De ce am ajuns aici. Istoria unei crime

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 25 Septembrie 2019, ora 10:19
32935 citiri
De ce am ajuns aici. Istoria unei crime

Puseul de infractionalitate cu mare violenta care a lovit Romania nu ar trebui sa mire pe nimeni. Este consecinta directa si pe deplin previzibila a distrugerii sistemului de reactie a statului pe toate nivelurile. O distrugere premeditata pentru a scapa coruptii din politica, dar al carei efect a depasit cu mult aceasta categorie.

Din 2013 incoace, cand a pornit adevarata anticoruptie, nu a existat obiectiv transpartinic mai intens al clasei politice decat sa imunizeze coruptii. Actiunea a fost concertata, a avut ca varf de lance CCR si a folosit ca principala arma recursul la fantoma securitatii ceausiste, demonizarea si mistificarea.

Cum s-a lucrat pentru distrugerea sistemului de aparare e statului?

1. Impiedicarea SRI, de catre CCR, sa mai asigure suport tehnic in dosarele penale, ceea ce a pulverizat capacitata de reactie a statului cel mai mult in cazul infractiunilor cu mare violenta.

S-a vazut in cazul Caracal, unde localizarea a avut viteza care i-a ramas statului, se vede in cazul de la Dambovita, unde pana sa se faca toate verificarile si sa se lege toate firele, olandezul a parasit tara.

Capacitatea de reactie, expertiza si tehnica SRI nu au fost inlocuite nici pana astazi, iar anumite proceduri, filajul spre exemplu, aproape nu mai exista. Directia de Operatiuni Speciale din cadrul MAI, care ar trebui sa faca ceea ce facea SRI, este depasita in teritoriu si de volumul de munca, si sub aspectul competentei, motiv pentru care in multe judete, procurorii spun ca nu pot pune nicio baza in rezultatele furnizate de Birourile de Operatiuni Speciale judetene. In ipoteza ca primesc acele rezultate.

2. Decizii CCR succesive au dus la scoaterea din dosarele penale a numeroase probe, obtinute cu ajutorul SRI. Si nu numai din dosarul lui Toni Grebla, de exemplu, au fost scoase interceptari cu furca (dl Grebla a precizat ca instanta a pastrat toate interceptarile, urmeaza ca motivarea sa aduca toate clarificarile), ci si din alte multe dosare unde probatoriul a fost facut praf. Nu pentru ca el era compus doar din interceptari, ci pentru ca aceste interceptari erau in general verigile dintre celelalte probe.

3. Decizia CCR in cazul Kovesi a pus procurorii la dispozitia factorului politic, a ministrului Justitiei, ceea ce a provocat o imensa vulnerabilizare a acestui corp al magistratilor. Daca anihilezi procurorii si nu mai ajunge nimic in instanta, poti sa ai cei mai buni judecatori care sa nu aiba ce sa judece.

Vulnerabilizarea a fost desavarsita de modificarea Legilor Justitiei si actiunea concertata a celor doua plutoane de executie destinate incomozilor: sectia speciala pentru magistrati - SS si Inspectia Judiciara.

4. Inspectia Judiciara a inventat o metoda prin care orice infractor poate scapa de procurorul care-l ancheteaza. E suficient ca suspectul/inculpatul sa faca o plangere la IJ sau SS impotriva anchetatorului, ca acesta sa trebuiasca sa se abtina. Daca nu, este sanctionat de IJ, desi nu exista nicio norma de procedura care sa impuna abtinerea.

5. La conducerile parchetelor au ajuns oameni de paie care au imprimat deprofesionalizarea prin alungarea profesionistilor, prin distrugerea procedurilor si prin promovarea nulitatilor.

Sub conducerea lui Felix Banila, propus de Tudorel Toader si acceptat fara obiectii de Klaus Iohannis, DIICOT si-a dat examenul incompetentei si necompetentei in cazul Caracal.

Dupa revocarea Codrutei Kovesi si numirea interimar a lui Calin Nistor, DNA a ajuns o umbra care anunta triumfalist anchetarea cate unui vames cu bucurii la cativa euro. Procurorii au plecat pe capete din DNA, astfel incat sunt structuri ramase fara niciun procuror.

