E mai rau ca in martea neagra! (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 07 Mai 2015, ora 09:45
11659 citiri
E mai rau ca in martea neagra! (Opinii)
Foto: Hepta.ro

Cum copilul teribil al Europei pare gata sa dea din nou foc casei Justitiei pentru a distruge anticoruptia, ambasadele occidentale au lansat primele avertismente. Au vazut deja in martea neagra de ce e in stare coalitia penalilor si nu mai vor, probabil, sa astepte un deznodamant pentru a interveni ca sa-l repare.

Valul anti-Justitie este extrem de ingrijorator: trei proiecte de lege al caror singur scop este sa puna cate obstacole se poate procurorilor, in ceea ce priveste denunturile, arestarile, probatiunea si incatusarea. Am avut seria neconstitutionala in cazul Sova, inca nerezolvat, iar regimul incompatibilitatilor a fost amputat.

Crisparea de dupa 16 noiembrie s-a spulberat si, in fata pericolului tot mai mare de a se vedea anchetati, penalii politici si aliatii lor au lasat la o parte orice calcul de imagine, orice teama. Cred ca este un razboi pentru supravietuire, cel mai dur, pe viata si pe moarte, care a creat aliante socante intre tabara traditional anti-Justitie si cea a presedintelui Basescu.

In fata ofensivei, Ambadada Marii Britanii a comunicat ca urmareste "indeaproape" si a luat nota "de preocuparile semnalate referitor la propunerile de modificare a Codului de Procedura Penala si a Codului Penal". Asa cum recomanda raportul Comisiei Europene privind Mecanismul de Cooperare si Verificare, "Parlamentul trebuie sa sprijine institutiile sistemului judiciar si statul de drept".

Insarcinatul cu afaceri al SUA, Dean Thompson, a descalecat la Camera Deputatilor unde a avut o discutie cu Valeriu Zgonea si Victor Ponta. Doar despre conferinta Cyber Security, sustine Victor Ponta. Asa o fi, ca dl Ponta nu minte niciodata. In schimb Valeriu Zgonea recunoste ca a discutat si despre modificarea legislatiei penale cu Dean Thompson.

Era si greu sa fie altfel, avand in vedere comunicatul transmis cu putin timp inainte de intalnire, potrivit caruia ambasada SUA urmareste "ingrijorarile generate de amendamentele propuse de Parlament la Codul Penal si Codul de Procedura Penala in aceasta saptamana. Orice modificari aduse acestor coduri trebuie analizate cu atentie si in mod transparent de toate partile interesate, pentru a se asigura ca aceste modificari nu submineaza progresele recente obtinute de Romania in consolidarea statului de drept si in lupta anticoruptie. Asa cum am mai declarat, astfel de rezultate ar fi un semnal descurajator, mai ales pentru investitori."

Da, este umilitor faptul ca din timp in timp e necesara aceasta interventie externa explicita. E umilitor ca guvernantii nostri trebuie sa primeasca periodic cate o palma peste ceafa. E umilitor ca avem in continuare nevoie de MCV. Da, suntem precum o colonie.

Dar cei care ne umilesc nu cred ca sunt strainii. Cei care ne umilesc sunt politicienii nostri. Ei pun Romania in situatia de a fi aparata din strainatate in fata propriilor ei guvernanti. Agresiunea lor obliga la activarea acestui articol 5 pro-justitie al Occidentului. Ocupatia antiromanesca nu vine de peste granite, ea e in interior.

Daca e nevoie de "amestecul in treburile interne" pe care il acuza senatoarea PC Cristiana Anghel este pentru ca politicenii au transformat treburile interne intr-o coalitie politico-mafiota care trebuie acum asanata ca sa nu distruga complet Romania. Si iata ca asta nu se poate decat sub presiune externa, cu gardinenii occidentali la usa justitiei.

Ma inteb insa cat de eficienta va fi de aceasta data interventia externa si daca va reusi, asa cum s-a intamplat in martea neagra, sa opreasca asaltul penalilor.

Si ma tem ca de aceasta data va fi cu mult mai greu, din doua motive. Pe de-o parte, DNA a ajuns acum cu mult mai departe decat era in decembrie 2013. La momentul respectiv ofensiva era intr-o masura preventiva, acum ea este una disperata, la limita, cu catusele la usa pentru multi.

Si cand ajungi in faza asta, nu mai ai multe de pierdut si singurul lucru de care iti pasa e propria piele.

Va amintesc declaratia lui Georgica Severin de la Consiliul National al PSD din martie: "As vrea foarte mult ca noi, ca un partid de stanga, sa intelegm ca s-a gresit cu acel Cod Penal asumat al domnului Predoiu, iar juristii nostri sa vina cu propuneri prin care, fara jena ca vor tipa unele ambasade sau vor striga unii deontologi apropiati de vechea putere, s-o spunem extrem de clar ca avem nevoie de legi care sa faca dreptate si nu razbunare".

Cam asta e starea de spirit in randurile puterii si, din pacate, am mai mult decat suspiciuni ca exista si multi liberali care impartasesc, mai mult sau mai putin discret, acest punct de vedere.

Pe de alta parte, pana la prezidentiale, Victor Ponta avea mai multe de aparat in privinta imaginii externe. Incerca un balans intre presiunile din partid si cele occidentale, avea de captat si voturi din zona cu interes in zona Justitiei.

Acum interesele lui Victor Ponta cred ca s-au schimbat. Pe de-o parte, latul pare cu mult mai aproape de cercul zero al domniei sale. Cumnatul este anchetat si arestat la domiciliu sub acuzatii foarte grave. Dan Sova nu se simte deloc bine. Socrul e urmarit penal.

A lansat cateva masuri populiste majore, cu potential periculos pentru buget, si-a securizat un capital de imagine cu ajutorul lor si acum este esential sa mentina controlul in PSD. Sa fie, cu alte cuvinte, primul lider al acestui partid care supravietuieste unui esec electoral major.

Iar presiunea anti-Justitie a partidului este imensa, este probabil obiectivul esential. Nici sa vrea, ceea nu cred ca e cazul, Victor Ponta nu prea vad cum ii poate rezista fara riscul sa fie maturat de baroni si penali disperati.

Doar ambasadele, cativa jurnalisti, o mana de ONG-uri si cativa politicieni, destul de izolati, mai apara explicit anticoruptia si nu vad cum aceste forte pot respinge ceea ce un coleg de breasla numeste inspirat mineriada penalilor.

Daca romanii insisi nu-si vor apara dreptul de a trai intr-o tara respirabila, nu cred ca cineva ii poate apara din exterior pana la capat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Marcel Ciolacu, premierul României a postat imagini din aeronava oficială cu care revine în ţară, alături de grupul de tineri blocaţi pe aeroportul din Dubai, el afirmând că zâmbetele lor...
#modificare Cod Penal, #PSD Ponta anticoruptie , #justitie