Decizie inedita a judecatorilor: Daune morale de 60.000 de lei pentru pasagerul unui taxi implicat intr-un accident

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Marti, 23 Iulie 2019, ora 08:59
15012 citiri
Decizie inedita a judecatorilor: Daune morale de 60.000 de lei pentru pasagerul unui taxi implicat intr-un accident
Foto: Arhiva Pixabay

O firma de asigurari trebuie sa plateasca despagubiri materiale de 2.100 de lei si daune morale de 60.000 de lei unei tinere care se afla intr-un taxi implicat intr-un accident rutier.

Politia a decis ca vinovat de accident este taximetristul, care discuta la telefon si nu a fost atent cand facea un viraj.

In urma accidentului, femeia a suferit o vatamare corporala, a fost internata in spital 3 zile, la terapie intensiva, au urmat 60-70 de zile de ingrijiri medicale si a stat mai multe saptamani la pat.

Decizia inedita a fost data de Judecatoria Sectorului 1. Tribunalul Bucuresti a respins luna trecuta apelurile din acest caz, dar ultimul cuvant in acest proces il va avea Curtea de Apel Bucuresti.

Accidentul

Potrivit actelor din dosar, totul incepe pe 23 iunie 2017, in jurul orelor 23:00, cand a avut loc accidentul rutier.

Acesta s-a produs in zona Pietei Ferentari din Bucuresti, imediat dupa plecarea de pe loc, iar tanara se afla pe locul din spate.

Soferul a efectuat o manevra la stanga, incercand sa intoarca, fara a se asigura. In acel moment, taxiul a fost lovit din partea stanga de un alt autoturism cu numar de Bulgaria.

Taxiul era asigurat cu o politia RCA obligatorie.

Taximetristul vorbea la telefon

Atat inaintea accidentului, cat si in momentul impactului, taximetristul era intr-o discutie telefonica. Acesta nu folosea un dispozitiv "maini-libere" si nu era atent la efectuarea virajului la stanga.

Tanara a suferit o vatamare corporala si avut nevoie de 60-70 de zile de ingrijiri medicale, potrivit actelor medicale din dosar. La un moment dat, situatia medicala s-a complicat, iar medicii au trebuit sa-i monteze o sonda urinara.

Ea a trebuit sa-si ia concediu medical in lunile iulie si august 2017, pentru a depasi traumele psihice si fizice, si a fost imobilizata in pat mai multe saptamani.

In plus, nu s-a putut prezenta la examenul de disertatie, pe care trebuia sa il sustina, ca urmare a finalizarii cursurilor de master.

Procesul

Cand a deschis procesul, tanara a cerut daune morale de 200.000 lei si daune materiale de 2.167,77 lei. In primul rand, ea si-a intemeiat cererea pe o prevedere din Codul Civil si a explicat ca prin fapta culpabila a taximetristului a suferit un prejudiciu.

In actele depuse, ea a facut trimitere si la OUG 54/2016 privind asigurarea obligatorie de raspundere civila auto pentru prejudicii produse tertelor persoane.

Actul normativ stabileste ca asiguratorul RCA acorda despagubiri pentru prejudiciile produse tertilor prin accidente de vehicule si tramvaie si pentru cheltuielile facute de acestia in procesul civil si se stabileste expres ca despagubirile acordate de asigurator cuprind sumele pe care asiguratul este obligat sa le plateasca cu titlu de dezdaunare.

Suplimentar textelor de lege indicate, Norma nr.39/2016 privind asigurarile auto din Romania, in vigoare la data producerii accidentului rutier, evidentiaza faptul ca asiguratorul RCA are obligatia de a despagubi partea prejudiciata, inclusiv pentru prejudicii fara caracter patrimonial.

Firma: Vrem daune mai mici

In prima parte a procesului, firma de asigurare a fost de acord la plata despagubirilor materiale si a unor daune morale de 40.000 de lei.

Avocatii companiei de asigurari au explicat ca tanara a acceptat sa urce in taxi, chiar daca a observat ca soferul discuta la telefon si ar fi putut refuza "cursa".

Un alt motiv invocat de avocati: tanara nu ar fi folosit centura de siguranta, pe care trebuia sa o poarte, chiar daca statea pe locul din spate.

Judecatori: Despagubiri de 60.000 de lei

"Instanta apreciaza ca suma de 40.000 lei oferita de catre parata (firma de asigurari - n.red.) prin intampinare nu este suficienta pentru a acoperi in integralitate prejudiciul moral cauzat prin evenimentul rutier din data de 23 iunie 2017," arata Judecatoria Sectorului 1 in acest caz.

Magistratii au avut in vedere si faptul ca accidentul rutier nu a produs consecinte pe termen lung, prognosticul de vindecare a tinerei fiind bun, respectiv ca aceasta nu a fost supusa la interventii chirurgicale, iar gravitatea leziunilor suferite nu este atat de ridicata incat sa justifice acordarea sumei de 200.000 de lei solicitate cu titlu de daune morale.

"Astfel, in ceea ce priveste suma solicitata de reclamanta, instanta o considera intr-un cuantum mult prea ridicat, care nu este justificat de probele administrate in cauza, instanta atragand atentia, cu aceasta ocazie, ca plata pentru prejudiciul nepatrimonial nu trebuie vazuta ca o sursa de imbogatire, ci, asa cum s-a retinut mai sus, ca o modalitate de compensare a neajunsurilor aduse de suferinta morala", motiveaza Judecatoria Sectorului 1.

Prin urmare, pastrand un just echilibru intre interesele contrare intre cele doua parti, instanta a acordat tinerei suma de 60.000 de lei cu titlu de daune morale, apreciind ca aceasta este de natura sa asigure o reparare integrala si echitabila a suferintei cauzate de accidentul rutier, in urma caruia s-a produs vatamarea sanatatii si integritatii corporale.

"Instanta observa ca suma respectiva este potrivita fata de trauma psihica provocata in concret si de starea de frustrare cauzata de accidentul in discutie", motiveaza magistratii.

SUA, mesaj puternic de apreciere și susținere pentru România, la 20 de ani de la aderarea la NATO FOTO
SUA, mesaj puternic de apreciere și susținere pentru România, la 20 de ani de la aderarea la NATO FOTO
România a jucat un rol crucial în promovarea securităţii şi cooperării în cadrul NATO, contribuind la operaţiunile de menţinere a păcii şi sporind interoperabilitatea între statele...
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a declarat vineri, 29 martie, că alianţa PSD-PNL poate lua la redistribuire 20 de mandate de europarlamentari. Europarlamentarul susține că AUR va...
#daune morale pasager, #daune morale accident, #firma asigurari daune morale , #justitie