6. Politia a fost deprofesionalizata pe de-o parte prin numirile politice, pe de alta parte prin valul de pensionari anticipate care a decimat institutia si a impus promovarea rapida a unor agenti fara experienta si cu pregatire profesionala precara.

Asa am ajuns la politisti care sar peste o poarta deschisa si imping o poarta glisanta. Dupa chipul si asemanarea sefilor directi.

7. Codurile Penale aflate la un prag de adoptare urmeaza sa demoleze complet legislatia penala prin modificari substantiale la nivelul mijloacelor de proba, a termenelor de prescriptie si prin dezincriminari. Perspectiva intrarii lor in vigoare incurajeaza infractorii.

8. Recursul compensatoriu a dus la iesirea din puscarii cu mult mai repede a numerosi infractori, intre care unii foarte periculosi. Potrivit datelor oficiale, pana in august 2019, au existat 20.000 de mii de beneficiari ai recursului compensatoriu, intre care 191 erau condamnati pentru trafic de minori, 566 pentru viol si 73 pentru omor calificat.

9. CCR a decredibilizat si destabilizat ICCJ. Ceea ce afecteaza direct mai putin dosarele de mare violenta pentru ca ele nu prea ajung la instanta suprema. Dar ingenuncherea celei mai inalte instante a tarii a transmis mesajul de vulnerabilitate pentru intregul sistem judiciar. Daca ICCJ poate fi astfel umilita si anulata, evident ca orice instanta poate pati la fel.

10. Asaltul nu inceteaza. Desi Gh. Dinca a aratat efectul vanzarii de cartele pre-pay fara acte de identitate, Comisia de Aparare din Senat a eliminat din OUG emisa dupa cazul Caracal prevederea legala care obliga la prezentarea actului de identitate in momentul cumpararii.

Toate acestea au produs si efecte punctuale, asupra anumitor dosare penale, dar si efecte sistemice si psihologice.

Sistemic este ca magistratii au tot mai putine instrumente sa-si faca treaba si sunt tot mai haituiti daca si-o fac. Am ajuns ca in Romania un procuror care extrage un copil dintr-o retinere nelegala pentru a-l preda parintilor legali sa fie anchetat disciplinar si penal, dar un procuror care retine ilegal pasaportul unui copil, fara acte si fara explicatii, nu raspunde in niciun fel.

Efectele se vad mai ales la DNA. Dar nu numai. Iar sistemul judiciar este extrem de demoralizat. Disparitia lui Dragnea a inlaturat doar asaltul salbatic imediat, dar nu a inlaturat eroziunea constanta, care are acelasi efect.

Psihologic este ca infractorii prind tot mai mult curaj. Stiu ca statul este franjuri, ca nu mai exista capacitate de reactie, ca pot oricand sa-si execute anchetatorii, ca politica statului este de favorizare a penalului de orice fel si nu de aparare a cetateanului onest. Asa ca profita din plin.

Am avertizat, sub o ploaie de injurii si calomnii, ca aici vom ajunge, ca vom atrage si infractionalitate externa, care va simti ca satul n-are caini. Iata-l pe olandez. Si nu ma indoiesc ca e doar cel mai cunoscut pentru ca a ajuns la omor. Romania a ajuns tara de turism sexual, dupa cum spune presa straina, o atractie a Bucurestiului este ca aici nu se respecta nicio regula.

Cam acestea sunt consecintele atacului asupra statului de drept comis sub pretextul apararii drepturilor omului. Doar cei ucisi, talhariti, violati, nenorociti cu familii cu tot nu au niciun drept. Impotriva lor a fost comisa o crima, iar acum vedem si sangele care curge.

ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
Declarațiile ministrului Energiei, Sebastian Burduja, referitoare la ritmul extraordinar de instalare a fotovoltaicelor și eolienelor, au fost contrazise de președintele ANRE (Autoritatea...
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Dan Barna lansează un atac la actuala guvernare care protejează în opinia sa "sinecurile şi pensiile speciale" pe care PSD şi PNL le plătesc în continuare. Aceste cheltuieli vor duce la...
#cazul Caracal, #pedofil olandez Dambovita, #recurs compensatoriu, #SRI dosare penale , #justitie