De ce nu aparam anticoruptia? (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 07 Octombrie 2013, ora 15:09
4079 citiri
De ce nu aparam anticoruptia? (Opinii)

Dupa stiinta mea, duminica a fost pentru prima oara cand s-a iesit in strada in apararea Justitiei, a anticoruptiei, ceea ce poate fi incurajator, desigur. Numarul celor care au manifestat fata de interventia lui Victor Ponta asupra conducerii DNA este insa foarte mic. Dezolant de mic.

200 de oameni considera ca premierul nu are dreptul sa schimbe procurorii pe criterii basiste si peste 10 mii ies in strada pentru Rosia Montana. Este o discrepanta uriasa care demonstreaza imaturitatea societatii romanesti. Pentru ca intr-o democratie matura ar fi altfel. Cei 10 mii luau cu asalt puterea si pentru incalcarea justitiei.

"Lupta pe tema justitiei este doar o lupta convenabila pentru ei, o continuare a isteriei din 2012. Exista un razboi intre cele trei Palate: Cotroceni, Victoriei, Parlamentului" - scrie pe pagina sa de Facebook, marele lider al protestelor impotriva Rosia Montana, Claudiu Craciun, cel care s-a opus vehment ca protestele sa devina si unele fata de incalecarea DNA.

Cu aceasta viziune convenabila puterii, dl. Craciun, protestatar de profesie de altfel, nu imi dovedeste ca nu a inteles nimic din problemele reale ale societatii romanesti, ci imi intareste suspiciunea ca protestele fata de Rosia Montana sunt manipulate in interesul celor care vor inclusiv ca Romania sa nu aiba o justitie independenta. Daca nu intelegi sau te faci ca nu intelegi importanta independentei justitiei esti infinit mai toxic pentru societatea romaneasca decat toata cianura de la Rosia Montana.

Ceea ce nu intelege majoritatea este ca tot ceea ce ne doare, tot ceea ce nu merge bine in societate are legatura cu justitia si este intr-un fel sau altul o consecinta a coruptiei pe care DNA se straduieste sa o combata, iar premierul Romaniei si baronii din jurul lui o incurajeaza.

Suferim pentru Rosia Montana. Foarte bine! Dar intreg scandalul miroase pana la urma tot a coruptie. De la suspiciunea de conflict de interese in privinta initiatorului legii, fiul vitreg al fostului avocat, pana in decembrie, al RMCG, la toate actiunile fatis in favoarea companiei, toate prevederile neconstitutionale si aberante ale proiectului, toate conduc spre un imens scandal de coruptie.

Nu sunt bani pentru proiectele de dezvoltare, pentru educatie si sanatate? Unde or fi banii acestia ca nu cred sa fi plecat pe propriile picioare spre tarile calde? Cum s-o numi fenomenul prin care ei ajung din buget in buzunare private? Si care este institutia care ar trebui sa-i caute in acele buzunare private?

Ni se pare ca nu merita sa iesim in strada pentru un procuror, Lucian Papici, care, dupa cum ne zice premierul, pana la urma nici nu s-a nascut sef? Pe noi ne doare de locuri de munca si salarii, nu de Papici.

Exact locurile de munca si salariile sunt victimele colaterale ale acestui scandal.

"Intre justitie si bunul trai al cetatenilor e o legatura directa, pe care insa politicienii se chinuie sa o mascheze pentru ca pe oameni sa nu ii intereseze. Atacul lui Victor Ponta la procurori a omorat mii, poate zeci de mii de locuri de munca.

Pentru ca declaratiile sale sunt puse in rapoartele ambasadorilor straini, de acolo ajung in rapoartele sefilor camerelor de comert, in rapoartele bancherilor, sefilor de firme. Ce spun ei? Spun asa: in Romania legea este la bunul plac al lui Victor Ponta, deci pot sa ma astept ca maine sa pierd orice proces in instanta, sa nu mi se plateasca facturile, aici nu e de facut afaceri", a explicat pentru Ziare.com fostul ministru al Justitiei, Catalin Predoiu.

Catalin Predoiu: Atacul lui Victor Ponta la procurori a omorat mii, poate zeci de mii de locuri de munca - Interviu

Din pacate, romanii nu au inteles inca un fapt simplu: o societate nu poate fi nici prospera, nici avansata, nici calma, nici echilibrata, nu poate fi normala in sensul european al cuvantului cat timp este o societate corupta, in care politicul controleaza justitia si institutiile menite sa combata coruptia sunt incalecate sistematic.

Si pentru ca nu au inteles, justitia si integritatea sunt ultimele pe lista lor de prioritati si cand se duc la vot si cand protesteaza. Sigur ca e rau sa retezam 4 munti, dar nu e cu nimic mai putin rau sa retezam unul dintre varfurile institutiei care da cosmaruri penalilor din politica.

Si cat timp nu vom intelege asta ne vom invarti in cercul nostru stramt construit de corupti si coruptie. De ce nu aparam anticoruptia? De fraieri. Fraierii pontilor, antonestilor, varanilor, baronilor si ai tuturor penalilor care domina aceasta tara.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#DNA proteste, #DNA Papici Ponta , #justitie