De ce Romania nu e Polonia

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 21 Decembrie 2017, ora 08:53
19498 citiri
De ce Romania nu e Polonia

Daca cineva se indoieste in privinta drumului pe care PSD-ALDE angajeaza Romania, nu are decat sa priveasca foarte atent spre Polonia, tara pentru care, pentru prima data in istoria UE, Comisia Europeana a activat Articolul 7 din Tratatul Uniunii.

Acesta prevede procedura in urma careia, din cauza incalcarii grave a statului de drept, o tara membra poate ramane fara anumite drepturi, inclusiv cel de vot. Aici a ajuns Polonia dupa ce guvernarea PIS a intrat cu bocancii in Justitie, facand modificari care au scos in strada sute de mii de oameni. Au fost sfidati, asa cum au fost sfidate si apelurile tot mai apasate ale UE la revenire in matca statului de drept.

Ca riscam acelasi lucru, a spus-o cu subiect si predicat presedintele Klaus Iohannis: "Exista un risc evident de activare a Articolului 7 si in cazul Romaniei, din cauza Legilor Justitiei. E un risc evident si el exista. Vor fi consecinte externe pe Legile Justitiei. Daca isi imagineaza cineva ca adoptarea acestor legi va ramane fara urmari, este pur si simplu cazut din Luna. Lumea are impresia ca suntem o tara care vrem mai bine sa evitam decat sa avansam".

O stie foarte bine si PSD, macar avand in vedere criticile tot mai virulente incasate pe tema "reformelor" din Justitie de ministrul Afacerilor Europene, Victor Negrescu, ultimele in urma cu cateva zile la Bucuresti.

Dar au existat asemenea sesiuni si la Bruxelles, cu dl Negrescu, dar si cu ministrul Justitiei, Tudorel Toader.

Si nu am nicio indoiala ca dl Timmermans, cel care a anuntat si activarea Articolului 7 in privinta Poloniei, cunoaste foarte bine situatia Romaniei, nu numai in virtutea functiei actuale.

Dupa cum povestea intr-un interviu pentru Ziare.com fostul ministru al Justitiei Cristian Diaconescu, dl Timmermans era ministrul olandez care a propus ca Romania sa ramana cu clauza de salvgardare pe Justitie si dupa 2009.

Si a fost nevoie de o mare putere de convingere a partii romane in Parlamentul olandez pentru ca acesta sa ceara Guvernului, deci implicit dlui Timmermans, sa sustina ridicarea clauzei.

Deci dl Timmermans cunoaste intreaga evolutie a Romaniei, cu progresul si regresul ei, fiind greu de pacalit indiferent cat de mult isi da silinta dl Toader sa il fenteze.

Este adevarat ca nu e foarte probabil ca Polonia sa fie sanctionata pana la capat pentru ca in cadrul procedurii exista si o faza care presupune unanimitatea tarilor membre. Este foarte putin probabil, daca nu chiar imposibil, ca Ungaria sa renunte la sustinerea deja anuntata a Poloniei.

Dar in cazul Romaniei nu as miza sub nicio forma pe asa ceva. Romania, chiar daca mai face ochi dulci Grupului de la Visegrad, nu face parte din el si nici macar nu a fost invitata sa se alature. Dimpotriva, as zice ca Ungaria ar avea tot interesul sa ne dea un branci.

Dar diferentele sunt si altele. Ceea ce se intampla acum in Polonia reflecta viziunea, absolut gresita, dar viziunea unui lider politic, care nu are el insusi dosare penale, care traieste in conditii modeste, deci care nu se lupta sa-si scape pielea si averea proprie, nu conduce un grup infractional organizat.

Apoi, Polonia, inainte de a o lua razna, a absorbit cu frenezie bani europeni. A avut o rata de absorbtie peste 100%, este o tara care nu a intrat nici macar o zi in recesiune de-a lungul ultimei crize economice. Guvernarea ataca Justitia, dar nu a declansat si un asalt asupra mediului economic, asa cum face actuala Putere de la noi.

Daca economia Poloniei, cu sprijin american probabil, poate face fata socului acestor amenintari, in cazul Romaniei, la precaritatea noastra, sunt convinsa ca ne-ar arunca imediat intr-un cosmar economic.

Asadar, daca UE va dori sa faca un exercitiu de autoritate pentru a opri extinderea virusului, ma tem ca nu Polonia ar fi candidatul ideal, ci Romania, o tara extrem de vulnerabila economic, fara o politica solida de aliante, fara o pondere economica importanta in UE, non euro, non Schengen, deci, cu exceptia pozitiei strategice, ma tem, dispensabila.

E clar ca pentru PSD-ALDE nu exista acest argument si e normal sa fie asa cand oamenii aceia isi joaca miza propriei libertati. Dar ar trebui sa fim si noi constienti spre ce ne indreptam si daca ne asumam acest pret pentru ca mafiile sa scape si sa fure in voie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Polonia articol 7 UE, #Romania legi justitie , #justitie