Ziare.com

Forumul Judecatorilor, despre numirea sefilor de Parchet: Aderarea la Schengen e in pericol, Romania risca sa piarda fonduri UE

de Redactia Ziare.com
Vineri, 21 Februarie 2020, ora 08:21

   

Forumul Judecatorilor, despre numirea sefilor de Parchet: Aderarea la Schengen e in pericol, Romania risca sa piarda fonduri UE
Asociatia Forumul Judecatorilor din Romania a luat act cu stupefactie de ultimele evolutii referitoare la sistemul judiciar si sustine ca atat presedintele, cat si Guvernul si Parlamentul incalca fara explicatie recomandarile tuturor entitatilor internationale relevante (Comisia de la Venetia, GRECO, Consiliul Consultativ al Judecatorilor Europeni Consiliul Consultativ al Procurorilor Europeni, Comisia Europeana), necesar a fi indeplinite pentru functionarea minimala a statului de drept.

"De altfel, referindu-se la 'prevederi din Legile Justitiei care prezinta caracter de urgenta' in vederea modificarii, ministrul demis si nou desemnat a aratat nonsalant ca 'CSM nu a semnalat Ministerului Justitiei, dar exista o preocupare pentru modificarea unor prevederi din legile justitiei care prezinta caracter de urgenta pentru eliminarea unor blocaje. Nu cunosc la aceasta ora care sunt aceste prevederi, insa raman deschis pentru consultari'.

Aceste afirmatii caracterizeaza pe deplin lipsa oricarei vointe politice de a realiza reformele absolut necesare pentru functionarea sistemului judiciar, in acord cu standardele europene.

In schimb, asistam aproape zilnic la atacuri publice virulente la adresa magistratilor romani, stigmatizandu-i pentru veniturile lor sau transformandu-i in subiect de dezbateri pentru electoratul mai putin informat, iar demersurile Ministerului Justitiei sunt lipsite de orice fel de efecte juridice, avand insa potential de imagine electorala sau chiar de afectare a independentei sistemului judiciar (a se vedea celebrul 'Memorandum' vizand SIIJ, urmat de propunerea proiectului pentru desfiintarea SIIJ, simultan cu instituirea unor asa-zise garantii pentru impiedicarea abuzurilor impotriva magistratilor, considerate de toti observatorii independenti drept superimunitati acordate unei categorii profesionale)", transmite asociatia intr-un comunicat.

Reprezentantii asociatiei mai spun ca sustinerile Ministrului Justitiei in sensul ca avizele negative emise de Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii in cadrul procedurii de numire a procurorilor in pozitii de top management ar constitui "o tendinta de arogare de facto a unei prerogative care tine de plin drept de Ministerul Justitiei, respectiv prerogativa propunerii pentru functia in cauza" dovedesc o ignorare flagranta a recomandarilor din ultimele rapoarte MCV, care in mod expres au subliniat ca ponderea CSM - Sectia pentru procurori in procedura de numire a procurorilor de rang inalt (iar nu a Executivului) trebuie sa fie una determinanta, rolul Sectiei pentru procurori neputand fi unul decorativ, pur formal.

"Pe de alta parte, inactivitatii Guvernului in domeniu i se adauga aceea a Parlamentului Romaniei, care nu a realizat niciun fel de progres in legiferarea necesara pentru desfiintarea Sectiei de investigare a infractiunilor din justitie, revizuirea sistemului de numire si revocare a procurorilor-sefi si limitarea rolul ministrului justitiei in aceste proceduri, simultan cu cresterea atributiilor Consiliului Superior al Magistraturii, abrogarea limitarilor cu privire la libertatea de exprimare, materializate in obligatia de abtinere a magistratilor de la 'manifestarea sau exprimarea defaimatoare in raport cu celelalte puteri ale statului', revizuirea normelor privind raspunderea materiala a magistratilor, cat timp acestea ignora garantiile minime pentru independenta Justitiei, sau reorganizarea Inspectiei Judiciare, prin reconsiderarea rolului si a atributiilor inspectorului-sef, inclusiv abrogarea OUG nr. 77/2018", se adauga in comunicat.

Magistratii il critica pe Klaus Iohannis, despre care spun ca a "nesocotit in mod evident rapoartele Comisiei Europene emise in cadrul MCV referitoare la respectarea avizelor negative ale Consiliului Superior al Magistraturii - Sectia pentru procurori cu privire la numirea in posturi de conducere a procurorilor de rang inalt, pana la instituirea unui nou cadru legislativ in conformitate cu recomandarea de punere in practica a unui sistem robust si independent de numire a procurorilor de rang inalt, pe baza unor criterii clare si transparente, cu sprijinul Comisiei de la Venetia".

"Recomandarile si cerintele care figureaza in rapoartele intocmite de Comisia Europeana, in temeiul articolului 2 din Decizia 2006/928, vizeaza atingerea obiectivelor de referinta. Indeplinirea acestor obiective de referinta reprezinta o obligatie de rezultat din partea Romaniei, iar rapoartele MCV sunt construite in jurul acestor obiective pe care Romania trebuie sa le atinga, facand corp comun cu decizia, presupunand obligatii si angajamente concrete si precise.

