Dupa gratiere, numarul de puscariasi se reface intr-un an. Solutia e construirea de noi inchisori

Joi, 19 Ianuarie 2017, ora 13:10
7548 citiri
Dupa gratiere, numarul de puscariasi se reface intr-un an. Solutia e construirea de noi inchisori
Foto: Arhiva Ziare.com

Gratierea este o masura care va depresuriza supra-aglomerarea din inchisori, insa doar pentru cel mult un an si jumatate, dupa care ele se vor umple la loc, conform statisticilor, asa ca solutia corecta ar fi construirea de noi spatii de detentie, afirma Stefan Teoroc, presedintele Sindicatului National al Lucratorilor din Penitenciare (SNLP).

Anul trecut, in mandatul fostului ministru al Justitiei, Raluca Pruna, s-a facut o analiza temeinica a situatiei din sistemul penitenciar si s-au propus si cateva masuri de rezolvare a problemelor.

Pe site-ul Ministerului Justitiei pot fi gasite toate datele despre sistemul penitenciar din Romania valabile la data de 30 iunie 2016:

  • Numar persoane private de libertate: 28.234
  • Numar persoane private de libertate raportat la 100.000 locuitori: 144 (124 media europeana, 125 (Bulgaria), 133 (Spania), 139 (Portugalia), 142 (Serbia), 186 (Slovacia), 183 (Ungaria), 189 (Polonia)
  • Numar personal care lucreaza cu detinutii: 8.490
  • Cost mediu persoana privata de libertate: 783,80 lei/luna

Potrivit sursei citate, sistemul penitenciar romanesc cuprinde 44 de unitati: 34 de penitenciare, 6 penitenciare spital, 2 centre educative si 2 centre de detentie. In 23 de unitati exista sectii speciale de arest preventiv.

"Conform standardelor Consiliului Europei transpuse in Romania prin ordin al Ministrului Justitiei nr. 433/2010, fiecarui detinut trebuie sa-i fie alocat un spatiu de 4 m cubi, pentru detinutii incadrati in regim de detentie de maxima siguranta si inchis, respectiv 6 m cubi de aer pentru detinutii incadrati in regim de detentie semi-deschis si deschis.

Tinand seama de aceste standarde, sistemul penitenciar din Romania poate acoperi 18.826 locuri. In prezent, deficitul de locuri din sistemul penitenciar romanesc este de 9.408 locuri", se arata in raportul citat.

In aceste conditii, cum rezolva problema supraaglomerarii inchisorilor o gratiere colectiva de care, potrivit spuselor initiatorului ordonantei de urgenta, ministrul Justitiei, Florin Iordache, vor beneficia cel mult 2.500 de persoane?

Vrem, nu vrem, trebuie sa construim inchisori

Stefan Teoroc, presedintele Sindicatului National al Lucratorilor din Penitenciare (SNLP), a declarat pentru Ziare.com ca sindicalistii nici nu sustin si nici nu se opun acestei masuri, dar nu aceasta este solutia reala pentru rezolvarea crizei.

"Sunt multe unghiuri din care poate fi vazuta problema si nu cred ca se poate trage concluzia ca asta e solutia. Nu cred ca pretinde cineva asa ceva. Trec anii si in relatia cu CEDO, dupa ce Romania a devenit parte a UE, nu reusim sa indeplinim normele, ci doar sa cautam genul acesta de supape ca sa amanam amenzile.

Pot fi furnizati bani pentru a iesi din criza sau pot fi cheltuiti cei asigurati prin buget. In schimb, noi nu reusim sa ne gandim decat la remedii compensatorii - gratieri, amnistii si altele de genul acesta", ne-a spus Stefan Teoroc.

Liderul SNLP este de acord cu faptul ca "o depresurizare se va produce", dar subliniaza ca ea "nu e majora, nu e relevanta", chiar daca "conteaza din anumite puncte de vedere".

"Dl ministru Florin Iordache a venit cu cateva tinte clare, il intelegem, important este sa reuseasca sa asigure si ceva buget, nu doar sa dea cativa detinuti afara, pentru ca depresurizarea despre care vorbeam va fi de maximum 1-1,5 ani pana cand se completeaza iar efectivele.

Statistic si istoric vorbind, daca va uitati pe efectivele ante si post gratiere/amnistiere, dureaza maxim un an si ceva pana cand efectivele se reintregesc.

Solutia ar fi sa se extinda capacitatea legala de detinere. Cu toate masurile, cu toate sanctiunile si pedepsele neprivative de libertate, cu cei care sunt in grija probatiunii (circa 40.000 de oameni), totusi, populatia din penitenciare s-a cam stabilizat la circa 28.000 si nu mai scade. A scazut de la 30.000 si ne-am cam oprit. Va trebui sa facem ceva pentru ca avem un handicap de cam 9.000 de locuri necesare de cazare", a reamintit liderul sindical.

Intrebat daca este adevarat ce a sustinut ministrul Justitiei, ca un penitenciar nu se poate construi decat in 5 ani, Stefan Teoroc a raspuns ca "este o estimare care nu are nicio referinta reala, pentru ca nu s-a mai construit nimic de foarte mult timp".

"Presupunem ca a construi un penitenciar dureaza 4-5 ani pentru ca, de exemplu, de ceva timp ne chinuim la nivel de studii de prefezabilitate si mai stiu eu ce la doua penitenciare despre care se tot vorbeste, dar nu se pune o caramida la ele. (in Prahova si Olt - n.red.).

Se mai vorbeste despre acele unitati militare dezafectate, dar ce sa faci cu ele? Trebuie restructurate, poate fi mai greu decat a face un penitenciar de la zero, modular, simplu, cu prefabricate. Daca te apuci sa modifici o unitate proiectata pentru cu totul altceva, poate fi cumplit. Si oricum Armata nu e incantata sa scape de proprietati", a completat liderul sindical.

Pe de alta parte, Romania nici nu se poate compara cu alte tari.

"In Franta au 70.000 de detinuti. Pot sa va spun ca am vizitat cel mai mare penitenciar din Franta, de langa Paris, Fleury-Merogis, are circa 7.000 de locuri de cazare si detinutii stau maxim 2 in camera. Nu stiu ce a declarat procurorul general, dar ei sunt la ani lumina, intr-o alta galaxie, nu are rost sa comparam", ne-a spus liderul sindical, referindu-se la afirmatia procurorului general al Romaniei potrivit careia in Franta gradul de ocupare in inchisori este de 200% si, totusi, nu se da o gratiere colectiva.

Intrebat cum se rezolva situatia supra-aglomerarii penitenciarelor in alte state europene, liderul SNLP a subliniat inca o data: "in principiu cu bani - trebuie facute locuri de detinere".

"Pentru ca, daca eram in Olanda, trebuia sa desfiintam penitenciare, ati vazut ca acolo nu mai au pe cine sa bage la puscarie. Dar noi traim in Romania...", a mai comentat acesta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
#gratiere penitenciare ordonante , #justitie