Demisii de onoare in guvern dupa adoptarea ordonantei Iordache: Romania nu poate progresa prin minciuna si dispret

Miercuri, 01 Februarie 2017, ora 15:36
13352 citiri
Demisii de onoare in guvern dupa adoptarea ordonantei Iordache: Romania nu poate progresa prin minciuna si dispret
Foto: Arhiva / Guvern

Bursierii GovITHub au decis sa renunte la colaborarea cu Guvernul, miercuri, dupa adoptarea ordonantelor Iordache. De asemenea, secretarul de stat care conducea Departamentul Centenar din guvern si mai multi cercetatori si-au depus demisiile in semn de protest.

"Bursierii GovITHub se declara indignati si refuza sa isi continue activitatea sub coordonarea actualului guvern si a echipei sale de ministri.

Programul guvernamental GovITHub a fost creat in 2016 ca urmare a unei initiative de implicare civica a specialistilor IT din mediul privat care isi doresc sa contribuie in mod activ la digitalizarea institutiilor publice si la imbunatatirea relatiei cetateanului cu statul.

Principiile care guverneaza activitatea GovITHub au la baza transparenta, implicarea civica si un sistem deschis de colaborare cu societatea civila, de tip open source, care a facut posibil ca in doar 4 luni de activitate GovITHub sa dezvolte proiecte cu impact national, care in alte conditii ar fi costat statul roman peste 1 milion EURO.

In acest context, deciziile guvernului actual luate in noaptea de 31 ianuarie / 1 februarie 2017, precum si modul in care acestea au fost adoptate, invalideaza misiunea GovITHub si contravin flagrant atat principiilor care au pus bazele acestui program, cat si valorilor personale ale bursierilor", se arata intr-un comunicat postat pe pagina de Facebook a GoITHub.

De asemenea, bursierii, care au lucrat voluntar in ultimele luni, spun ca au luat "democratic" hotararea sa inceteze colaborarea cu actualul guvern.

"Prin aceasta pozitie oficiala ne exprimam ingrijorarea pentru directia periculoasa in care se indreapta Romania si tragem un semnal de alarma privind valorile democratice ce trebuie protejate", se mai arata in comunicatul citat.

De asemenea, secretarul de stat Daniel Sandru, istoricul Cosmin Popa, arh. Catalina Gabriela Bulborea si prof. Ruxandra Ivan, din Departamentul Centenar al Guvernului Romaniei si-au inaintat, miercuri, demisiile.

"Recurg la acest gest de onoare intrucat, din pozitia pe care o detineti, ati transformat serviciul public intr-un serviciu dedicat intereselor personale ale unor politicieni cu probleme de natura penala (...) ceea ce contravine flagrant principiilor in care cred, fidele democratiei si statului de drept", a explicat Daniel Sandru in demisia inaintata premierului Sorin Grindeanu, caruia i-a cerut sa reflecteze la "raul produs acestei tari si care va fi consemnat ca atare in istoria Romaniei".

Ulterior, Sandru a vorbit si la Digi 24 despre decizia demisiei: "Am venit la guvern in ideea proiectarii unui proiect de natura intelectuala, dar, dupa ce s-a intamplat noaptea trecuta, eu si colegii mei consideram ca este un gest nu doar de onoare, ci si de normalitate. (...) Ma astept (ca demisia - n.red.) sa dea o speranta pentru o Romanie a normalitatii".

Daniel Sandru a coordonat Departamentul Centenar, care se ocupa de evenimentele dedicate Centenarului Unirii de la 1918, inca din 9 august 2016.

Si ceilalti demisionari au criticat atitudinea premierului Grindeanu.

"Sunt momente cand principiile si convingerile trebuie sa prevaleze in fata oricaror alte considerente. Departamentul CENTENAR a fost infiintat pentru a celebra Romania, asa cum o arata deviza sa, nu pentru a o dezonora. O Romanie puternica, prospera si moderna are nevoie de viziune si de moralitate din partea celor care o conduc.

Romania nu poate progresa prin minciuna si dispret fatis fata e cerintele si sperantele romanilor. Dreptatea si moralitatea sunt singurele fundamente temeinice ale unui progres real si ale prosperitatii sustenabile.

Abuzurile nu pot fi indreptate prin abuzuri mai flagrante. Solutia pentru problemele democratiei nu consta in abolirea ordinii de drept, ci in aplicarea nediscriminatorie a legii", acuza demisionarii, subliniind totodata ca "Centenarul Romaniei unite nu poate fi intampinat printr-o nefericita intoarcere in timpuri lipsite de speranta si orizont si printr-o abdicare de la valorile morale ale statului de drept".

Guvernul Grindeanu a adoptat marti noaptea, fara consultarea CSM, ordonanta de urgenta care schimba Codurile Penale in favoarea unor politicieni, printre care Liviu Dragnea si Florin Iordache.

Citeste mai multe despre cum a dat Guvernul lovitura de gratie Justitiei: A modificat Codurile Penale si a trimis gratierea in Parlament "Legile le facem noi. Alta intrebare?"

De asemenea, Guvernul a trimis la Parlament, pentru aprobare in procedura de urgenta, legea gratierii si modificarea legii privind executarea pedepselor.

Faptul ca Guvernul Grindeanu a adoptat ordonanta noaptea, fara dezbatere publica si fara a mai astepta avizul CSM, consultativ dar obligatoriu, a scos in strada zeci de mii de oameni din toata tara.

CSM a decis, miercuri dimineata, cu unanimitate de voturi sa atace la CCR ordonanta Iordache, dupa ce la sedinta a participat si presedintele Klaus Iohannis.

Totodata, presedintele Iohannis a discutat cu Avocatul Poporului, caruia i-a pus la dispozitie documente care arata ca poate sesiza Curtea Constitutionala, invitandu-l sa o faca.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Copreşedintele partidului REPER, Dragoş Pîslaru, a declarat că, prin retragerea candidaturii medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei de către coaliţie, „mafia patronată de...
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, marţi, 23 aprilie, că Sebastian Burduja, candidatul liberal pentru Primăria Capitalei, este opţiunea care dă speranţe celor care nu s-au...
#demisii guvern ordonanta Iordache , #justitie
Comentarii
Poza Hera
Hera
rank 5
Felicitaria acestor oameni de onoare !