Doamna ministru, dezlegati cainii!

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 05 Februarie 2016, ora 21:08
6265 citiri
Doamna ministru, dezlegati cainii!

Desi constienta ca sunt impotriva curentului majoritar, salut solutia gasita de ministrul Justitiei care, in loc sa abroge prevederea privind reducerea pedepsei in baza cartilor scrise sau inventiilor brevetate in puscarie, a optat pentru suspendarea aplicarii acestei reglementari pana la 1 septembrie, timp in care sa fie elaborate normele necesare pentru blocarea abuzurilor.

Si nu pentru ca as avea vreo simpatie pentru impostorii care isi cumpara lucrari gata scrise, eventual plagiate. Nici gand. Mi-as dori foarte tare sa-i vad cu pedepse suplimentare cu executare pentru asta.

Dar daca prevederile ar 96, lit f din legea 254/2013 erau abrogate, riscul major era ca acesti impostori sa iasa in castig. De ce? Pentru ca riscul de neconstitutionalitate era foarte mare, dupa cum au explicat pentru Ziare.com mai multi specialisti.

Pe de-o parte, pentru ca aparea o discriminare intre munca fizica si cea intelectuala, pe de alta parte, pentru ca in cazul inventiilor si inovatiilor urgenta abrogarii nu se putea justifica prin vreun abuz.

Si, daca intram in neconstitutionalitate, stiti cine se victimiza? Stiti cine iesea invingator? Ati ghicit, exact cei care ar fi trebuit opriti.

Unde mai pui ca e o discutie juridica foarte interesanta daca nu cumva in virtutea legii penale mai favorabile cei care sunt acum in puscarii nu ar fi beneficiat in continuare de prevederile abrogate care tot fara norme de aplicare vor ramane.

Da, stiu ca noi gandim principiul cu chipul lui Voiculescu, Copos sau Becali in fata ochilor. Dar personalizarea face rau judecatii. Lucrurile acestea trebuie judecate cu raceala depersonalizarii.

Deci in loc sa aleaga calea radicala extrem de riscanta si cu potential mare de a provoca efecte inverse, Raluca Pruna a ales, cred, intelepciunea, adica solutia pe care i-a recomandat-o Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania intr-o opinie formulata la cererea Ziare.com.

Problema nu e insa rezolvata si ceea ce ar trebui sa urmeze explica tot UNJR: norme de aplicare foarte severe pentru ca abuzul brusc aparut in ultimii doi ani a fost exact efectul lipsei normelor de aplicare: "pot fi inserate prevederi care sa permita intr-o prima etapa verificarea faptului ca lucrarea a fost in mod efectiv si real scrisa de condamnatul insusi.

Intr-o a doua etapa se poate verifica si caracterul stiintific al lucrarii, existand mai multe solutii la care se poate ajunge, in urma unei consultari eventual si cu Academia Romana sau Colegiul National al Cercetarii Stiintifice din Invatamantul Superior. Cu titlu de exemplu amintim avize ale unor comisii de specialitate, opiniile unor experti etc.

O astfel de abordare corespunde si standardelor europene in materie, care impun ca criteriile pe care trebuie sa le indeplineasca detinutii pentru a fi eliberati conditionat trebuie sa fie explicite si clare si sa tina cont de personalitatea detinutului si pregatirea acestuia".

Si daca totul va fi strict monitorizat, de la documentare, la numarul de pagini scrise si numarul de ore lucrate zilnic, daca lucrarea stiintifica va fi foarte bine definita si se vor stabili comisiile de evaluare, sunt convinsa ca salile de lectura si de de scris vor fi goale. Nu va mai renta.

Si ne vom intoarce probabil la situatia dinainte de 2013, cand treceau ani fara nicio lucrare. Iar daca din timp in timp un detinut va putea scrie o lucrare stiitifica acolo in mod real, nu vad de ce munca aceasta sa fie mai putin importanta decat aceea cu spatele, la cartofi sau la ferma de porci.

Si acum sunt penitenciare unde nu au fost comise abuzuri, altele in care e dezmat. Deci se poate si foarte strict.

Dar este esential ca ministerul sa lucreze acum la norme foarte serioase, foarte amanuntite care sa asigure, dupa cum spune UNJR, si ca munca a fost efectiv prestata si ca produsul ei indeplineste criteriile unei lucrari stiintifice, acelea care acum nu sunt prevazute niciunde.

Eu nu cred ca poti corecta un abuz printr-o discriminare, ca dai foc casei ca sa scoti cainele de sub pat, caine care a intrat acolo pentru tu ai lasat usa larg deschisa.

Si cred ca mai e ceva de facut. Doamna ministru se plange ca nu poate scapa de seful ANP, pe care il considera responsabil pentrui abuzul "scriitorilor". I-a cerut demisia de o luna si dl Bejan a refuzat-o.

Imi pare rau. Eu nu pot admite ca singurul raspuns al ministrului la aceasta atitudine este lamentatia. Este o expumere a neputintei, care mi se pare inacceptabila din partea unui ministru. Daca dna Pruna considera in mod indubitabil ca dl Bejan are o culpa manageriala, il revoca si a inchis lucrarea, asa cum ministrul Mediului l-a demis pe directorul Romsilva asumand-si decizia si consecitele. Daca nu e convinsa, atunci nu vad de ce ar fi vorbit inainte de a afla care e situatia.

Un ministru, mai ales al Justitiei, nu are voie sa faca parada de propria slabiciune nu atat din cauza judecatii publicului, ci pentru a-si pastra autoritatea in sistem, mai ales intr-unul mediu greu ca acela al penitenciarelor, populat nu exact cu maicute.

Si daca se vor rostogoli cateva capete mari pe scarile ANP-ului, chiar nu stiu cati or mai fi dispusi sa se joace cu "scriitorii".

Cu alte cuvinte, in loc sa plangem in mijlocul satului fara caini, nu mai bine ii dezlegam si le dam drumul pe strazi?

UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
Medicul Cătălin Cîrstoiu a ajuns, marți, 19 martie, la Palatul Victoria pentru a discuta cu liderii coaliţiei. Liderii celor două partide și-au dat acordul pentru candidatura acestuia la...
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PNL şi PSD Bucureşti vor avea o întâlnire, marţi, 19 martie, cu consilierii municipali social-democraţi şi liberali pentru a cere convocarea unei şedinţe de Consiliu General...
#suspendare scriitori puscarii , #justitie