Gheorghe Stefan poate fi eliberat conditionat. Judecatorii considera ca s-a indreptat si se poate reintegra in societate

Luni, 04 Septembrie 2017, ora 21:09
2562 citiri
Gheorghe Stefan poate fi eliberat conditionat. Judecatorii considera ca s-a indreptat si se poate reintegra in societate
Foto: captura TV

Fostul primar al orasului Piatra Neamt, Gheorghe Stefan, condamnat la inchisoare cu executare in doua dosare, poate fi liberat conditionat pentru ca "s-a indreptat si se poate reintegra in societate", se arata in motivarea deciziei Judecatoriei Ploiesti, care a admis, pe fond, cererea de liberare anticipata a condamnatului.

Potrivit documentului obtinut, luni, de AGERPRES, Gheorghe Stefan a avut, pe parcursul detentiei, un comportament "pozitiv", iar liberarea sa anticipata nu reprezinta un pericol pentru societate.

"Asa cum reiese din caracterizarea depusa la dosarul cauzei (...), pe intreaga durata a executarii pedepsei, condamnatul a avut un comportament pozitiv, in sensul ca nu a fost sanctionat disciplinar si a fost recompensat o data, a participat la activitati lucrative (13 zile castig) si la activitati socio-educative (21), astfel ca instanta apreciaza ca acesta s-a indreptat si se poate reintegra in societate, iar liberarea sa anticipata nu prezinta niciun pericol pentru colectivitate", se precizeaza in motivare.

Instanta a retinut ca Gheorghe Stefan avea de executat o pedeapsa de 1.278 de zile, iar pentru a putea fi propus in vederea liberarii conditionate trebuia sa fi executat cel putin o treime din aceasta, respectiv 426 de zile.

Fostul primar a fost incarcerat la data de 3 octombrie 2016, iar pana la data formularii propunerii de liberare conditionata de catre Comisia de Propuneri din cadrul Penitenciarului Ploiesti acesta a executat 297 de zile in detentie, la care s-au adaugat 235 de zile de arest preventiv si 13 zile considerate ca executate in urma muncii prestate, avand in total 545 de zile executate din pedeapsa totala.

Decizia de liberare conditionata pronuntata de Judecatoria Ploiesti nu este definitiva.

Gheorghe Stefan a fost condamnat la sase ani de detentie in dosarul Microsoft, insa Curtea de Apel Ploiesti a redus, in data de 26 iunie, printr-o decizie definitiva, la trei ani si jumatate de inchisoare aceasta pedeapsa, dupa ce a admis o contestatie la executare formulata de fostul primar, constatand ca sunt incidente dispozitiile articolului 19 din Legea 692/2002 (care prevad posibilitatea de reducere a pedepsei ca urmare a cooperarii in calitate de martor pentru alte cauze asemanatoare - n.r.).

De asemenea, Gheorghe Stefan a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel Bucuresti in luna aprilie la trei ani de detentie in dosarul privind finantarea PDL.

Ulterior, in luna iulie, Tribunalul Prahova a constatat ca faptele pentru care a fost condamnat Gheorghe Stefan in cele doua dosare sunt concurente si a stabilit ca, in urma contopirii pedepselor, fostul primar va executa pedeapsa cea mai grea, aceea de trei ani si sase luni de detentie.

Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#Gheorghe Stefan eliberare conditionata , #justitie