Frauda la Bac: Fost sef de comisie, condamnat la 4 ani de inchisoare

Vineri, 19 Iunie 2015, ora 21:35
5318 citiri
Frauda la Bac: Fost sef de comisie, condamnat la 4 ani de inchisoare
Foto: lemnucs.com

Gheorghe Amza, presedinte al comisiei de bacalaureat de la Liceul "Ion Banescu" din Mangalia, in 2013, a fost condamnat definitiv, vineri, la patru ani de inchisoare cu executare, pentru luare de mita.

Sentinta a fost data de Curtea de Apel Constanta, dupa ce, in martie 2013, Tribunalul Constanta il condamnase la doi ani de inchisoare cu executare pentru luare de mita in forma continuata si permitere a accesului unor persoane neautorizate la informatii care nu sunt destinate publicitatii, informeaza Mediafax.

Frauda la Bac: Seful comisiei de examinare de la Liceul "Banescu" Mangalia, arestat

Au mai fost condamnati Ingrid Iulia Radulescu, vicepresedintele comisiei, la un an si sase luni de inchisoare cu suspendare, precum si alti membri ai comisiei, la diverse pedepse cu suspendare.

Mihaela Valentina Balint, cadru didactic supraveghetor in cadrul comisiei de bacalaureat, a fost achitata de Curtea de Apel Constanta.

Unul dintre candidati a primit noua luni de inchisoare cu suspendare, pentru complicitate la dare de mita, iar un alt candidat precum si doi parinti au primit patru luni de inchisoare cu suspendare, pentru aceeasi infractiune.

Frauda la Bac: Dosarul cazului din Mangalia, trimis la DNA Constanta

Totodata, lui Gheorghe Amza i s-a interzis pe o perioada de doi ani dupa terminarea pedepsei sa mai ocupe "functii in comisii de organizare si examinare in cadrul sistemului national de invatamant".

Un examen fraudat in 2013

In total, in august 2013, procurorii au trimis in judecata 12 persoane care au facut parte din comisia respectiva de bacalaureat.

In rechizitoriul intocmit de procurori se arata ca Gheorghe Amza a primit in cursul lunilor iunie-iulie mita, prin intermediari, de la mai multi candidati la examen, "uma totala de 3.000 de euro si contravaloarea cazarii intr-un hotel din statiunea Saturn, in cuantum de 1.863 de lei, si a serviciilor de masa". In schimbul banilor, Amza s-a angajat sa ii ajute sa ia nota de trecere la chimie.

Mita a fost primita prin intermediul unor candidati sau al unor parinti.

"In schimbul sumelor de bani primite, la data de 5 iulie 2013, inculpatul Amza Gheorghe, presedinte al comisiei de bacalaureat, impreuna cu Padureanu Florin, Manoleasa Doina si Stere Otilia Cornelia, membri, respectiv secretara a comisiei de bacalaureat, si Balint Mihaela Valentina, asistent in cadrul comisiei de bacalaureat, au pus la dispozitia elevilor rezolvarile subiectelor la proba de chimie, in conditiile in care acestea aveau caracter confidential", au mai aratat procurorii.

Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Aproape două treimi dintre români cred că țara noastră a îndeplinit toate criteriile pentru admiterea cu granițele terestre în Schengen. Ei sunt de părere că unele state europene...
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
#presedinte comisie Bacalaureat Mangalia condamnat, #Gheorghe Amza bacalaureat inchisoare , #justitie