu rol determinat la revolutia din decembrie 1989, s-a constatat ca membrii comisiei, formata din inculpatii Sanda Adrian (secretar de stat, presedinte al Comisiei), Tanase Corina-Denisa (secretarul general al SSPR, membru), Cechi Cristina-Valentina (sefa Departamentului pentru revolutionari, membru), in exercitarea atributiilor de serviciu, prin incalcarea dispozitiilor legale in materie, au produs prejudicii bugetului de stat, prin plata indemnizatiilor acordate revolutionarilor care au incasat beneficii materiale platite de catre casele judetene de pensii", sustin procurorii.

Ei mai arata ca, prin emiterea deciziilor prin care Comisia de analiza din cadrul Secretariatului a decis includerea oraselor Deva, Buzau, Braila, Targoviste si Herculane in categoria localitatilor in care au rezultat persoane ucise, ranite sau retinute pana la fuga dictatorului, desi aceste localitati nu indeplinesc conditiile necesare pentru includerea lor, au fost incalcate prevederile legale in vigoare.

In consecinta, sustin anchetatorii, 290 de persoane beneficiaza in mod ilegal, incepand cu 1 ianuarie 2015, de o indemnizatie lunara de 2.020 de lei, prin aceasta cauzandu-se un prejudiciu estimat bugetului de stat in valoare totala de 12.887.600 lei.

Din analiza probelor, arata PICCJ, a reiesit ca mai multe persoane interesate sa obtina calitatea de "Luptator cu rol determinant in Revolutie" au promis, oferit sau dat bani ori alte foloase pentru ei sau pentru altii, direct ori indirect, unor persoane din cadrul SSPR si CPRD, care aveau influenta sau au lasat sa se creada ca au influenta asupra unor functionari din cadrul acestor institutii cu putere de decizie, pentru a-i determina pe acestia sa indeplineasca, sa urgenteze ori sa intarzie indeplinirea unor acte ce intrau in indatoririle lor de serviciu sau sa indeplineasca aceste acte contrar acestor indatoriri.

Astfel, noteaza procurorii, s-a stabilit ca Gheorghe Neagu, avand influenta asupra angajatilor SSPR si CPRD, solicita diferite sume de bani de la revolutionarii din judetul Brasov, pentru a obtine validarea dosarului aferent calitatii de "Luptator cu rol determinant in Revolutie".

In ceea ce-l priveste pe Mihai Valentin Gadina, inspector de specialitate in cadrul Secretariatului de Stat pentru Recunoasterea Meritelor Luptatorilor impotriva Regimului Comunist instaurat in Romania in perioada 1945-1989 - Departamentul pentru revolutionari, ce a facut parte din secretariatul tehnic al Comisiei, acesta si-a exercitat influenta asupra membrilor comisiei pentru punerea in aplicare in vederea avizarii si implicit a obtinerii de catre anumite persoane in mod fraudulos a titlului de "Luptator cu rol determinant in Revolutie", desi nu indeplineau conditiile cerute de lege, spun anchetatorii.

Totodata, Ionel Iosef, presedinte al unei asociatii de revolutionari din Bucuresti, si-ar fi exercitat influenta atat asupra Denisei Corina Tanase, cat si asupra Andreei Dragomir, angajat al CPRD, mai arata procurorii.

Iosef cerea diferite sume de bani de la persoanele cointeresate, cu scopul de a-si trafica influenta in vederea avizarii pozitive a cererilor pentru acordarea titlurilor de "Luptator cu rol determinant in Revolutie", precizeaza anchetatorii.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#trafic certificate revolutionar, #spaga certificat revolutionar , #justitie