Fostii detinuti politici se sting cu dreptatea in mana (I) - De la cititori

Sambata, 11 Iunie 2011, ora 20:02
7433 citiri
Fostii detinuti politici se sting cu dreptatea in mana (I) - De la cititori

Legea 221/2009 privind condamnarile politice si masurile administrative asimilate acestora este sortita sa mai stea la rand, inca o data, dupa ce a primit punct de

vedere negativ de la Guvern, pe amendamente.

S-au consumat topuri intregi de hartie pe care s-a asternut procesul comunismului. Sau problematica reabilitarii din oficiu prin anularea hotararilor judecatoresti de condamnare a tuturor celor ce comisesera "crima de activitate intensa contra clasei muncitoare si miscarii revolutionare".

Inepuizabila sursa, asadar, prin continutul cu radacini adanci in istoria acestui neam. O istorie care n-ar trebui nicidecum sa fie falsificata, printr-un tratament echitabil fata de toti cei indreptatiti. Lucrurile insa nu s-au petrecut asa, comparativ cu alte state ce au abordat corect tematica.

Vizavi de Legea 221/2009, Roberta Anastase si-a asternut semnatura, dupa ce Institutul de Investigare a Crimelor Comuniste si AFDPR au trimis proiectul de lege la Camera Deputatilor. Pentru ca apoi sa fie promulgat de presedinte, omul care condamnase oficial comunismul.

Legea initiata de Ticu Dumitrescu, publicata in Monitorul Oficial din iunie 2009, parea sa indrepte gravele erori ale fostului regim, acordand victimelor acestuia reparatii morale si materiale in instanta. S-au deschis atunci multe procese, impotriva statului roman, obtinandu-se sume de pana la 600.000 de euro.

Ce s-a intamplat cu ceilaltialti beneficari de drept, care nici pana astazi nu au primit un verdict favorabil. Ca un raspuns, mentionam opinia unuia dintre ei, Ioan Boila, (8 ani inchisoare), care, in aparitiile sale din media, a declarat: "Statul umileste detinutii politici. Sunt un fel de paria pentru toate guvernarile. Legea a fost formulata gresit de la inceput. Nu au toti posibilitatea angajarii unui avocat si nici martori. Procesele se amana. Umilitor si degradant!".

Dupa sentinta in cazul Ion Diaconescu (500.000 de euro), Executivul aplica legii o corectie severa. Adica, ordonanta cu numarul 62/2010 ce prevedea plafonarea sumelor: 10.000 de euro sa primeasca detinutii, 5000 urmasii de gradul I, 2500 cei de gradul II. Pe rol se aflau mii de actiuni. Este declarata neconstitutionala, la sesizarea Avocatului Poporului, prin Decizia 1354/2010,venita de la Curtea Constitutionala, salutata ca un act menit sa aduca dreptatea mult asteptata.

"Minunea" n-a tinut decat o zi, caci aceeasi Curte invalideaza Legea 221/2009, printr-o alta decizie, contrazicandu-se pratic, aducand argumente greu de descifrat. Vorbeste de existenta unor paralelisme: Decretul Lege 118/1990 si OUG 214/1999 (recunoasterea calitatii de luptator in lupta anticomunista), fara sa tina insa seama de faptul ca statul roman nu si-a respectat obligatiile.

Ca multi dintre detinuti, deportati, urmasi nu s-au bucurat de DL 118/1990 sau ca unii au murit inainte de aparitia decretului mentionat. Imobilele confiscate nu le-au fost restituite, iar CEDO i-a dat statului roman termen de un an si jumatate, sa revizuiasca legislatia, practica judiciara, suspendand toate procesele in acest scop.

Astfel, cel mai important articol din lege este declarat neconstitutional (desfiintat), adica adio despagubiri morale. In decembrie 2010 actiunile aflate pe rol sunt suspendate de majoritatea instantelor din tara.

Nu rata partea a doua a materialului despre soarta detinutilor politici, care va fi publicata duminica

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#lege detinuti politici, #detinuti politici Romania, #despagubiri detinuti politici , #justitie