Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Editorial: Cand gasim catuse si pentru niste magistrati?

Joi, 10 Februarie 2011, ora 08:44
4082 citiri
Editorial: Cand gasim catuse si pentru niste magistrati?

Este foarte posibil ca relatia recenta a Romaniei cu Uniunea Europeana in chestiunea Schengen sa fie ca un motor diesel in patru timpi:

- admisia (scrisoarea ministrilor de Interne ai Frantei si Germaniei, in care sustin amanarea aderarii),

- compresia (nervii damboviteni se incing si se pregatesc sa rastoarne galeata cu spaga),

- arderea si explozia (anuntul unui februarie fierbinte care invarte elicele elicopterelor si goleste vamile de personal)

- evacuarea. Aici, intrebarea este daca nu cumva al patrulea timp nu inseamna o privire mai atenta catre Romania, cu noi conditii pentru o convietuire ca la carte.

Desigur ca in cancelariile vestice se stia ce ne poate pielea. Cand spuneau "Romania", oficialii europeni aveau in fata ochilor coruptie, Justitie ineficienta, legaturi vinovate intre politica si afaceri. Si cum presedintele Traian Basescu le-a spus sa nu plece din fata televizoarelor, comisarii si-au comandat lighenase cu pufuleti si s-au adancit in fotolii.

Si cu toata informatia din fisete, cred ca au amutit. Sunt convins ca nu aveau idee cat de putred este mecanismul pe care presedintele si ministrul de Externe l-au aparat cu dintii, primul afirmand ca poporul roman nu merita sa i se tranteasca usa in nas, al doilea ca poporul croat merita, daca nemtii si francezii o tin pe-a lor.

Acum, cred ca oficialii europeni s-au prins cum stam in realitate, si isi vor face timp sa mediteze mai adanc la doua chestiuni. Unu: astia isi golesc vamile de personal ca sa dea bine in fata noastra, dar putem avea certitudinea ca noii functionari nu vor face la fel, pe motiv ca nu vor mai fi suspectati? Doi: daca romanii stapanesc arta fofilarii atat de bine, pana unde au ajuns cu exprimarea ei?

Un loc la fel de caldut, deoarece pute, este in Justitie. Am vazut o stire cu un tip care a dus in Marea Britanie mai multe fete si le-a fortat sa se prostitueze, drept pentru care a fost condamnat de o instanta romaneasca la trei ani de inchisoare cu suspendare.

Ce i-a determinat pe judecatori sa decida astfel stim cu totii. Nu incompetenta. Ce diferenta este atunci intre asemenea magistrati si vamesii si politistii de frontiera arestati? Una vitala: primii sunt liberi. Si inca una, picanta. Daca doi functionari vamali au fost suficient de tampiti incat sa faca sex in fata camerelor video, doi magistrati clujeni n-au ajuns niciodata subiect de presa pentru ca povestea a putut fi musamalizata gratie faptului ca activitatea din Justitie nefiind clauza de aderare la spatiul Schengen, acolo nu era montata aparatura video si tehnica de interceptare.

De modul in care facem noi curat in palatele cu robe si ciocanel depinde insa ceva mult mai important. N-ar fi exclus ca la Bruxelles, ca urmare a unui raport defavorabil, pe care Traian Basescu l-a anticipat cu amaraciune, sa se discute din nou despre posibilitatea suspendarii fondurilor europene, ca sanctiune atasata mentinerii monitorizarii.

De altfel, daca tin bine minte, si ajutorul de stabilizare acordat de UE este conditionat de progresele in cadrul Mecanismului de cooperare si verificare in domeniul Justitiei.

Cum obiectivul principal al Guvernului Boc pentru acest an este absorbtia fondurilor comunitare, tare imi este ca problemele Romaniei legate de securizarea vamilor cu o componenta umana de incredere sunt doar inceputul. Daca ne tin curelele, lustruim si niste catuse pentru magistrati. Doar ca astia sunt mai inteligenti.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#spaga vama arestari, #coruptie justitie , #justitie
Comentarii
Poza conti
conti
rank 5
Daca ne tin curelele, lustruim si niste catuse pentru magistrati. Doar ca astia sunt mai inteligenti.
C
Cronos
rank 3
ILIESCU TREBUIE JUDECATA, ASA CUM N-A FOST JUDECAT CEAUSESCU!!