Cum se ridica Justitia din cenusa imperiilor (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 07 Martie 2014, ora 16:12
2456 citiri
Cum se ridica Justitia din cenusa imperiilor (Opinii)

Constat ca marti devine ziua cand in Romania se intampla cele mai importante lucruri. Martea neagra din decembrie, martea ruperii USL, martea Guvernului Ponta 3. Cred insa ca alta a fost, de fapt, cea mai importanta marti cel putin a ultimului an - martea in care greii fotbalului romanesc au intrat la puscarie.

La scara istorica, daca vreti, acest seism depaseste cu mult ca importanta si efecte orice infruntare de pe scena de carton a politicii romanesti.

Marti s-au prabusit imperii aparent intangibile. Fratii Becali, Netoiu, Copos, Stoica, Padureanu sunt oameni a caror forta si putere de influentare a depasit-o cu mult pe aceea a celor mai multi dintre politicieni romani.

De la marile invarteli financiare, dovedite acum de instanta, pana la iesiri de o violenta extrema, fizica in cazul lui MM Stoica, sau verbala in cazul fratilor Becali, totul le era permis. La fel ca altui actual puscarias - Gigi Becali.

Primul care s-a prabusit a fost asadar mitul intangibilitatii. Un mit care prin forta si pasiunile starnite de fotbal era cu mult mai important in mentalul colectiv decat in cazul politicienilor, chiar al celor de prim rang. O intangibilitate in care pareau sa creada si oameni ai legii, cat timp fostul secretar de stat, actual procuror sef DIICOT, a dansat la nunta lui Cristi Borcea (6 ani cu executare - aflat deja in ancheta penala la momentul respectiv) impreuna cu multi dintre puscariasii de astazi.

Ceea ce instanta a avut curajul sa transmita societatii romanesti este un mesaj de suprematie a legii, a justitiei cu adevarat oarbe.

Faptul ca aceste condamnari au fost dictate de Curtea de Apel Bucuresti, nu de Inalta Curte de unde fusesm obisnuiti sa vina verdictele de maxima intransigenta, poate arata ca independenta magistratilor se extinde in sistem.

Sa nu uitam ca, pana mai ieri, Curtea de Apel Bucuresti era o zona privita cu suspiciune. Aceea in care completele d-nei Costiniu respingeau pe banda rulanta cererile DNA, aceea unde a izbucnit un imens scandal de coruptie (cazul Veronica Cirstoiu).

Iata ca aceasta instanta a reusit o emancipare si s-a asezat in rand cu Inalta Curte. Cu cat mai multe vor fi instantele din tara care vor face acest pas, cu atat mai greu reversibila va fi reforma Justitiei, indiferent de presiunile exercitate asupra ei. Sigur, mai e mult pana departe, cel putin daca ne amintim ca puscariasii de astazi, condamnati toti cu executare, au fost achitati in prima instanta.

Apoi, este foarte important ca aceasta sentinta reabiliteaza, recredibilizeaza Justitia si transmite mesajele ei ferme in ochii unei parti a societatii rebele, dezamagite si cu o medie de varsta scazuta - microbistii.

Pentru multi dintre acesti oameni, cei mai multi dintre puscariasii de astazi sunt cei care au distrus fotbalul romanesc, prin inginerii, blaturi si tot felul de alte mizerii.

Pentru cei care cred asta, condamnarea lor e cu mult mai valoroasa decat condamnarea lui Adrian Nastase, larg acreditata ca razbunare politica. Pentru toti este un motiv de frison si o invatatura de minte: daca ei au picat, poate pica oricine.

Condamnarile primite de greii fotbalului sunt demonstratia pe care o fac lumii de buna credinta procurori precum Doru Tulus sau Daniel Morar ca munca lor, atat de hulita de multe voci, mai ales politice, a fost corecta, temeinica si extrem de utila pentru societate. Ca si-au facut datoria.

Si mai e un semnal, dupa frisonul general iscat de intrarea in vigoare a noilor coduri penale, privite de multi ca favorabile infractorilor. Iata ca totusi dracul nu e asa de negru, dimpotriva. Nu numai ca acesti oameni nu au scapat, dar daca eram pe legislatia veche puscariasii de astazi ar mai fi avut o cale de atac.

In caderea acestui lot corupt exista si o tristete. Condamnarea lui Gica Popescu este un moment trist. Nu nedrept, dar trist pentru ca omul acesta plateste scump un pacat care pare complet atipic personalitatii sale. Dar, fiat iustitia, et pereat mundus!

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#condamnari fotbal, #Gica Popescu Becali Copos , #justitie