Dorinta fara speranta a lui Barack Obama

Vineri, 16 Septembrie 2011, ora 19:37
6139 citiri
Dorinta fara speranta a lui Barack Obama

"Ce poate face Romania pentru SUA?", a intrebat presedintele Romaniei in Biroul Oval. "Faceti sa functioneze justitia", a raspuns, fara ezitare, Barack Obama.

Si tocmai cand liderul american rostea acest indemn, CSM isi indeplinea din nou, cu succes, rolul de obstacol major in calea reformarii justitiei romanesti, prin halucinanata decizie in cazul Vioricai Costiniu.

Cu un scor extrem de strans, ce-i drept, membrii consiliului au decis ca doamna Costiniu poate judeca in continuare dosarele instrumentate de DNA, in pofida faptului ca sotul domniei sale este anchetat si a fost retinut de procurorii anticoruptie.

In opinia CSM, aceasta situatie nu reprezinta un caz de incompatibilitate. Cazul Costiniu a fost adus in atentia CSM de chiar DNA, exasperat de faptul ca doamna judecator elibera pe banda rulanta retinutii si arestatii sub suspiciunea de coruptie, invocand cele mai ciudate motive.

Ultima isprava a domniei sale este eliberarea a opt vamesi din lotul Albita, doamna Costiniu fiind singurul magistrat care a eliberat suspecti din dosarul caracatitei vamilor. In treacat fie spus, tot in palmaresul Vioricai Costiniu se inscrie si eliberarea lui Sorin Ovidiu Vintu in dosarul finantarii lui Nicolae Popa, in septembrie anul trecut.

Culmea este ca decizia CSM - garantul verticalitatii si corectitudinii magistratilor, nu-i asa? - vine oarecum in contradictie cu concluziile inspectiei judiciare, potrivit careia, prin participarea la solutionarea dosarelor DNA, doamna Costiniu nu comite o abatere disciplinara, dar "se afla intr-o stare de aparenta incompatibilitate".

Potrivit Legii 303/2004, judecatorii sunt obligati sa se abtina de la orice activitate legata de actul de justitie in cazuri care presupun existenta unui conflict intre interesele lor si interesul public de infaptuire a justitiei sau de aparare generale ale societatii.

Adica faptul ca doamna Costiniu si-a vazut sotul bagat dupa gratii de procurorii anticoruptie, faptul ca tremurat ore in sir pe holurile tribunalului asteptand o decizie impotriva DNA, faptul ca si acum traieste, probabil, cu spaima, ca finalizarea anchetei DNA i-ar putea trimite dupa gratii sotul, fost judecator al ICCJ acuzat de coruptie in "dosarul Voicu", toate acestea asadar nu reprezinta motive de incompatibilitate. Vreunul dintre noi ar fi oare linistit stiind ca este judecat de o persona cu al carei sot ne aflam intr-un conflict total?

In mod normal, prima care ar fi trebuit sa-si recunoasca situatia de grava incompatibilitate este insasi Viorica Costiniu, un magistrat cu mare experienta. Este omeneste ca domnia sa le poarte pica procurorilor anticoruptie. Probabil ca oricine ar simti si ar gandi la fel in conditii similare. Dar tocmai de aceea un judecator vertical si onest isi recunoaste limitele umane si evita demn situatiile in care, dupa cum spune legea, poate pericilita, chiar involuntar, interesul public si infaptuirea justitiei.

Doamna Costiniu se agata de lipsa unui text explicit al legii. E drept, formularea Legii 303/2004 e generala, dar, interpretata cu buna credinta, e clara si, in plus, daca doamna judecator doreste texte explicite, le poate gasi in legislatia europeana, cu mult mai exigenta cu incompatibilitatile magistratilor.

In orice domeniu, legislatia europeana e litera de lege, de ce nu o fi si intr-o chestiune atat de importanta si in care suntem mereu restantieri? Si chiar daca Viorica Costiniu ar fi, in mod miraculos, un supraom care-si poate depasi total subectivismul, cum suspicinea publica nu poate fi inalturata, retragerea domniei sale din dosarele DNA tot se impune pentru a asigura increderea in actul de justitie.

Asa ca, ma tem, Barack Obama trebuie sa-si cam ia gandul de la dorinta lui. Ea nu se va implini cat timp justitia, in frunte cu insusi organismul care ar trebui sa-si asigure buna functionare, este prizoniera Sistemului. Si sincer, nu prea vad cine ar putea s-o elibereze.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Viorica Costiniu incompatibilitate, #Barack Obama justitie Romania , #justitie
Comentarii
Poza omuldinpekin
omuldinpekin
rank 3
Dna Viorica Costiniu, acest monstru al justitiei romanesti !