Ziare.com

Curtea de Conturi: Sute de mii de lei pentru salarii, acordate ilegal de Ministerul Justitiei

Joi, 06 Februarie 2014, ora 20:41

   

Curtea de Conturi: Sute de mii de lei pentru salarii, acordate ilegal de Ministerul Justitiei
Ministerul Justitiei a acordat contrar prevederilor legale, incepand din 2011, unele drepturi salariale pentru functionari publici cu statut special, in valoare totala estimata la 553.000 lei, se arata in raportul public pe 2012 al Curtii de Conturi.

Potrivit expertilor Curtii de Conturi, aceste drepturi salariale au constat in spor de confidentialitate si compensatie de risc sau pericol deosebit.

In raport se arata ca s-au acordat sporuri de confidentialitate, in conditiile in care, potrivit prevederilor Legii nr. 284/2010 privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice, cu modificarile si completarile ulterioare, acestea au fost incluse in salariul de baza incepand cu luna ianuarie a anului 2010.

Sporuri ilegale la Politia din Oradea - pentru ce au primit bani agentii

"Acordarea sporurilor mentionate a determinat pe de o parte, o crestere a salariului lunar brut cu mai mult de 15 la suta fata de nivelul acordat personalului platit din fonduri publice pentru luna octombrie 2010, contrar prevederilor art. 16 din Legea nr. 285/2010 privind salarizarea in anul 2011 a personalului platit din fonduri publice, iar pe de alta parte suma sporurilor individuale a depasit si procentul de 30 la suta din salariul de baza, aceasta variind la finele anului 2012 intre 31 la suta si 40 la suta, fara ca aceste depasiri sa fie aprobate prin hotarare a Guvernului, contrar prevederilor Legii nr. 284/2010", se precizeaza in raport.

Deplasari in strainatate pe bani publici

Curtea de Conturi a descoperit si "angajarea, lichidarea, ordonantarea si plata din bugetul Ministerului Justitiei a unor cheltuieli bugetare in suma estimata de 18.000 lei", pentru deplasarea in strainatate a personalului institutiilor aflate in subordinea ministerului, contrar prevederilor Legii nr. 500/2002 privind finantele publice.

Astfel, din bugetul propriu al ministerului au fost platite cheltuielile aferente deplasarilor externe pentru personalul angajat la Curtea de Apel Targu Mures, Curtea de Apel Alba Iulia, Curtea de Apel Iasi, Curtea de Apel Bucuresti etc.

"Valoarea estimativa a abaterilor constatate, reprezentand prejudiciu adus bugetului de stat, insumeaza 553.000 lei", se mai arata in raport.

Curtea de conturi a gasit nereguli la zeci de institutii de stat

Echipa de audit a aratat, in concluziile generale, ca abaterile identificate sunt o consecinta, pe de o parte, a interpretarilor diferite date anumitor prevederi legale, iar pe de alta parte a "slabiciunilor controlului intern".

In acest context, Curtea de Conturi a recomandat MJ sa ia masuri care sa conduca la inlaturarea abaterilor constatate si la recuperarea sumelor acordate necuvenit si sa-si intareasca actiunile de control intern.

Sursa: MEDIAFAX

Articol citit de 2218 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

he, he, he, nu-i numai polimilitia, ....

...acu' aflam ca ieste si logofetia dreptatii uslamiste care plateste fara acoperire legala si imprastie mahmudelele birului stranse cu otu' zbiru slujbasilor ei din centrala si din tata.
pai daca polimilitia romanistaneza este prinsa cu ocaua mica, iar impatitorii de dreptate cu chestii ilegale si cam necurate - inseamna ca romanistanu' unde conduce uslamu' este pe aceeasi treapta cu o tara africana care decedeaza de foame. si cand te gandesti ca uslamu' vrea sa sara gardu' acolo unde este cinste si corectitudine, in Schengen-ul de peste munte!

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor