De ce nu a fost arestat preventiv medicul Burnei: A acceptat cu greu bani de la pacienti

Marti, 20 Decembrie 2016, ora 22:07
15068 citiri
De ce nu a fost arestat preventiv medicul Burnei: A acceptat cu greu bani de la pacienti
Foto: Arhiva/Hepta.ro

Medicul Gheorghe Burnei nu a fost arestat preventiv pentru ca a acceptat "cu greu" sumele primite de la pacienti. In plus, banii au fost dati dupa efectuarea actului medical, pentru a-l rasplati pentru calitatea serviciilor, mituitorii fiind in marea lor majoritate multumiti, se arata in motivarea deciziei Tribunalului Bucuresti, prin care medicul a fost plasat, in 11 decembrie, in arest la domiciliu.

"La foarte multe din faptele ce fac obiectul prezentului dosar, este consemnat de catre inregistrarile ambientale refuzul explicit al inculpatului de a primi mita (....).

Chiar daca pana la urma inculpatul a luat sumele de bani respective si juridic infractiunea de luare de mita s-a consumat astfel, totusi conduita inculpatului care a acceptat cu greu sumele de bani primite de la pacienti (...) arata un grad de pericol pentru ordinea publica mai scazut, susceptibil sa determine instanta sa ia o masura preventiva mai usoara", arata magistratii Tribunalului Bucuresti.

Ei mai spun ca nu rezulta, contrar sustinerilor Parchetului, ca medicul Gheorghe Burnei ar fi conditionat actul medical de primirea mitei sau ca banii au fost dati dupa efectuarea actului medical, dar in baza unei intelegeri anterioare.

Instanta a tinut cont, cand a decis plasarea in arest la domiciliu a medicului, si nu arestarea lui preventiva, de faptul ca Gheorghe Burnei nu are antecedente penale si ca este "o personalitate recunoscuta in domeniul medicinii, cu multe operatii reusite, unele in premiera mondiala sau europeana".

Magistratii mai noteaza ca Gheorghe Burnei are o activitate meritorie si in invatamantul superior medical, fiind doctor in medicina si cadru universitar reputat.

"Nu este de ignorat nici faptul ca inculpatul are o familie organizata, iar in fata instantei a avut o atitudine sincera, recunoscand fara rezerve acuzatiile aduse (chiar si pe acelea nedovedite) si regretandu-le", se mai arata in motivare.

Tribunalul Bucuresti sustine ca nu poate fi retinuta ca agravand situatia inculpatului nici acuzatia din referat privind caracterul experimental al unora dintre operatiile efectuate de catre Burnei, intrucat, pe de o parte, ele exced obiectului prezentei cauze, iar pe de alta parte, sunt nedovedite.

Judecatorii mai spun ca masura arestarii preventive ar fi fost excesiva in acest caz.

Medicul Gheorghe Burnei a fost retinut pe 10 decembrie de procurorii Parchetului Tribunalului Bucuresti, care au cerut instantei arestarea preventiva a acestuia pentru 15 fapte de luare de mita. Tribunalul Bucuresti a respins, in 11 decembrie, arestarea preventiva a lui Burnei, medicul fiind plasat atunci in arest la domiciliu.

Marti, Curtea de Apel Bucuresti a inlocuit masura arestului la domiciliu cu controlul judiciar, dar i-a interzis medicului sa profeseze la Spitalul "Marie Curie" si sa paraseasca tara, decizia fiind definitiva.

Procurorii Parchetului Tribunalului Bucuresti au aratat, in referatul cu propunerea de arestare preventiva, ca, in perioada 26 octombrie - 24 noiembrie, medicul Gheorghe Burnei a pretins si a primit de 15 ori mita de la parintii unor copii internati la Spitalul "Marie Curie", pe care i-a operat sau doar i-a consultat. Mita pe care ar fi luat-o Gheorghe Burnei varia intre 50 de lei si 1.350 de euro.

Potrivit procurorilor, Gheorghe Burnei preleva de la copiii pe care ii opera tesut osos si ligamente, fara a cere acordul parintilor, si le tinea in congelatorul unui frigider din unitatea sanitara, in care erau pastrate alimente si bauturi alcoolice. Tesuturile, desi au fost pastrate in conditii improprii si nu au fost verificate bacteriologic si viral, au fost transplantate altor copii, iar cele gasite la perchezitii urmau sa fie folosite la alte interventii chirurgicale.

Din datele existente pana in prezent in dosar, chirurgul ortoped Gheorghe Burnei ar fi facut experimente pe copii in peste 20 de cazuri, potrivit unor surse judiciare.

Procurorii Parchetului Tribunalului Bucuresti au primit, in ultimele zile, zeci de noi plangeri de la parinti ai unor copii operati de medicul Gheorghe Burnei, unele dintre sesizari fiind facute la linia verde a Directiei Generale Anticoruptie, au declarat luni, pentru News.ro, surse judiciare.

Anchetatorii au audiat pana in prezent 20 de parinti ai caror copii au fost operati de chirurgul ortoped Gheorghe Burnei, dar si colegi ai medicului, potrivit acelorasi surse.

In urma cu cinci zile erau inregistrate la Parchet alte 48 de reclamatii care il vizeaza pe medicul Gheorghe Burnei. In urma acestor plangeri, procurorii Parchetului Tribunalului Bucuresti au facut, in 14 decembrie, noi perchezitii la Spitalul "Marie Curie".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#medic Burnei bani pacienti, #mita medic Marie Curie, #dosar Gheorghe Burnei Marie Curie , #justitie