Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Expertii europeni, ingrijorati de modificarile din codurile penale: E greu sa explici ce s-a intamplat in cazul Sova

Marti, 19 Mai 2015, ora 21:45
3853 citiri
Expertii europeni, ingrijorati de modificarile din codurile penale: E greu sa explici ce s-a intamplat in cazul Sova
Foto: Arhiva Ziare.com

Senatorul PNL Catalin Boboc a declarat, marti, dupa intalnirea cu experti ai CE aflati in misiune de evaluare pe MCV, ca reprezentantii CE si-au aratat ingrijorarea fata de "modificarile prea dese" ale legislatiei penale, dar deputatul PSD Florin Iordache a spus ca acestia au constatat "progrese".

"Reprezentantii Comisiei si-au aratat azi ingrijorarea cu privire la un singur lucru de care parlamentarul din pacate se face vinovat din partea puterii actuale si anume sunt ingrijorati de faptul ca modificam poate prea des legislatia penala, evident cu referire la ultimele propuneri PSD si ne creeaza o vulnerabilitate.

Am incercat pe cat posibil sa explicam faptul ca toate procedurile in Parlament se bazeaza pe consultari publice. Din pacate, trebuie sa facem eforturi destul de mari sa explicam lucruri pe care altii le baga cu un stil din asta arhicunoscut pana acum, oarecum asa mai pe sub masa cum s-a intamplat de cateva ori", a afirmat Boboc, care este presedintele Comisiei juridica a Senatului.

Modificarea noilor coduri penale, discutata de CSM cu experti ai Comisiei Europene in cadrul MCV

El a aratat ca reprezentatii CE au fost interesati si in legatura cu consultarile cu CSM si alte institutii din domeniu, adaugand ca din aceste intrebari se deduce un semnal de instabilitate pe care Parlamentul il da.

El a aratat, insa, ca nu s-a vorbit punctual si ca le-a explicat acestora procedura privind modificarile facute.

"Le-am explicat ca e o procedura, cea mai mare parte dintre propunerile privind modificarile vin de la CSM si acelea sunt discutate cu toata lumea, cu toti profesionistii si din pacate trebuie sa ne asumam ca mai avem cativa colegi, sigur e dreptul lor sa faca initiative, dar ca vom incerca sa le tratam cu foarte mare seriozitate.

Desi am avut parte de cateva abuzuri din nou, eu am aratat acest lucru, faptul ca Romania are mecanisme, iata mecanismul acesta al contestatiei la CCR, are o Curtea Constitutionala care se pronunta si care tine in echilibru intre puterile statului si cred ca asta este cel mai important Sigur am putea evita, ne aducem singuri in situatia de a intoarce oamenii privirea spre noi, dar cred ca este de laudat ca avem mecanisme", a mai aratat Boboc.

Iohannis, "moderat optimist" in privinta aderarii la Schengen: Sustin ridicarea MCV

In privinta integritatii parlamentarilor, reprezentantii Comisiei Europne au vrut sa stie care este stadiul diferitelor solicitari, a mai spus Boboc.

"Daca ne aducem aminte la sfarsitul anului trecut, desi CE a salutat multe progrese pe care Romania le-a facut pe drumul infaptuirii justitiei, au semnalat un lucru - modul in care tratam de multe ori probleme similiare, adica inconstanta in abordarea unor astfel de probleme.

Am explicat pe cat posibil, din pacate e greu sa explici ce s-a intamplat in cazul domnului Sova. Imi pare rau ca am participat ca reprezentant al Opozitiei, nu vreau sa tratez aceste intalniri din aceasta perspectiva, dar am fost pus si eu si ceilati colegi intr-o situatie destul de neplacuta. Nu cred ca e corect sa le explic acestor reprezentanti ai CE ca stiti a fost o scapare din partea parlamentarilor puterii", a aratat Boboc.

Se ridica MCV-ul pentru Romania? Discutii la Bruxelles despre progresele justitiei

Deputatul PSD Florin Iordache, vicepresedinte al Camerei Deputatilor a spus, insa, ca reprezentantii CE au constatat ca s-au facut progrese fata de raportul precedent pe MCV.

El a precizat ca ingrijorarile reprezentantilor CE au fost daca exista consultare cu Ministerul Justitiei, CSM, alti factori implicati la modificarea legislatiei penale. Deputati si senatori s-au intalnit marti cu experti ai Comisiei Europene pe tema MVC.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Comisia Europeana ingrijorari justitie, #Comisia Europeana legislatie penala , #justitie