Editorial: Romania - tara tuturor ilegalitatilor

Miercuri, 21 Iulie 2010, ora 09:47
2404 citiri
Editorial: Romania - tara tuturor ilegalitatilor

Cat au tras politicienii de ea, unii ca sa-i ascuta coltii, altii ca sa-i pileasca, "draga de ANI" ne-a adus intr-un punct care arata ca nivelul de competenta al guvernantilor de-a latul timpurilor de dupa epoca de aur reprezinta o contradictie in termeni.

Raportul Comisiei Europene din acest an arata ca "Romania nu demonstreaza un angajament politic suficient pentru sprijinirea procesului de reforma". Ceea ce stiam, fireste, insa in gura baronilor din Bruxelles suna albastru.

Cum vor reusi politicienii sa impace criticile cu potenta lor legislativa este neclar. Dupa trei ani de functionare in care n-a aratat decat ceea ce stie orice imbecil, si anume ca averile demnitarilor cresc, si nu intotdeauna justificat, iar condamnarile s-au lasat asteptate (cu exceptia dosarului "Bradisteanu", de unde i s-a si tras nenorocirea), Agentia Nationala de Integritate a ramas fara faras, pentru ca legea in baza careia functiona a fost declarata neconstitutionala.

Foarte bine, s-a dus la Parlament, care a "corectat-o" cu dedicatie, smulgandu-i si ultimii coltisori. Presedintele Traian Basescu s-a zburlit si-a sesizat Curtea Constitutionala, care a admis o exceptie care nu schimba lucrurile in partile esentiale. Deci potrivit legilor romanesti, dupa punerea actului normativ in acord cu dorinta magistratilor supremi, e batuta in cuie.

Tare mi-e, insa, ca nemultumirile Comisiei Europene se refera taman la ce-au reusit judecatorii CC sa jecmaneasca: dispozitiile care prevedeau competenta Agentiei Nationale de Integritate de a efectua si intocmi acte de cercetare si de constatare referitoare la verificarea averilor, a conflictelor de interese si a incompatibilitatilor. Invalidate, au transformat institutia intr-un depozit al declaratiilor de avere, or fara puterea de-a investiga, s-a pierdut exact ratiunea infiintarii ei.

Cum aceste dispozitii nu mai pot fi modificate, criticile de la Bruxelles raman o urecheala fara efect. Respinsa de seful statului, care a catalogat-o drept "inacceptabila". E drept ca bubele sistemului judiciar ne privesc, dar in momentul aderarii la UE ne-am luat niste angajamente. Si stie toata suflarea civilizata ca noi cam furam curent, asa ca monitorizarea nu ne strica. Mergeam la niste oameni in casa, la cererea noastra, si ni s-a atras atentia sa nu ne descaltam si sa nu tinem lumina aprinsa toata noaptea. Am incalcat regulile, deci ar cam trebui sa suportam consecintele. Doar ca versul din Parazitii "Cand Istanbulul va intra in Europa, noi o sa iesim", e o poveste.

N-are nimeni leac pentru noi, pentru ca 70 la suta din ce mancam vine de la ei. Asa ca nota proasta reprezinta doar inca un esec de palmares al unui trib fara pretentii.

De ce e raportul o oglinda a incompetentei? Pentru ca CCR este o institutie politica, infiintata tot ca un fel de ANI, pentru a trage niste foloase la timpul oportun. Mi-ar fi usor sa afirm ca politicienii culeg ce-au semanat. Dar i-as victimiza. Si astia niciodata nu sunt victime, pentru simplul motiv ca intotdeauna, cauza precede si determina efectul.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#raport justitie CE, #raport justitie Romania, #CE Romania raport justitie, #Basescu raport Justitie , #justitie