Dupa perdeaua de fum a scandalului Bercea (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 26 Iunie 2014, ora 22:55
13609 citiri
Dupa perdeaua de fum a scandalului Bercea (Opinii)

Realitatea confirma temerea procurorului sef DNA, Laura Codruta Kovesi - loviturile impotriva Justitiei vor veni in special in plan legislativ.

"Presiunea pe care o resimtim vine din riscul modificarilor legislative, care sa ne modifice competentele, atributiile, structura organizatorica. (...) Am tot vazut ca din timp in timp apare cate un proiect de lege care nu vizeaza direct DNA sau ANI, dar le pot afecta activitatea", spunea dna Kovesi intr-un interviu pe care l-a acordat recent Ziare.com.

Legea adoptata marti de Camera Deputatilor, care le permite primarilor si presedintilor de CJ sa faca parte din consiliile de administratie ale regiilor din subordinea primariilor si consiliilor judetene, vine ca o confirmare. Dar ne arata din nou si modul pervers in care actioneaza cei care vor sa taie cat mai mult din atributiile institutiilor anticoruptie.

Legea este periculoasa pentru ca le permite baronilor si baronasilor sa aiba o influenta directa asupra felului in care sunt cheltuiti banii publici, pe care tot ei ii distribuie de la nivelul autoritatii locale. Adica eu centrez, eu dau cu capul si, in cele din urma, tot eu incasez.

Eu aloc banii catre regii, eu sunt in consiliul de administratie si decid unde se duc acei bani, pe ce contracte, cu care firme si nu rar s-a intamplat ca acele firme sa fie ale unor rude, ale unor prieteni, ale unor clienti politici. Este un fenomen deja generalizat, dupa cum explica presedintele ANI, Horia Georgescu, intr-un interviu pe care il veti putea citi maine pe Ziare.com. Si pentru ca era generalizat, el trebuia si imunizat, nu-i asa?

Aparatorii legii invoca faptul ca o asemenea reglementare nu exista niciunde in Europa. Asa e. Dar nu stiu daca mai exista undeva in Europa problemele de coruptie si integritate care exista in Romania. Eu cred ca nu. Iar in situatii speciale, se impun reguli speciale.

Interesant este si momentul in care a aparut aceasta modificare. A fost votata pe neasteptate, aproape pe furis, cand tot poporul statea cu ochii pe marele scandal Bercea. Umbra acestui eveniment a fost perdeaua de fum perfecta pentru ca deputatii sa mai dea o lovitura ANI.

Si atunci sa nu te temi ca in orice moment de neatentie a presei, a societatii civile poate sa apara orice monstruozitate? Cum ar fi legea gratierii si aministiei, ramasa cumva in adormire, nici adoptata, nici respinsa, intarita de un nou proiect pe aceasta tema depus de Cristiana Anghel. E o stare de enervanta incertitudine.

Si nu numai a noastra. Sa nu ne mire declaratia comisarului european pentru extindere, Stefan Fule, care spune (pentru Euractiv Cheia) ca: "ultima extindere, cu Romania si Bulgaria, a ridicat o serie de semne de intrebare in legatura cu credibilitatea intregului proces. Pentru ca a fost prima data cand UE a decis sa introduca un mecanism special de cooperare si verificare in cazul unor state membre. Cea mai mare provocare a fost restabilirea credibilitatii pierdute privind procesul de extindere.

Suntem nevoiti sa extindem si sa inasprim standardele. Statele candidate trebuie sa demonstreze ca legislatia adoptata este functionala".

Ne place sau nu, ne simtim lezati sau nu, problema cea mare este ca noi dam motive pentru asemenea declaratii. Tot ceea ce se vede, ca vorbim de vara lui 2012, ca vorbim despre "martea neagra", ca vorbim despre legislatia ANI, politicienii romani arata ca principala lor grija este sa securizeze furtul, iar institutiile si legile raman in picioare numai cu ajutorul unor mecanisme precum MCV.

Ramane intrebarea ce se va intampla cu aceasta lege. O va promulga sau nu presedintele Basescu? Presedintele lasa sa se intelega ca nu, cat timp spune ca ea afecteaza procesul de aderare la Schengen. Dar o alta lege pe care a promulgat-o fara obiectii, ba chiar a aparat-o, aceea care permite delegarea semnaturii primarilor, da o lovitura similara anticoruptiei. ANI si DNA au explicat clar ca ea le-a ingradit limitele de actiune in privinta conflictului de interese.

Lovitura aceea a reusit si nu vad puterea politica dispusa sa o desfiinteze. Ramane de vazut daca aceasta noua lovitura va reusi si ea. Pentru ca, la o a doua adoptare, presedintele nu mai poate refuza promulgarea.

Cert este ca intre actuala Putere si Justitie are loc un razboi surd, pe toate planurile, fie ca vorbim de modificari legislative, fie despre declaratii precum cele ale lui Victor Ponta sau Radu Mazare.

Si sentimentul meu este ca, fara sustinerea externa foarte puternica, si institutiile, si legislatia anticoruptie ar fi fost demult maturate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Horia Georgescu Codruta Kovesi, #incompatibilitate primari ANI , #justitie