Greva in instante: UPDATE Unde si sub ce forma continua protestele

Marti, 13 Septembrie 2016, ora 15:00
5059 citiri
Greva in instante: UPDATE Unde si sub ce forma continua protestele
Foto: Pixabay

Cele mai multe instante din tara au decis sa amane organizarea unor forme de protest, anuntate luni, in timp ce unii magistrati din Valcea si Arges continua greva si marti.

Magistratii sunt nemultumiti, printre altele, de faptul ca Guvernul nu i-a inclus in ordonanta de urgenta, care prevede cresteri salariale pentru anumite categorii de bugetari.

Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania (UNJR) a transmis marti ca unele proteste au fost amanate.

UNJR informeaza ca pana azi 60 de instante si 20 de parchete din tara au votat in Adunarile Generale un memorandum adoptat ca forma de protest.

E vorba despre Memorandumul privind Justitia, in care expun problemele din sistemul judiciar si solicita implementarea unui set de masuri care sa conduca la o "justitie eficienta, moderna si de calitate".

"In cadrul acestor adunari generale, unele instante au decis sa adopte si alte forme de protest, cum ar fi amanarea cauzelor care nu sunt urgente sau protest cu banderole, insa majoritatea au decis prorogarea adoptarii unor forme similare de protest in functie de raspunsul oferit de celelalte puteri, in special de Guvern, la solicitarile magistratilor", se arata in comunicatul UNJR, citat de Agerpres.

Ce inseamna greva magistratilor

Magistratii din mai multe judete au demarat luni un "protest public", continuat si azi, care consta fie in solutionarea doar a cauzelor urgente, fie in purtarea de banderole albe pe brat de catre judecatori.

Valcea

Astfel, la Tribunalul Valcea se judeca dosarele ce au ca obiect suspendare provizorie, executare silita, conflict de competenta, ordonanta presedintiala, actiune in suspendare/incetare greva, adoptii, plasamente, curatela, tutela, ordine de protectie, transmite News.ro.

In materie de contencios administrativ si fiscal, magistratii acestei instante vor judeca procesele de incompatibilitate, asigurare dovezi, investire cu formula executorie, masuri asiguratorii, ordonante presedintiale si de plata, sechestru asigurator, suspendare executare act administrativ, sechestru judiciar, somatie de plata, suspendare hotarare civila, suspendare executare. De asemenea, vor fi judecate toate cauzele in materie de insolventa, mai precizeaza documentul citat.

Si la judecatoriile Brezoi, Horezu si Dragasani se judeca doar procesele cu caracter urgent. Magistratii de la Balcesti vor judeca toate dosarele, dar vor intra in sala purtand banderole albe pe brat.

Arges

Magistratii din Pitesti vor solutiona doar dosarele cu caracter urgent, in timp ce judecatorii de la Campulung vor intra in sedintele de judecata purtand pe brat banderole albe, iar pe usa instantei si pe cele ale salilor de judecata sunt puse afise care anunta protestul.

Cei de la Costesti au decis amanarea cauzelor aflate pe rolul instantei, iar judecatorii de la Curtea de Arges anunta ca, din 12 septembrie "si pana la dispozitii contrare", cauzele aflate pe rolul acestei instante sunt amanate, exceptie facand cele urgente. Doar urgentele se vor judeca si la Topoloveni.

UPDATE 14:27 - Neamt

Si instantele de judecata din judetul Neamt s-au solidarizat cu magistratii din tara.

La Tribunalul Neamt, Judecatoria Roman si Judecatoria Bicaz, magistratii poarta banderole albe pe brat, in timp ce la Judecatoria Piatra Neamt se judeca doar cazurile urgente. La aceeasi masura vor recurge, de pe 19 septembrie, si judecatorii Tribunalului Neamt, in timp ce colegii de la Judecatoria Targu Neamt nu au adoptat nicio forma de protest.

Bacau

Magistratii Judecatoriei Moinesti au decis sa intre in greva de miercuri, 14 septembrie, de cand vor judeca doar cazurile urgente.

UPDATE 15:00 - Galati

Magistratii de la Judecatoria Tecuci sunt in greva japoneza si poarta banderole albe, ei fiind decisi sa recurga la forme de protest mai severe, daca pana pe 10 octombrie nu li se va da curs solicitarilor.

"Daca nu se rezolva, se vor judeca numai cauzele urgente", a spus presedintele Judectatoriei Tecuci, Virginia Mihaela Neagu, pentru News.ro.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#magistrati proteste amanate, #magistrati proteste Valcea, #magistrati proteste Arges , #justitie