Dosarul analizelor medicale fictive: 19 medici, trimisi in judecata

Miercuri, 24 Aprilie 2013, ora 20:17
3412 citiri
Dosarul analizelor medicale fictive: 19 medici, trimisi in judecata
Foto:constantablog.net

Procurorii Parchetului Capitalei au trimis in judecata 19 medici, printre care se afla si cardiologul Sergiu Mihai Barsan de la Spitalului Elias, 13 asistente medicale si 12 angajati ai laboratoarelor Uromed si CityLab, fiind acuzati ca au decontat fictiv analize medicale, prejudiciul fiind de peste 2 milioane lei.

cestia sunt acuzati de inselaciune cu consecinte deosebit de grave; fals intelectual, fals material in inscrisuri oficiale, fals in inscrisuri sub semnatura privata si uz de fals; luare si dare de mita, potrivit unui comunicat.

Procurorii sustin ca activitatea infractionala in acest caz a constat, in principal, in fraudarea de catre angajatii si administratorii celor doua laboratoare de analize medicale a bugetului Casei de Asigurari de Sanatate a Municipiului Bucuresti prin decontarea frauduloasa a contravalorii unor bilete de trimitere pentru investigatii paraclinice (analize) false si unor bilete de trimitere pentru servicii medicale clinice (consultatii) false, cauzandu-se un prejudiciu de 2.145.781 de lei.

Anchetatorii arata ca, in perioada ianuarie 2011 - mai 2012, unul dintre laboratoare a decontat de la CASMB suma totala de 1.327.576 de lei cu titlu de analize, insa s-a stabilit ca suma de 953.956 de lei a fost decontata in mod fraudulos, fara a se efectua analizele (71,85 % activitate fictiva).

Zeci de medici anchetati:14.000 de bilete false pentru analize medicale (Video)

In aceeasi perioada, celalalt laborator a decontat de la CASMB suma de 1.783.381 lei cu titlu de analize, insa procurorii au stabilit ca suma de 1.173.779,67 lei a fost decontata fraudulos, fara a se efectua analizele (65,81% activitate fictiva).

Modul de operare in acest caz era urmatorul: angajatii laboratoarelor, direct sau prin intermediari, stabileau o legatura cu un medic (specialist sau de familie); in baza intelegerii cu angajatul laboratorului, medicul (in cadrul atributiilor sale de serviciu) sau asistentul medical (cu sau fara cunostinta medicului cu care lucreaza) emitea in mod constant numeroase bilete de trimitere pentru investigatii paraclinice false, cu valoarea compensata, fara a avea acoperire intr-o situatie reala, in sensul ca biletele erau eliberate pe numele unor pacienti care nu fusesera consultati sau, desi au fost consultati, nu li s-a recomandat efectuarea unor analize medicale; prin completarea rubricilor biletelor mentionate, medicul facea mentiuni nereale cu privire la prescrierea efectuarii analizelor in cauza.

Limbaj codat: Biletele de trimitere, numite "burti" sau "bomboane"

Apoi, biletele erau completate de catre medic sau cu ajutorul asistentei sale; medicul inmaneaza aceste bilete false angajatilor laboratoarelor, cunoscand ca urmau sa fie implementate in sistemul laboratorului si inaintate ulterior spre decontare CASMB, fara ca pacientul sa beneficieze de acele analize gratuite si fara ca laboratoarele sa le efectueze, dupa care angajatii laboratorului primeau biletele de trimitere false (denumite in limbaj codificat folosit de inculpati "bilete extra", "bomboane", "burti"), le introduceau in circuitul laboratoarelor prin intermediul sistemului informatic Medis si le inaintau spre decontare catre CASMB.

Pentru a diferentia biletele reale de cele falsificate, angajatii celor doua laboratoare tineau o evidenta informatizata si scriptica.

Dosarul analizelor false: Retetele erau numite "bomboane". Medicii luau 10%

In plus, angajatii verificau biletele sub aspectul corectitudinii formale, completau in fals rubricile din bilete care ar atesta prezenta pacientului, recoltarea probelor biologice si efectuarea analizelor, iar medicii de laborator, in schimbul unor sume de bani primite cu titlu de "salariu", lasau parafa angajatilor laboratorului pentru a o folosi fara drept in falsificarea biletelor sau a raportarilor.

La inceputul fiecarei luni angajatii laboratoarelor solicitau decontarea valorii biletelor falsificate in luna anterioara la CASMB, iar medicii care falsificau bilete primeau sume de bani reprezentand 10% din valoarea analizelor recomandate in biletele de analiza falsificate eliberate.

De asemenea, asistentii care falsificau biletele primeau sume de bani reprezentand fie o valoare fixa pe biletul falsificat (anul 2011), fie 10% din valoarea analizelor prescrise in biletele de analiza falsificate eliberate (anul 2012).

Cercetarile in cauza au fost efectuate impreuna cu lucratori din cadrul Directiei Generale de Politie a Municipiului Bucuresti - Serviciul Grupari Infractionale Violente si cu sprijinul de specialitate al Serviciului Roman de Informatii.

Dosarul se va judeca la Tribunalul Bucuresti.

Dosarul analizelor false: Procurorii cer arestarea a 37 de persoane

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#dosarul analizelor fictive, #medici trimis judecata analize, #bilete trimitere false doctori , #justitie