Prin urmare, recomandarile formulate de Comisie in vederea atingerii obiectivelor de referinta, in baza principiului cooperarii loiale, prevazut de art. 4 par.3 din Tratatul privind Uniunea Europeana, trebuie luate in considerare de autoritatile romane, tocmai in scopul realizarii obiectivelor de referinta stabilite in Anexa Deciziei 2006/928/CE si abtinerii de la orice masura de natura a le incalcasau a pune in pericol realizarea lor.

In acest context, nu poate fi ignorat previzibilul esec fata de indeplinirea conditionalitatilor necesare accederii la spatiul Schengen - recunoscut ca spatiu de libertate, securitate si justitie, in cadrul caruia se pune accent, in mod esential, pe capacitatea de control al frontierelor externe - prin actiuni sau inactiuni ce anuleaza eforturile autoritatilor romane de a respecta partenerii europeni, desfasurate constant in ultimii ani.

In plus, facem referire la noul regim de conditionalitatepentru acordarea de fonduri europene, ce va fi introdus pentru a corecta deficientele evidente generalizate in ceea ce priveste buna guvernanta a statelor membre cu privire la respectarea statului de drept, Romania fiind in pericol sa piarda sume imense.

Toate aceste actiuni sau inactiuni ale puterilor executiva si legislativa vor afecta puternic pe toti cetatenii romani, raspunderea apartinand exclusiv factorilor politici", incheie Asociatia Forumul Judecatorilor din Romania.

Amintim ca Iohannis a semnat, joi, decretele prin care sunt numiti in functie sefii de la Parchetul General, DNA si DIICOT, in ciuda faptului ca doua dintre ele, Gabriela Scutea si Giorgiana Hosu, au fost avizate negativ de Sectia pentru procurori a CSM.

Mai mult decat atat, sectia a motivat dur avizul negativ dat.

Citeste si:


Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 3672 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
5 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Grijulii acestti membrii

Forumul nu a reactionat asa de prompt cand au primit pensii speciale nemeritate . Atunci nu au mai invocat unele entitati relevante care sa se sesizeze ca nu au contributivitate.
Nu invoca lipsa Legii raspunderii judecatoresti si ca sunt in incompabilitate cind isi voteaza singuri legile dand cu ciocanul in masa.
Durerea voastra sunt banii, apoi chestiunea este una politica si a statului , brava dumneavoastra ca sunteti deosebit de atenti . Asa se dovedeste compicitatea si jmenurile de dedesupt ale breslei cu partidele aflate la mansa.

 

Momeala Schengen

Inca de la aderarea la UE, Romania este momita incontinuu cu mirajul Schengen, cand tarile respective stiu foarte bine ca acest lucru nu se va intampla niciodata. Ia mai terminati odata cu fata morgana Schengen.

 

Interesant

Multi romani au memoria scurta si nu-si mai aduc aminte de anul 2012 cand cei din UE ne-au anuntat ca in septembrie 2012 urma sa fim primiti in Shengen, iar MCV-ul desfiintat !
Insa a venit vara lui 2012 cand Crin Antonescu si Victor Ponta condusi de catre Dan Felix Voiculescu cereau cu ochii bulbucati desfiintarea DNA-ului, demisia lui Kovesi si modificarea legilor justitiei in acelasi mod cum le-a facut mafia PSD in ultimii 3 ani de zile !
Multi indivizi cred ca PNL si-a schimbat radical opinia fata de justitie in acesti 8 ani, insa se vede cu ochiul liber ca nu-i deloc asa !

 

Mocirla3 este rugata sa dezvaluie public numarul de membri ai

Asociatiei Forumul Judecatorilor din Romania si sa publice numele sefilor ei.
Lipsa transparentei, ascunsul in spatele unei sigle obscure sunt specifice slujbasilor Sobolanilor Rosii.

 

asociatia asta fantoma nu e condusa de mutanta aia din cluj ?

daca fiinta aia e ingrijorata de schengen,
inseamna ca nu mai avem scapare.

in sfirsit,sa admitem ca aia propusi ca sefi
sint prosti.
de ce nu i-a dat csm lui joianis o lista cu destepti ?
de unde sa stie kwi pe cine doreste csm ?

smecheria e ca csm vrea sa distruga posibilitatea
presedintelui de a numi procurorii sefi,ei sa numeasca,
el sa semneze,e plina lumea de smecheri :)

parerea mea este ca actualii procurori+judecatori+
tot aparatul lor de contopisti sint o adunatura
de banditi lacomi,ticalosi,oribili.
singura lor ratiune de a trai este pensia speciala
obtinuta la 45 de ani,intrarea in avocatura urmata
de revenirea ca procuror/judecator si apoi,atentie,
o noua pensionare+inca o pensie speciala+ce-o mai fi...
motivul ar fi ca au muncit intr-o viata de 2 ori,
pariez ca ccr va sustine ferm acest viitor demers :)

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor