Demolarea Cathedral Plaza poate continua - decizia de suspendare, anulata definitiv

Duminica, 13 Septembrie 2015, ora 14:55
6206 citiri
Demolarea Cathedral Plaza poate continua - decizia de suspendare, anulata definitiv
Foto: site Cathedral Plaza

Curtea de Apel Ploiesti a decis, definitiv, anularea hotararii prin care fusese suspendata executarea deciziei de demontare a cladirii Cathedral Plaza, arata Arhiepiscopia Romano-Catolica Bucuresti (ARCB).

Apelul Arhiepiscopiei Romano-Catolice prin care se solicita anularea sentintei civile din 15 aprilie 2015 a fost admis vineri de Curtea de Apel Ploiesti, care, in rejudecare, a respins cererea de suspendare a executarii silite privind desfiintarea Cathedral Plaza. Hotararea este definitiva, nefiind supusa recursului, arata duminica ARCB, intr-un comunicat de presa.

"Anuleaza in tot sentinta apelata, retine procesul spre rejudecare si, evocand fondul, respinge cererea de suspendare executare silita ca neintemeiata. Definitiva", potrivit deciziei Curtii de Apel Ploiesti.

Scandalul Cathedral Plaza: S-a pornit un jihad impotriva cladirii - Interviu

In 15 aprilie, Tribunalul Dambovita suspendase temporar executarea hotararii din 2012 prin care aceeasi instanta dispusese obligarea primarului general al Capitalei, Sorin Oprescu, sa emita decizia de desfiintare a cladirii Cathedral Plaza.

"Desi primarul general Sorin Oprescu, inca in functie, este obligat sa emita decizie de desfiintare a molohului care afecteaza Catedrala Sf. Iosif, acesta cheltuie sume imense din bugetul Primariei Municipiului Bucuresti pentru a comanda expertize inutile, care sa ii justifice atitudinea de a nu demola o cladire ilegala, aducand un grav prejudiciu bucurestenilor si ordinii de drept, dar un mare castig detinatorului cladirii", sustin reprezentantii ARCB.

Oprescu tot nu vrea sa demoleze cladirea Cathedral Plaza: Cere expertiza

Millennium Building Development, proprietarul cladirii Cathedral Plaza, arata, in luna mai, ca prin decizia din 15 aprilie, Tribunalul Dambovita a suspendat executarea hotararii prin care a dispus demolarea Cathedral Plaza, pana cand se vor clarifica obligatiile ce revin Primariei Capitalei si pana la finalizarea procedurilor de reautorizare a cladirii.

"Practic, aceeasi instanta si acelasi judecator care au pronuntat in 2012 sentinta de incepere a procesului de demolare au revenit in 2015, suspendand aceasta decizie. Suspendarea hotararii din 2012 va fi valabila pana la momentul cand se vor clarifica obligatiile instituite in sarcina Primariei Municipiului Bucuresti (PMB), precum si pana la finalizarea procedurilor de reautorizare a cladirii ce fac obiectul dosarului 8563/3/2012 aflat pe rolul Tribunalului Bucuresti", preciza atunci Millennium Building Development, intr-un comunicat de presa.

Potrivit sursei citate, sentinta din 2012 a Tribunalului Dambovita se refera strict la inceperea unor proceduri administrative de demolare, ceea ce nu este echivalent cu inceperea demolarii.

Scandalul Cathedral Plaza continua: Primaria Capitalei, reclamata la DNA

Decizia Tribunalului Dambovita a fost mentinuta de Curtea de Apel Ploiesti, care a decis irevocabil, in ianuarie 2013, demolarea imobilului Cathedral Plaza si readucerea terenului pe care a fost edificata constructia la destinatia initiala, aceea de parc.

"Dispunerea demolarii se face, potrivit legii, prin emiterea de catre PMB a unei autorizatii de demolare, precedate de obtinerea tuturor avizelor si acordurilor impuse de lege", preciza Millenium Building Development.

In motivarea solutiei de suspendare, instanta arata ca "legea nu confera primarului Municipiului Bucuresti atributia de a dispune direct printr-o decizie desfiintarea constructiei, ci ii confera atributiile privind demararea procedurilor legale, la finalul carora se decide emiterea autorizatiei de demolare, stiut fiind ca, in vederea emiterii unei autorizatii de demolare, se parcurg procedurile obligatorii prevazute de lege, ce implica inclusiv obtinerea tuturor avizelor si acordurilor prevazute de lege, fiind posibila si intrarea in legalitate in sensul prevederilor art. 59 alin.2 si 3 din Normele Metodologice de aplicare a Legii 50/1991, aprobate prin Ordinul 839/2009".

"In prezent, tot ceea ce solicita Millennium este ca justitia sa fie lasata sa analizeze problemele de drept pana la capat in cadrul dosarului actual aflat pe rolul Tribunalului Bucuresti 8563/3/2013, inainte ca autoritatile administrative ale statului sa initieze procedurile stabilite prin sentinta civila 2520/2012 a Tribunalului Dambovita, hotarare care, de altfel, ne este inopozabila", aratau reprezentantii Millenium Building Development.

Arhiepiscopia Romano-Catolica Bucuresti a anuntat, in luna martie, ca a depus la DNA o plangere penala in cazul primarului general al Capitalei, Sorin Oprescu, a oamenilor de afaceri Dragos Bilteanu si Ioannis Papalekas, proprietarul Cathedral Plaza, precum si a unor angajati ai Primariei Bucuresti, pentru "refuzul de a pune in executare hotararea judecatoreasca de desfiintare a cladirii ilegale Cathedral Plaza si de a proceda la demolarea imediata a acesteia si la refacerea parcului public existent anterior".

Oprescu refuza sa demoleze Cathedral Plaza - Catolicii cer dreptate la CEDO

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, declara atunci ca procedurile referitoare la Cathedral Plaza se desfasoara in conformitate cu prevederile legale, iar afirmatiile Arhiepiscopiei Catolice, care l-a reclamat la DNA, sunt nejustificate si denigratoare.

Omul de afaceri grec Ioannis Papalekas a anuntat ca va cere daune si va face plangere penala impotriva arhiepiscopului Ioan Robu si a Arhiepiscopiei Catolice, pe motiv ca plangerile sunt calomnioase si ii prejudiciaza imaginea.

Si in luna iunie a anului trecut, Arhiepiscopia Romano-Catolica a reclamat la DNA mai multi angajati ai Primariei Capitalei pentru coruptie si obstructionarea justitiei, in cazul dezmembrarii Cathedral Plaza, arhiepiscopul Ioan Robu sustinand atunci ca demolarea costa 7 milioane de euro, si nu cat spun reprezentantii Millenium Building Development, care avansasera suma de 73 de milioane de euro "cu scopul de a descuraja desfiintarea cladirii ilegale".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#Cathedral Plaza demolare decizie tribunal definitiv , #justitie