De ce nu e revolta? Pentru ca ne amagim ca Dracul nu e chiar asa de negru

Vineri, 15 Decembrie 2017, ora 22:19
6664 citiri
De ce nu e revolta? Pentru ca ne amagim ca Dracul nu e chiar asa de negru
Foto: Arhiva Ziare.com

Bolile psihice intra in faze acute in momente de restriste nationala. Crizele se inmultesc. Probleme creeaza insa nu doar polarizarea prin manipulare a poporului, ca o parte sa sustina aruncarea in aer a democratiei.

Probleme majore ne creeaza insa si mecanismele noastre de aparare psihologica. Bunaoara capacitatea noastra de a ne minti frumos cand este prea urat in jur. Caci de resurse de iluzii chiar inepuizabile se bucura unii romani.

Prea multi prefera insa autoamagirea

In fata vertiginoasei nerusinari cu care, la umbra doliului national, li se demonteaza statul de drept, multi coboara ochii, rusinati. Unii, ce-i drept, sunt revoltati si protesteaza.

Prea multi prefera insa autoamagirea. Si nu putini se resemneaza, rationalizand, c-o fi si o pati. Ca vor vedea ei, PSD-istii, la urmatoarele alegeri. Ca n-ar fi Dracul chiar asa de negru. C-am fi invatat sa rezistam. Ca mai e timp. Ca nu-i vor lasa occidentalii. Sau CCR. Sau poate chiar, culmea, Tudose, cine stie. Ca se va scoate in afara legii PSD, caci urmareste scopuri anticonstitutionale. Etc.

"Vedem toti, (dar) dam atentie foarte putini pericolului, refuzam sa credem ca se poate intampla" (nenorocirea cea mare), nota recent o observatoare atenta si sagace a refularii de catre romani, a catastrofei politico-juridice din Romania.

Efectul inadecvarii in replica la insolenta mafiei politice din Romania risca sa fie devastator. Si nu e vorba, in context, doar de imposibilitatea judecarii multor violatori, asasini si mari hoti cu protectie politica; a unor infractori sau penali sus-pusi ca Dragnea, Tariceanu si Ghita; sau a altora, aparati doar de emascularea procuraturii romanesti si intarirea pana peste poate a drepturilor acordate si celor mai iresponsabili si violenti delincventi de drept comun.

In fond, carente juridice si politice exsanguineaza tara nu de azi, de ieri.

Exodul va lua proportii biblice

Romania conduce demult lista emigrantilor din tari neimplicate intr-un razboi catastrofal precum cel sirian. E clar ca, daca se impune oligarhia de rit teleormanean, exodul va lua proportii biblice. Tara se va goli de oameni.

Iar Europa apuseana se va umple de romani. Pana cand, ingrijorati de fuga fortei lor de munca, stapanii de sclavi se vor revolta si vor proceda la reinchiderea frontierelor romanesti intr-o Europa care oricum se pregateste sa se redivizeze, impartindu-se pe "viteze".

Scenariul unei proxime catastrofe romanesti e atat de probabil incat n-ar trebui sa fie nevoie sa fie scos in evidenta.

Si totusi multi prefera sa-l ignore, sa nesocoteasca pana si cele mai dramatice apeluri. De pilda, cele zugravind in culori sumbre viitorul copiilor romanilor care ezita inca sa se revolte in reactie la masacrarea insolenta a Legilor Justitiei romanesti de catre Dragnea si acolitii lui din PSD, din ALDE si UDMR.

Citeste si opinia Ioanei Ene Dogioiu: Sa nu te revolti acum, romane! Dar nici cand vei plange apoi pentru copilul tau

Si cautam subterfugii

Or, toate acestea nu sunt doar efectul neglijentei, al prostiei, manipularii ori indiferentei multora. Ci si al instinctivei edulcorari a unei realitati insuportabile, care determina si oameni inteligenti, extrem de avizati si cultivati, dar afectati direct, intr-o maniera de nesuferit, sa caute subterfugii intelectuale.

Sa umanizeze, prin urmare, inadmisibilul si barbaria. Am auzit, astfel, intelectuali de marca intristati de spectacolul imund al Parlamentului carmit spre antidemocratie de un infractor si de un penal, linistindu-se cu fantezii. Reducand, de pilda, asaltul fara precedent al Comisiei Iordache asupra Justitiei si deci asupra statului de drept la o simpla astutie, la o vicleana manevra tactica, menita, ce-i drept verosimil, ca, in final, sa-l lase aparat pe Liviu Dragnea.

Caci multe din modificarile operate in aceasta saptamana neagra ar fi, in opinia lor, atat de fatis neconstitutionale sau anticonstitutionale, ca nu ar fi posibil sa nu fie respinse de CCR.

Iar refuzul de a valida cele mai vadite orori legislative ar calma o panicata opinie publica intr-atat incat sa tolereze schimbarile avand drept scop sa-i protejeze de gratii pe Dragnea, Tariceanu si eiusdem farinae.

Stirile de acest fel abunda si circula vesel prin cercurile intelectuale romanesti.

Dar asaltul e sistemic

Ma tem ca trebuie sa-i contrazic, insa, pe analistii prea optimisti. Si prea relativisti. Adevarul, dezolant, e ca asaltul PSD asupra democratiei si statului de drept nu pare defel a fi de ordin tactic, ci sistemic.

Intelegem natura agresiunii daca ii analizam contextul romanesc, preliminariile si resursele ideologice national-comuniste si analogiile nu doar rusesti, ci si cele turcesti, europene si sudamericane.

In acest context, in care, obsedata de dreapta nationalista din Ungaria sau Polonia, Europa occidentala e incapabila sa vada mult mai gravul derapaj din Romania in trista lui dimensiune adevarata, e nerealista speranta intr-un amplu ajutor extern.

Nu mai putin amagitoare este nadejdea intr-un miracol intern. Dracul e uneori atat de negru pe cat pare. Sau poate chiar mai negru.

A refula realitatea spre a te autolinisti si-a tempera angoasa proprie sau a altora, a accepta supapa subordonarii propriei gandiri in fata inconstientei proiectii a dorintelor si nevoilor noastre, a lua visul unei solutii virtuale drept unitate de masura, preferand-o unor rezolvari reale, toate acestea convin de minune mafiei restaurationiste.

Care alimenteaza harnic rezervorul de iluzii al romanilor, stimuland orice speculatii si rationalizari in stare, spre a-l parafraza pe Camus, sa-l demobilizeze pe "omul revoltat".

In fapt, in arsenalul mijloacelor pasnice, ramane, cred, doar ultima solutie. Inca o revolutie.

Petre M. Iancu

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#modificare legile Justitiei, #proteste Legile Justitiei , #justitie