Cum explica ministrul Justitiei o eventuala lege a amnistiei: Ori mai construiesti, ori mai dai pe cineva afara. Doua penitenciare nu rezolva situatia

Luni, 09 Ianuarie 2017, ora 20:44
8410 citiri
Cum explica ministrul Justitiei o eventuala lege a amnistiei: Ori mai construiesti, ori mai dai pe cineva afara. Doua penitenciare nu rezolva situatia
Foto: Arhiva Ziare.com

Ministrul Justitiei, Florin Iordache, a declarat, luni, ca infiintarea a doua penitenciare nu ar rezolva problema supraaglomerarii din inchisori si a spus, referindu-se la o eventuala lege a amnistiei, ca, in aceasta situatie, exista doua solutii: "ori construiesti o casa, ori mai dai pe cineva afara din casa".

"Din punctul meu de vedere, dupa cum ati discutat si cu domnul Vulpe de la ANP (seful Administratiei Nationale a Penitenciarelor - n.red.), ai doua solutii: ori construiesti o casa, ori mai dai pe cineva afara din casa. Daca nu finalizam aceste discutii pe oportunitate, cred ca este anormal sa ne pronuntam daca exista sau nu exista o astfel de lege", a spus Florin Iordache, despre o eventuala lege a amnistiei si gratierii.

Ministrul Justitiei a adaugat ca infiintarea a doua penitenciare nu ar rezolva problema supraaglomerarii, din moment ce gradul de ocupare al inchisorilor este de 144 la suta.

"Constructia de penitenciare este o solutie, dar o constructie de penitenciar nu se poate finaliza decat in minim cinci ani. In acest moment, s-ar putea construi doua penitenciare. Cu un grad de ocupare de 144 la suta, constructia a doua penitenciare nu rezolva situatia", a spus Iordache.

Directorul Administratiei Nationale a Penitenciarelor, Marius Vulpe, a declarat, luni, dupa intalnirea cu Florin Iordache, ca a discutat cu ministrul Justitiei despre probleme de buget, precum si despre supraaglomerarea inchisorilor, mentionand ca o lege a amnistiei ar ajuta sistemul penitenciar.

"Am fost invitati pentru a expune principalele probleme ale sistemului penitenciar, pe care nu le putem ascunde, cele privind supraaglomerarea si resursele insuficiente. Ne-a cerut niste situatii mai detaliate pentru necesitatea creionarii bugetului pe anul in curs. I-am prezentat situatia reala a numarului locurilor de cazare pe care le avem si a numarului de locuri de cazare pe care ar trebui sa le avem in conformitate cu legislatia europeana", a spus Marius Vulpe, dupa intalnirea cu ministrul Justitiei.

Seful ANP a adaugat ca Florin Iordache cunostea problema condamnarilor la CEDO pentru conditiile precare de detentie din Romania. Vulpe a precizat ca ii va propune o serie de masuri ministrului, in perioada umatoare.

Intrebat daca o lege a amnistiei ar ajuta ANP, Marius Vulpe a spus ca orice iesire din penitenciar, sub orice forma, ar ajuta sistemul.

"Orice degajare a sistemul penitenciar, orice iesire din penitenciar, sub orice forma, ajuta sistemul penitenciar. Decizia si propunerile nu trebuie sa vina de la directorul general al ANP, dar va spun ca orice ajuta. Si vechiul proiect al Ralucai Pruna, pentru recursul in compensare, este o solutie buna. Vom vedea ce propune ministrul Justitiei si ce adopta Parlamentul", a precizat Vulpe.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
#Iordache legea amnistiei, #Iordache ministrul Justitiei PSD , #justitie