Fostul primar al Ploiestiului, 3 ani de inchisoare cu suspendare in dosarul finantarii clubului Petrolul - decizie definitiva

Marti, 21 Noiembrie 2017, ora 18:51
3304 citiri
Fostul primar al Ploiestiului, 3 ani de inchisoare cu suspendare in dosarul finantarii clubului Petrolul - decizie definitiva
Foto: Arhiva Ziare.com

Fostul primar al Ploiestiului Iulian Badescu a fost condamnat, marti, la trei ani de inchisoare cu suspendare in dosarul in care este acuzat de finantarea ilegala a echipei de fotbal Petrolul Ploiesti.

Decizia luata de completul de 5 judecatori al instantei supreme este definitiva.

Anterior, in iunie 2016, Iulian Badescu fusese condamnat la trei ani de inchisoare cu executare, pentru ca a finantat ilegal clubul de fotbal Petrolul, in perioada in care a fost primar la Ploiesti, cerand in schimb 10% din valoarea sumelor alocate, respectiv 300.000 de euro.

Fosta secretara a municipiului Ploiesti, Oana Cristian Iacob, si fosta sefa a Directiei Juridice din primarie, Iulia Alina Alexandru, au fost condamnate la cate trei ani de inchisoare cu suspendare, ambele fiind acuzate de abuz in serviciu. Instanta a mai dispus ca cei trei sa plateasca, in solidar, opt milioane de lei daune civile Consiliului Local Ploiesti.

Aceasta decizie a fost contestata de Iulian Badescu si de cele doua foste angajate ale Primariei Ploiesti, iar Completul de 5 judecatori a decis, marti, desfiintarea in parte a acestei sentinte.

Astfel, Iulian Badescu a fost achitat pentru infractiunea de efectuare de operatiuni financiare ca acte de comert incompatibile cu functia detinuta in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite. Instanta a decis, totodata, suspendarea pedepsei de 3 ani de inchisoare, cu un termen de incercare de 7 ani.

" (...) contopeste pedepsele aplicate inculpatului Badescu Iulian, urmand ca acesta sa execute pedeapsa cea mai grea, de 3 (trei) ani inchisoare si 2 ani interzicerea drepturilor prevazute de art.64 alin.1 lit.a teza II-a si lit.b Cod penal, cu titlu de pedeapsa complementara. (...) dispune suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere pe durata unui termen de incercare de cate 7 (sapte) ani", a decis Completul de 5 judecatori.

De asemenea, instanta a decis ca Iulian Badescu sa plateasca impreuna cu Oana Cristina Iacob despagubiri de opt milioane de lei (75% fostul primar si 25% fosta secretara a fosta secretara a municipiului Ploiesti).

Totodata, Iulia Alexandru a fost achitata, iar Oana Iacob a primit o pedeapsa de doi de inchisoare.

Procurorii DNA Ploiesti l-au trimis in judecata pe Iulian Basescu in 26 mai 2015, pentru abuz in serviciu, luare de mita, efectuarea de operatiuni financiare ca acte de comert incompatibile cu functia detinuta si folosirea influentei de catre o persoana care indeplineste o functie de conducere intr-un partid in scopul obtinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite.

Faptele vizeaza finantarea ilegala a clubului de fotbal Petrolul Ploiesti cu fonduri de la bugetul local si, potrivit procurorilor, ar fi fost comise de Badescu atat in mandatul de primar, cat si anterior, in mandatul de senator din perioada 2008-2012.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Iulian Badescu inchisoare suspendare, #fost primar Ploiesti inchisoare suspendare definitiv , #justitie