Dosarul Transalpina: Omul de afaceri Nelu Iordache si 5 angajati CNADNR, trimisi in judecata

Marti, 25 Octombrie 2016, ora 17:17
3900 citiri
Dosarul Transalpina: Omul de afaceri Nelu Iordache si 5 angajati CNADNR, trimisi in judecata
Foto: Digi 24 TV

Omul de afaceri Nelu Iordache si cinci angajati de la Directia Drumuri si Poduri Craiova au fost trimisi in judecata de DNA in dosarul "Transalpina 2", in care prejudiciul produs Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale este de aproape 46 de milioane de lei.

Nelu Iordache este acuzat de complicitate la abuz in serviciu, in timp ce mai multi directori si consilieri din CNADNR vor fi judecati pentru abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, acestia din urma au incalcat prevederile privind achizitiile publice si au semnat, in 5 septembrie 2008, cu o societate reprezentata de Nelu Iordache un contract privind modernizarea DN 67C Bengesti - Sebes pe o portiune de 148 de kilometri (Transalpina).

"In cuprinsul documentului a fost introdusa o clauza diferita de prevederile documentatiei de atribuire, potrivit careia plata lucrarilor de catre CNADNR se va face prin emiterea de bilete la ordin in euro platibile in lei la cursul BNR euro/leu valabil la data platii.

Aceasta clauza a fost introdusa la solicitarea omului de afaceri care a si conditionat semnarea contractului de introducerea acestei modificari.

Astfel, in perioada 2008-2012, pentru facturile emise, firma omului de afaceri a primit un numar de 48 de bilete la ordin care, ulterior, au fost vandute catre mai multe institutii de credit", au scris procurorii in actul de sesizare a instantei.

Anchetatorii sustin ca CNADNR a fost prejudiciata astfel cu suma de 45.798.769 lei, reprezentand echivalentul diferentei de curs valutar dintre momentul emiterii unui numar de 48 de bilete la ordin in euro si momentul platii lor in lei.

CNADNR nu s-a constituit, pana in prezent, parte civila in procesul penal.

Procurorii au pus sechestru asigurator pe bunuri mobile si imobile detinute de Nelu Iordache, dosarul urmand sa fie judecat de Tribunalul Bucuresti.

Nelu Iordache a mai fost trimis in judecata in doua dosare, pentru infractiuni similare de coruptie, in unul dintre ele stand 1 an si 5 luni in arest preventiv.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Nelu Iordache trimis judecata Transalpina , #justitie