Imunitatea franta a infractorilor din fotbal (Opinii)

Miercuri, 14 Noiembrie 2012, ora 20:58
5745 citiri
Imunitatea franta a infractorilor din fotbal (Opinii)
Foto: Arhiva

Undeva trebuia sa se rupa si ata impunitatii din fotbalul romanesc. Undeva trebuia sa inceapa si asanarea acestei zone parca blestemate. Si pare ca acel punct de cotitura a venit.

Vinovatiile si anii de inchisoare, in mare parte cu executare, decisi de instanta de judecata in cazurile unor nume grele din fotbalul romanesc reprezinta mai mult decat reactia la niste fapte de inselaciune si evaziune.

Sentintele incep sa topeasca unul dintre cele mai toxice mituri din societatea romaneasca, extrem de prizat mai ales de catre tineri.

Cu exceptia lui Gica Popescu, un autentic fost mare campion pierdut probabil de lacomie, cine sunt condamnatii din lotul transferurilor? Sunt niste semianalfabeti, niste lamentabile nulitati ajunse miliardari de carton prin tot felul de manevre dubioase, demasacate acum ca infractiuni, pentru care tot timpul au ramas nepedepsiti.

Modelul diseminat de ei intr-o societate si asa bulversata si cu ierarhii de valori incerte este al reusitei fara efort, fara scoala, prin smecherie, infractiune si tupeu. Acest model ramas unul nepedepsit, unul de succes garantat, intr-un domeniu foarte vizibil, mai ales in randul tinerilor, ca fotbalul, a reprezentat un cancer al societatii romanesti care deja a produs un numar mare de metastaze.

Dar adunatura aceasta penala cu acte in regula mai promova un model periculos, acela al violentei de toate soiurile. Greu de imaginat comportament mai agresiv, mai necivilizat, mai insultator pentru insusi bunul simt decat al fratilor Becali, decat al lui M. Stoica.

Jurnalisti, fotbalisti si simplii spectatori au cazut victime insultelor de nereprodus si chiar pumnilor dezlantuiti ai acestor creaturi.

Mediatizarea lor, mentinerea lor ca repere erau toxice nu numai pentu sport, ci pentru intreaga societate. Ba chiar ajunsesem ca alde Ioan sau Victor Becali sa ne ameninte ca va candida la presedintie si va face el ordine cu biciul printre procurori si judecatori.

Deja un alt exponent al acestei lumi gregare (si al aceleasi familii) este un politician de mare succes, care infecteaza atmosfera si asa nu tocmai aseptica din alianta care l-a luat in brate din motive pe care nu le pot intelege.

Si nu as exclude sa mai existe o morala a acestor sentinte. Este greu de explicat in orice logica juridica diferenta uriasa dintre sentintele primei instante si cele de la Curtea de Apel, adica intre achitarile in masa de atunci si condamnarile la vreo 40 de ani de inchisoare in total pronuntate acum.

De fapt, nu a fost mentinuta niciuna dintre achitarile cu care acesti infractori ne sfidau dupa prima sentinta. Nu stiu daca in spatele acelei clemente inexplicabile nu sta cumva o imensa mita, dar nu m-as mira deloc sa fie asa.

Sper ca ultima instanta de recurs sa mentina, daca nu chiar sa inaspreasca, aceste pedepse. Ar fi o binevenita asanare si pentru societatea romaneasca, un contramodel ca un dus rece pentru cei care credeau ca smetia, pumnul si hotia sunt solutiile de succes in viata, dar si pentru fotbalul romanesc prizonier al oamenilor care si-au construit averile pe ruinele lui.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#condamnari inchisoare dosarul transferurilor, #Victor Ioan Becali inchisoare transferuri, #Copos Borcea Stoica inchisoare , #justitie