Dosarul privatizarilor strategice: Un inculpat a fost retinut in Germania si va fi extradat

Miercuri, 26 Noiembrie 2014, ora 12:31
3244 citiri
Dosarul privatizarilor strategice: Un inculpat a fost retinut in Germania si va fi extradat
Foto: Curs de Guvernare

Gabor Kerekes, pe numele caruia a fost emis un mandat de arestare in lipsa, in dosarul privatizarilor strategice, a fost retinut in Germania si urmeaza sa fie extradat, procesul de la ICCJ in care este judecat alaturi de fostii ministri Codrut Seres si Zsolt Nagy fiind amanat pentru 8 decembrie.

In dosarul privatizarilor strategice, in care sunt judecati Codrut Seres, Zsolt Nagy, Vadim Benyatov, Stamen Stanchev si Gabor Kerekes, miercuri instanta ar fi trebuit sa audieze inculpatii, sa asculte pledoariile avocatilor si ale procurorului de caz si, in final, sa stabileasca data la care se va pronunta decizia definitiva.

Presedintele completului de judecata a anuntat ca Gabor Kerekes a fost retinut in Germania, dar inca nu a fost predat autoritatilor romane. Intrucat Kerekes nu a fost prezent la termenul de miercuri, pentru a da declaratii, instanta a stabilit ca este lipsa de procedura in cazul acestuia si a amanat dezbaterile pentru 8 decembrie.

In 15 octombrie, Completul de cinci judecatori al instantei supreme a emis un mandat de arestare in lipsa pe numele lui Gabor Kerekes, dupa ce acesta a plecat din tara, desi era sub control judiciar. Kerekes a transmis instantei un email prin care a anuntat ca pleaca in Germania, atasand scrisori electronice si copia unui bilet de intoarcere.

Tot atunci a fost dispusa masura controlului judiciar in cazul fostilor ministri Codrut Seres si Zsolt Nagy, al lui Mihai Dorinel Mucea si Mihai Radu Donciu. Procurorii DIICOT cerusera instantei ca in cazul celor patru sa fie luata masura arestului la domiciliu, in contextul in care Kerekes a plecat din tara.

Fostii ministri Codrut Seres si Zsolt Nagy, sub control judiciar

Codrut Seres spunea atunci in fata instantei ca isi muta domiciliul la Bucuresti pentru a putea fi vizitat mai des de familie, in cazul in care va primi o pedeapsa cu executare in dosarul privatizarilor strategice.

Ce pedepse s-au dat in prima instanta

Fostul ministru al Economiei Codrut Seres a fost condamnat, in 3 decembrie 2013, de instanta suprema, la sase ani de inchisoare cu executare, pentru tradare prin transmitere de secrete.

Zsolt Nagy, fost ministru al Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, a primit o pedeapsa de cinci ani de inchisoare cu executare, pentru aderare la un grup infractional.

Consultantul international Vadim Benyatov a fost condamnat la zece ani de inchisoare cu executare, pentru spionaj.

Stamen Stanchev a primit cea mai mare pedeapsa din dosar, respectiv 11 ani de inchisoare pentru spionaj, precum si patru ani si zece luni pentru initierea si sprijinirea unui grup infractional organizat. Daca pedeapsa ramane definitiva, Stanchev va sta in detentie 11 ani.

Mihai Radu Donciu, fost consilier al ministrului Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei in mandatul lui Nagy (cu responsabilitati pe linia privatizarii agentilor economici in subordinea ministrului), a primit o pedeapsa de sapte ani de inchisoare cu executare, pentru tradare prin transmitere de secrete.

Mihai Dorinel Mucea, fost adjunct al sefului Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI), a fost condamnat la sase ani de inchisoare pentru tradare prin transmitere de secrete, din care i-au fost scazute doua luni, perioada arestului preventiv.

Instanta l-a mai condamnat pe cetateanul ceh Michal Susak la patru ani si zece luni de inchisoare pentru initierea unui grup infractional transnational si la zece ani de inchisoare pentru complicitate la spionaj, urmand sa execute pedeapsa cea mai grea.

Mircea Calin Flore, senior director CSFB Europe Ltd. Londra la data faptelor, cetatean romano-englez, a primit o pedeapsa de patru ani si zece luni de inchisoare pentru initierea unui grup infractional transnational si noua ani si sase luni de inchisoare pentru complicitate la spionaj. Instanta a comasat pedepsele si a dispus ca Flore ca execute noua ani si sase luni de inchisoare.

Gabor Kerekes a fost condamnat la cinci ani de inchisoare cu executare, pentru aderare si sprijinire a unui grup infractional transnational.

Tot cinci ani de inchisoare a primit si cetateanul turc Mustafa Oral, pentru initiere si sprijinire a unui grup infractional transnational.

Decizia a fost contestata de inculpati si de procurorii DIICOT la Completul de cinci judecatori al instantei supreme, care va da o decizie definitiva in acest dosar.

Fostii ministri Codrut Seres si Zsolt Nagy, condamnati la inchisoare cu executare

Codrut Seres a mai fost condamnat, pe 31 martie, de instanta suprema, la patru ani de inchisoare cu executare pentru complicitate la abuz in serviciu, in dosarul "Hidroelectrica", decizia nefiind definitiva.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Kerekes extradat privatizari strategice, #Seres Nagy privatizari strategice, #proces Seres privatizari strategice , #justitie